hits

Helse

Hardt og brutalt ut mot fedme

Hei kjære lesere.

Jeg vet at mange er irriterer seg over fremgangsmåten min, når det gjelder min kamp om å åpne øynene, og se hva som fører unge mennesker til å føle kroppspress.

Det er godt mulig flotte slanke personer er en av isfjell toppene til problematikken, men under overflaten ligger det årsaker som kanskje få tenker på.

Bare ved å bla kjapt igjennom dagens aviser finner jeg følgene linker til et slankere liv.

VG:

          Det er lett å bli fristet til å ta sjokoladen når blodsukkeret synker mellom måltidene. Derfor er mellommåltider viktig for å holde sulten i sjakk   gjennom hele dagen. 

Dagbladet:

          Her er triksene for å gå ned i vekt - og å bli der

Det er bare nettavisen som ikke har fortninger av slankepress som en av de 3 store.


Jeg har selv gått ganske hardt og brutalt ut mot fedme, årsakene til dette er at jeg ikke ønsker den kommende generasjonen presset, når opplysningene og viten er så klar som den er i dag. Dette er et valg, et valg som man kan kontrollere om man har vilje og lyst nok. Dette er mine anbefalinger. Jeg vet at dere kan oppfatte dette innlegge som slankepress også. Min intensjon er å bevisstgjøre dere.

Jeg sammenligner dette med røyketrenden. Først røyket man inne med barna i rommet fordi man ikke viste bedre, når man fikk opplyst om at passiv røyking var skadelig, sluttet man å utsette barna for det. Så videre er trenden at alle slutter helt og røyke, fordi man vet at røyking ikke er sunt. Slik er det også med mat, vi vet bedre en å fortsette med skadelig kosthold. 

Jeg mener bestemt at underbevist påvirkning har størst konsekvens for hjernes trossystemer.

Når man i tillegg opplever mor og far på stadige slankekurer og bruker vekter hyppig for å regulere, teller kalorier, veier opp mat osv... Da sier det seg selv at barn og unge blir påvirket av mønstrene.

Alle skylder på modellene. I mine øyne er slanke flotte trente kvinner en motivasjon, ikke en ødeleggende faktor som fører til sykdommer som spiseforstyrrelser. Dog finnes det flere kategorier av kvinner og fasonger. Men dagens trend er helse relatert kontra å være syltynn. Det er klart at man kan overdrive alt, her må man faktisk bruke litt sunn fornuft.

Om man klarer å regulere vekt året igjennom er det klart at det setter mindre fokus på jojo slankingen.

At man bruker ferier som unnskyldning er bare tull, det er nettopp i ferier man har ekstra tid til å komme inn i sunne rutiner.

Man skal lære unge hva de skal spise, lytt til de som har greie på det, eksempelvis ernærings fysiologer, ikke tro på alt du leser i aviser.

Det er viktig at man spiser sammen som en familie og er samkjørt i kostholdet.

Selv fikk jeg sjokk når jeg gjorde siste innkjøp, jeg har bestemt meg for å kutte kjøtt og meieri i en måned for å sjekke om det blir endringer i systemet i positiv kontekst. Det som sjokkerte meg mest var at man halverte matbudsjetter med å kjøpe kun vegetarisk mat. Dette sånn til ettertanke.

Styr også unna raffinerte produkter, halvfabrikat og hermetikk. Dette er produkter som inneholder lite næring og kan bidra til vektøkning.

For at mor og far skal være gode rollemodeller, vis heller barna hvordan de lever sunt på riktig føde kontra, og slite med vektoppgang og vektnedgang, deretter og klager på egen kropp.

Husk det er den underbeviste påvirkning som er den farlige ikke den bevisste.

Dagens Vlog under:

 

Takk for at du leser.

Instagram

Facebook

Maria 


 

 

 

 

 

 

 

1000 treninger skiller disse to bildene

Hei kjære lesere.

Jeg har trent 1000 ganger på 3 år.

Jeg satt meg ned og tenkte over dette selv, 1000 ganger på 3 år er mange timer. Noen ganger trener jeg 1 time om dagen, andre ganger 2.

Min form for trening er ikke bare forbeholdt det fysiske, jeg får veldig stort utbytte av den mentale negative dreneringen, samt at bevegelse skaper energi i kroppen og tilbake til hodetJ 

Jeg har full forståelse for at ikke alle har disse mulighetene til å sette av like mye tid. Selv om det kanskje handler om å ha lyst til. Jeg har mast gjentatte ganger at det handler om å sortere plass i prioriteringslisten.

Så er det individuelle spørsmålet, hva psykisk og fysisk helse betyr for akkurat deg?

Det er klart det går an å overdrive og mange synes sikkert jeg gjør nettopp dette. Men man må finne sin gren og sin grense.Følg meg gjerne på youtube

Å trene nesten hver dag gjennom hele åre fungerer utmerket for meg. Uten trening får jeg dårligere sinnstilstand momentant samtidig som jeg føler meg inhabil.

Det er ingenting som kommer enkelt og de som tror at helse daler ned i fange, eller at man kan utsette, så blir det kanskje for sent å endre. Man kan si at man heller vil leve livet, men hvordan er det å leve livet når helsa ryker?

Jeg vil anbefale dere å være i hard aktivitet minst 3 ganger i uken, så lettere aktivitet de 4 andre dagene.

Når det gjelder type aktivitet du foretrekker, er det viktig å sette seg ned å se på de grunnleggende preferansene du som menneske har.

Liker du å jobbe individuelt?

Liker du å jobbe i team?

Liker du høy intensitet?

Liker du lav intensitet?

Liker du variert?

Liker du rutiner?

Liker du tyngde?

Liker du lettvekt eller kroppsvekt?

Tilrettelegg med kryss preferanser.v2mHE7NnpOISå handler dette litt om kroppstyper også, noen fasonger passer bedre til den ene eller andre sporten. Noen er laget for løping mens andre styrke. Men dette finner man ut av underveis.

Det er utrolig viktig å ikke ta seg vann over hode og begynne for hardt, da mister man fort motivasjonen og gir opp.

Sett av faste dager, der du tilrettelegger de timene du vil ha. Husk dette er din tid uten avbrytelser. Selv ser jeg på denne tiden som fritid fra eget hode.

Finn gleden i det du gjør:)

Så hva tenker dere? Har dere lyst til å gi det et forsøk?

Dagens episode Vlog

Takk for at du leser.

Instagram

Facebook

Maria 

 

 

Bikini body workout

Hei kjære lesere.

I dag reposter jeg et gammelt innlegg. Jeg synes det er fornuftig innimellom pga fokuset på kropp og helse etter julestria.

Jeg er ikke bare opptatt av samfunn, men kropp og sjel også. Helse er en av mine alle viktigste verdier. Jeg både spiser rent og riktig, samt at trening er en av mine daglige rutiner. Jeg trener ikke bare for å se bra ut i kroppen men også for hode. Trening hjelper meg og drenere negativt stress og spenninger. Tenkte å legge ut et typisk daglig treningsprogram slik at dere også kan komme i shape etter jule stria og ribba:) 

For hver økt jeg har kombinerer jeg både styrke og utholdenhet. Jeg begynner med 20 min på elipsemaskin med hard motstand og høy stigning. Hurtig tempo er tull. Her skal man jobbe sterk og seigt i motbakke. Jeg jobber på 10 i stigning som er forside lår og rumpe. Med 20 i motstand. 


Man trener alle for forskjellige mål individuelt, for meg dreier det seg om å bli den beste ut av meg selv. Både fysisk og psykisk.

Jeg er en typisk atlet i kroppsfasong. Dette byr på en firkantet figur, derfor jobber jeg utelukkende meg å bygge muskler for å få fasong. Jeg jobber mye meg bein og rumpe siden atlet formen er ganske mandig. Armer, mage og rygg er områder jeg fokuserer mindre på siden jeg bygger muskler her neste bare av å se på vektene. 


 Det er viktig å huske på at muskler veier mer en fett, så ikke få panikk om vekten går opp og ikke ned. Kroppen bygger muskler som er 6 ganger så tungt som fett. Så dette er bare et godt tegn.

Ok. Over til min typiske styrekedel. Jeg setter av ca 45 min her.  

Jeg kjører rumpe og lår hovedsakelig, dette er store muskelgrupper som gjør at du forbrenner mer. Siden jeg er en typisk crossfitter byr det på mye vektstang med kombi øvelser som tar helheten og ikke bare isolerte muskler.

Følg meg gjerne på YOUTUBE
 


Jeg er ingen feminin trener og pleier og ta maks vekt av hva jeg klarer hver økt slik at jeg øker massen. Jeg liker muskler og jeg liker former;)

En typisk styrkedel består av:

5 runder med 10 rep

1. Over head-squats, 40 kg

2. Reversed lounges on each leg. 40 kg

3. Sumo deadlift high pull, 40 kg.

4. Kick back reversed med 20 kg on each leg

5. Pull ups or push ups

Så da har dere en viss pekepinn:) 

 

Dagens vlog under:

--uti-VVeDk

Takk for at du leser.

Instagram

Facebook

 Klem Maria....

 

Veier du for mye?

Hei kjære lesere.

 

Jeg velger i dag å følge opp innlegget jeg skrev om: fet i mine øyne.

Jeg har tatt noen runder med meg selv og ser at jeg har provosert mange og det var ikke meningen at dere skulle føle dere støtt, det beklager jeg.

Min hensikt var å opplyse om hva jeg mener er på grense av hva som er akseptabelt. Jeg snakker ikke om noen kg fra eller til, jeg snakker om 10 kg pluss.

Man kan ikke skylde på forbrenning, det er sjelden forbrenningen er årsaken til overvekt, om man ikke har sykdommer som Cushings syndrom - overaktivitet i binyrebarken, eller lavt stoffskifte - det vil si nedsatt funksjon i skjoldkjertelen.

Jeg legger ved link her hvordan man øker forbrenningen 

Overskudd av fettlagring kommer av at du spiser mer en du trenger, det er udiskutabelt. Så veier du for mye så spiser du for mye i forhold til din egen kropp.

Man kan ta grep for å øke forbrenningen. Siden kroppen er tilpasningsdyktig kan du legge inn HIIT treningsøkter .Men trening er kun 20% av reguleringen, husk at kosthold spiller opp til 80%.

Man kan spise mye mer en man tror om man spiser ren mat.

Det som er viktig er å spise små måltider, helst 5-7 om dagen. Om du spiser store måltider og få senker du forbrenningen din, kroppen tror nemlig at den må sikre seg kaloriene for å ikke gå ned i vekt.

Ren mat definerer jeg som: fett og protein: fisk, kylling, egg, skalldyr/ jeg er ikke kjempefan men litt rødt kjøtt (storfe), styr unna gris-gris inneholder mye syre, noe som forsurer kroppen og gir vonter (eks stive ledd)

Karbo: Grønnsaker i alle varianter, de grønne er best/ for fett avokado, frukt/ jeg ville styrt unna banan siden den inneholder mange kalorier bønner , linser, belgfrukter, havregryn, villris og grove kornprodukter. Nøtter for fett. Soyamelk,  jogurt ikke tilsatt sukker. For meieri, ekte produkter, ikke lettvarianter, ost, rømme, smør (ikke plantemargarin) Ellers alt av kylling, kalkunpålegg og makrell i tomat.

Hold dere helt unna: Raffinerte produkter( hvitt, sukker,ris og pasta) og halvfabrikat (ferdig laget mat på boks eller i pose). Ikke drikk masse kaloririk drikke gjennom dagen. Vann er din beste venn.

Så tilbake til fedmeproblematikken som jeg nevnte for noen dager siden, 1 av 3 nordmenn er definert som overvektige. Dette er fakta. Så om vi ikke skal øke denne bestanddelen så må vi ta grep om livsstilen.

Husk at nå i julen er det høytid for vektoppgang, så kommer januar med slankehysteri da er karusellen gang. Jojovekt er ikke bra for kroppen. 

Om man legger opp til et løp der man tilrettelegger for kosthold som holder vekten stabil, gir energi og forbedrer helsen så har man gjort seg selv og sine barn er tjeneste.

Jeg mener ikke at dere skal overdrive treningen, men hold dere i aktivitet minst en time om dagen, ta gjerne med barna, så integrerer dere denne livsstilen fra et tidlig stadium 

Så da håper jeg dette innlegget var litt mer opplysende:) 

Takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

YouTube

Instagram

Maria 

Fet er i mine øyne

Hei kjære lesere.Jeg er i grunn ikke ute etter å provosere på dette området. I dag er jeg heller ute etter en forklaring.

Jeg ber gjennom avisene som på morgenkvisten for å se om det er noe som trigger meg til å skrive. Jeg kommer da over dette innlegget som jeg skrev om for litt siden, så støtter jeg ikke fete rollemodeller. Man kan jo diskutere hva jeg mener med fet og det skal jeg forklare.

Fet er i mine øyne ( som gjelder for begge kjønn) er noen som har en BMI over det som er anbefalt av helsemyndighetene. BMI er ikke alltid noe fasit på fedme det er jeg klar over, men det gir en pekepinn på hvordan kroppen og massene er fordelt. Er man i tvil kan man alltid vis ta en kroppsanalyse for å kartlegge sin egen vekt.

Ok, over til det som trigget meg i dag. Denne artikkelen fra side 2 får meg egentlig til å reflektere om hvorfor man slipper slike innlegg før julen nærmer seg? Er det for å rettferdiggjøre at man legger på seg mange ekstra kilo fordi man ikke greier å motstå julematen? Det kan være et svar.

Fra mitt ståsted synes jeg det er trist, at man skal lære barna at rollemodellene skal se slik ut fordi det er behagelig for mor og far. Kvinner særlig snakker om at de ofte kan assosiere seg med slike forbilder og det sier meg at de feste der ute ser slik ut. Dette er ingen idealvekt i forhold til helse. Men jeg er stygt redd for at dette rettferdiggjør slik at ingen trenger å tenke noe særlig over sin egen sitasjon eller hva de lærer barna våre.

Jeg har lest for en stund tilbake statistikk som viser at den største dødsårsaken i vår vestlige verden er fedmerelaterte sykdommer. Slik som hjerte og karsykdommer som er en bivirkning av maten man putter i seg.

Men dette har dere sikkert lest 1000 vis av ganger, men jeg sier det igjen, så kanskje dere tenker dere om en ekstra gang før dere putter juleribba, vin og desserter hver eneste dag i høytidene.

Relatert bilde

Jeg er forøvrig klar over selv at jeg er en ekstremist når det gjelder helse og trening. Men da kan jeg hvert fall med god samvittighet overføre mine kostvaner og viktigheten av fysisk aktivitet videre til barna mine. 

Takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

YouTube

Instagram

Facebook

Maria 

Tisser du på deg?

Hei kjære lesere.

Tenkte å lufte et lite tabu tema, som jeg ofte gjør. Tissing.

Dette er ikke bare et kvinne problem. Det finnes også hos menn. Som dere sikkert har fått med dere går det en del tid til trening daglige, og jeg har vært så heldig og føde 3 friske og flotte barn.

 Vi kvinner er ganske åpne mot hverandre når vi føler tillit, men det er likevel ting vi ikke liker å snakke om. Jeg derimot synes imidlertid det er viktig å lufte tabu tema også slik at man kan føle seg litt mer normal:)  

Nå er det sånn at vi kvinner(særlig om vi har født barn) kan har et problem med å tisse på oss under stort nedtrykk, dette fordi livmoren presser mot urinblæren.

Jeg må le litt rundt dette tema egentlig for hos oss er det liksom helt greit å tisse på seg når du trener, om du ikke tisser på deg tar du ikke i nok;) Viktig å ha litt humor på problemstillingene:)

Ta en titt på linken

De mest vanlige øvelsene det går galt er (hoppetau) Eller generell hopping,  jogging, markløft og knebøy . Men om du ser slik på det, du er ikke sliten nok før du tisser på deg og har litt selvironi så går det veldig greit.

Dette har absolutt ikke noe med at man er slapp i skjeden og gjøre, men er en konsekvens av at livmoren klemmer på urinblære. 

Det går an å trene på å knipe mens du tisser for å bygge opp muskulaturen rundt urinrøret, jeg husker godt selv etter 3 fødsel at det skulle lite til før jeg tisset på meg selv om jeg akkurat hadde vært på do, mens nå sliter jeg veldig lite med det etter at jeg begynte med styrketrenings øvelser. Ikke la dette påvirke treningen din, du er helt normal.

Maria 

Takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Instagram

Facebook

Snapchat: Prettysmooth

Man er nødvendigvis fet fordi man spiser for mye!

Hei kjære lesere.

Jeg tar opp et av mine gamle innlegg da jeg mener det har relevans om den tiden vi går i møte, med mye fet mat og ekstra kos:) 

Mitt ønske med dette innlegget er å dele min egne oppfatning av hvordan kostholde burde se ut. Dette er noe jeg selv lever etter og som jeg vet fungerer i praksis.

Jeg kan komme med den gledelige nyheten om at man slipper å være sulten i tillegg til at man kan få den kroppen og helsen man ønsker seg.

Kroppstyper er forskjellige, men dette gir deg muligheten til å bli den beste utgaven av din egen kroppsfasong.


 

I mitt kosthold har jeg hovedvekt på protein og fett.

Jeg legger en liste her over hva som er proteinrikt: eks

 • Fisk generelt.
 • Soya, mel, melk og flak
 • Faste hvite oster.
 • Melk
 • Egg
 • Nøtter
 • Kylling
 • Storfe
 • Kalkun
 • Belgfrukter: Bønner, kikerter,linser
 • Vilt kjøtt
 • Skalldyr
 • Cottage cheese

Grønnsaker inneholder ikke like store mengder proteiner men når det gjelder energimengden som kommer fra grønnsaker kan den være høy.

Proteiner regnes også som en av tre hovedgrupper næringsstoffer i kosten, ved siden av fett og karbohydrater. Proteinene som vi får i oss gjennom maten, brytes ned til aminosyrer i fordøyelsessystemet. Disse aminosyrene kan kroppen bruke enten som byggesteiner til å bygge opp egne proteiner, eller som brensel («drivstoff») i cellene på samme måte som fettsyrer (fra fett) og druesukker (fra karbohydrater).

Fett er også viktig, men riktig fett (Umettet fett). Her vil jeg anbefale:

 • Fisk: sardiner, makrell, rød fisk og tran.
 • Avokado
 • Nøtter
 • Olivenolje, rapsolje, kokosolje og andre kaldpressede oljer.

Fett bidrar med energi, isolerer kroppen og beskytter de indre organene . Alle cellene i kroppen har en membran, som er bygget opp av ulike fettceller, de er også med på å lage hormoner i kroppen og hjelper til å ta opp vitaminer fra kosten.

Karbohydrater:

 • Grønnsaker
 • Bær
 • Byggryn
 • Fullkorn av pasta, brød og ris
 • Bønner
 • Havregryn
 • Quinoa

Karbohydrater er viktig for at hjernen skal få energi hele dagen, du har 3 grupper, sukker,stivelse og kostfiber. Stivelse og sukker fordøyes lett og gir energi, mens kostfiber hjelper fordøyelsen. 

Jeg anbefaler å spise opp til 1 kg grønnsaker per dag, om du ikke liker eller ikke klarer store mengder, juice de eller kjøp de ferdig juicet. Å juice gir deg alle næringsstoffene uten at noen går til spille i en tilberednings prosess.

Spis helst 5-7 måltider per dag.

Om du spiser litt til hvert måltid, ca hver 3 time har kroppen noe å jobbe på hele tiden, du blir ikke trøtt, slapp, sulten eller i psykisk ubalanse.

Spis bare sukker i naturlig forstand, altså kun sukker som er i det naturlige produktet, IKKE tilsatt.

Da her dere fått en pekepinn, mest protein ca 40% fett ca 30% og karbohydrat ca 30%

Når det gjelder drikke, vann ca 2 liter tilsett sitron eller lime. Kaffe 3-4 kopper, vin 0-1 glass, smoothie 1 stykk, lag selv eller kjøp 100% naturlig, soya melk 1 glass og helst juice grønnsaker som anbefalt over.

Dette er min anbefaling:) 

Maria 

Takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Instagram

Facebook

Snapchat: Prettysmooth

De som er i dårlig fysisk form, har dobbelt så stor risiko for å dø av kreft og hjerte-karsykdommer

Hei kjære lesere.

Jeg tenkte jeg skulle komme med et litt alvorlig innlegg i dag.

Som mange av dere sikkert vet, er jeg meget opptatt av folkehelse og aktivitet. Nå skal vi dra noen paralleller mellom, hvorfor akkurat du, skal ha en ekstra motivasjon til å være litt mer aktiv hver dag. 

Når jeg snakker om mer aktiv, så betyr det ikke at du skal snu hele livet ditt på hode, eller gjøre ting som ikke passer deg som menneske. Men husk, om det viktig nok for deg å menneske, å bevare helsen din livet igjennom, er det små grep som skal til for å, dobbel sjansene for å være frisk som en fisk.

Når er det likevel sånn at 4 av 5 nordmenn beveger seg for lite.  30 minutter om dagen er minimumsanbefalingene og gjelder for dem som i utgangspunktet er lite fysisk aktive. Jeg vet at disse tallene er gamle, men de er likevel gjeldene for dagens aktivitetsnivå. Det er klart at kontor jobber, er en stor synder når det gjelder å være aktiv. Stillesitting øker inaktiviteten, fordi den går utover energinivået. Drikker du mye kaffe og lite vann i tillegg, så vil du bli slapp og giddeløs, til å være i bevegelse generelt. 

Fra 1950 tallet og frem til i dag har vi 4 dobbelt kreft risiko i Norge. Tallene er hentet fra SSB, det kan selvfølgelig være flere grunner en lite aktivitet. Vi vet at sprøytemidler i mat også er en avgjørende faktor for økt risiko. Så dette er jo også en ekstra god grunn til å velge økologiske matvarer. 

Fakta som jeg dro utafra denne artikkelen: 

Fysisk aktivitet og helse

Helsegevinster kan oppnås ved en dose moderat fysisk aktivitet i tillegg til dagliglivets lette aktiviteter. Studier viser blant annet følgende:

 • Hjerte- og karsykdom. De som er i dårlig fysisk form, har dobbelt så stor risiko for å dø av kreft og hjerte-karsykdommer sammenlignet med de som er moderat aktive. (Sosial- og helsedirektoratet 2005; Blair 1989). 
  Fysisk aktivitet senker blant annet blodtrykket og risikoen for type 2 diabetes, som igjen reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer.
 • Type 2 diabetes voksne: Gode kostvaner kombinert med 30 minutter daglig fysisk aktivitet, kan halvere risikoen for å utvikle type 2 diabetes. Det viser studier på høyrisikopersoner i Norge, Finland og USA. Moderat fysisk aktivitet virket forebyggende i seg selv, uavhengig av vektnedgang og kostholdsendringer. Kondisjonstrening med høy intensitet har større virkning enn aktivitet med moderat intensitet. Også styrketrening virker forebyggende (Andersen SA; Knowler WC; Tuomilehto J; Laaksonen DE).
 • Type 2 diabetes barn og unge: Hos barn og unge kan det være nødvendig med 90 minutters daglig moderat fysisk aktivitet for å få normal blodsukkerregulering og forebyggelse av type 2 diabetes. (Ekelund U; Andersen LB).
 • Kreft: Jevnlig fysisk aktivitet utover dagliglivets lette aktiviteter forebygger tykktarmskreft og trolig også brystkreft og livmorkreft. Jo mer aktivitet, jo sterkere forebyggende virkning. I tillegg er det studier som viser at økt fysisk aktivitet forebygger kreft i lunger og bukspyttkjertel. Moderat fysisk aktivitet vil også indirekte forebygge kreftformer hvor overvekt er en risikofaktor. (WCRF/AICR 2007: Ekspertrapport). 
  Mellom 30 og 60 minutters moderat og intensiv aktivitet per dag kan redusere kreftrisikoen i tykktarm og trolig også bryst med henholdsvis 40-50 prosent og 20-40 prosent. (Thune 2000; WHO 2004; IARC 2002).
 • Skjelett: Såkalt vektbærende fysisk aktivitet (gåing, løping, hopping og lignende) i barne- og ungdomsårene kan bidra til et sterkere skjelett. Blant middelaldrende og eldre kan jevnlig fysisk aktivitet redusere det naturlige tapet av beinmasse og motvirke fall, fordi balanse, koordinasjon og muskelstyrke holdes bedre ved like. Muskelstyrke i beina er særlig viktig.
 • Overvekt og fedme: Særlig kan fysisk aktivitet med moderat og høy intensitet forebygge vektøkning og fedme, forebygge ny vektøkning etter slanking, samt vektøkning i forbindelse med røykeslutt. Det trengs trolig 60-90 minutter daglig aktivitet med moderat intensitet, tilsvarende rask gange eller liknende, for at fysisk aktivitet alene skal kunne påvirke vekten (HUNT/Drøyvold, Ehrlichman). 
  I befolkningen har de mest fysisk aktive hatt minst vektøkning siden 1985, viser resultater fra Helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag.
 • Annet. Fysisk aktivitet bedrer lungefunksjon, muskelstyrke, balanse og motorikk, forebygger ryggplager og styrker tarmfunksjonen. 

 

Mulig du tenker at dette ikke stemmer, eller at du ikke ser alvorlighetsgraden i dette før det rammer en selv, men dette er de harde fakta.

Husk at også du er en motivator for din familie. Dine barn har en tendens til å kopiere foreldrenes vaner. Om familien er flink til å gå turer, der de integrerer de gode vaner helt fra barndommen, så har barna dine faktisk dobbel så stor sjanse for å holde seg friske livet igjennom.

Jeg mener ikke å sende dere propaganda, men jeg ønsker å bevisstgjøre dere faktisk hvor viktig dette er for folkehelsen.  

Følg meg også på;

Instagram

Facebook

Snapchat: Prettysmooth

Maria.

 

Råd for deg som vil gå opp i vekt.

Hei kjære lesere.Etter en forespørsel fra en leser, så velger jeg å gi noen tips og råd til vektøkning.

Det er få som snakker om vektoppgang og problematikken rundt dette, fordi vektnedgang er et overskyggende tema.

Jeg er selv en som sliter med akkurat dette. For å være ærlig har jeg nå begynt å spise lakris rett etter trening for å legge på meg ekstra masse, via sukkeret. Noe som jeg egentlig er imot, men desperasjonen tar meg til tider. Jeg anbefaler ikke dette som det sunneste alternativ. 

Min mann har også samme problem. Han mister vekt meget fort om han ikke vedlikeholder stramt program av styrketrening og stort inntak av kalorier daglig.

Men spørsmålet er hvordan gå opp i vekt på en sunn måte? Her kan jeg gi noen tips og råd.

For det første er det viktig å ikke spise produkter som inneholder for mye fiber, fiber gir en lengere metthetsfølelse og det er ikke ønskelig i en vektoppgang. Et annet kjempeviktig tips er å øker inntaket av sunne fettsyrer og karbohydrat. Banan, gulost, fløte, H-melk, seter rømme, avokado, Fet fisk innen alle kategorier( de feteste fiskene er de røde) Meierismør, kokosolje, olivenolje, nøtter i alle kategorier(peanøttsmør) Quinoa, bønner, linser (Belgfrukter) Villris og Havregryn. Mørk sjokolade 70% eller mer. Om du tenker helse, styr unna raffinerte produkter som hvitt, mel, sukker, pasta og ris. Dette er tomme kalorier og legger seg som fett. 

Det er viktig at du bytter ut kjøttproduktene, med fisk og kylling, grunnen til dette er fordi du føler deg stinn etter store intakt rødt kjøtt, noe som gjør at du spiser mindre i etterfølgende måltider. 

Du bør gradvis tilvenne kroppen flere kalorier, ved å tøye grensene(utvide magesekken) Litt ved hvert måltid. Fint om du spiser sent før du går i seng, så kroppen har litt å jobbe med gjennom natten. 

Når det gjelder trening, styr helt unna kondisjon og sats på styrke. Øvelser som øker massen er,  er store muskelgrupper,

1.Markløft

2. Knebøy

3. Benkpress

4. Militærpress

 Husk å få i deg god næring rett etter treningsøktene, sjokolademelk er veldig effektivt. 

 Hater du styrketrening eller har skader som reduserer deg, kan du også:

 Øke muskelmasse i motbakke, seige drag med høy motstand.

Dette kan utføres på tredemølle og sykkel. Husk tung, tung motstand. 

Legger også ved link, det sunneste du kan spise

Maria 

Folk må faen meg skjønne, at å sulte seg selv ikke er nøkkelen!

 

Hei kjære dere.Jeg blir til stadighet oppgitt og lei meg over folk som finner løsningen på at det perfekte selvbilde, er selvpining gjennom sult. Det er ikke psyken som lider mest av uendelige slankekurer eller manko på mat, det er kroppen din som lider, helsen din og fremtiden.  

Det er ikke lett for meg å si, tvert imot. Mitt problem har ikke vært fra værelse av mat, men kanskje for mye av det gode. "Det gode" handler ikke om sukker og usunt fett, men om naturens uendelige resurser, som styrker deg og din helse.  

Selv er jeg dog oppvokst under et strengt regime av naturlige råvarer, "Å takk gud for det i dag", tenker jeg. Jeg hadde ikke fått den samme respekten, ei heller den kunnskapen jeg har om mat i dag, om min mor ikke hadde vært slavisk. 

Jeg har skrevet MANGE innlegg om mat, mye om trening også, jeg går imot mange, disse eksperter. Mange lever ikke de de formidler. Men det gjør jeg til de grader..... Jeg er imot telling av kalorier, jeg er imot ferdigmat, raffinertevarer, syntetiskevarer, konsentrater, spisedager, slankekurer og dietter.

Detox har jeg tro på, "som et avbrekk"om produktene støtter oppunder og gir kroppen din det den trenger, kontra å bryte den ned.Det er ikke slik at det finnes en "Fasit for alle", men det handler grunnleggende om naturligheten. Kroppen må tillæres, hode må læres hva som er riktig å ikke. Hva som får deg til å yte best, gi deg energi, holde deg stabil. Og ikke mist, holder psyken i sjakk gjennom dagen. 

Vi er ikke skapt til å innta fake, fast eller billig. Våre kropper trenger naturlig tilsetting for ultimat ytelse. 

Jeg kan med hånden på hjerte si at de fleste av mine bekjente har eller har hatt et anstrengt forhold til mat. Det er derfor jeg skriver om dette nå. Jeg har et håp om at dere forstår at det ikke er mengden eller typen mat dere inntar som er problemet. Det er fra værlesen av naturligheten av produkter .Kroppen vår" må kunne" gjenkjenne det som inntas for å prosessere det best mulig, fordele det ut og gjøre det om til energi. 

JO, mer naturlig, JO mindre behandlet, JO bedre er det for deg. Styr unna halvfabrikat, syntetiske stoffer, konsentrater, aroma, lett produkter , behandlede under, friterte, kokte over tid, mikrobehandlet og stekte ( om det ikke er hurtigstekt)

Det er mine råd, dette er livsstil. Naturlighet. 

Det er ikke slik at du MÅ slutte å spise matvarer du liker, du må bare finne den NATURLIGE utgaven av maten eller matvaren:)

Success is nothing else than discipline practiced every day. Ikke glem å bevege deg i tillegg:) Man trenger bevegelse for å være i flow med naturen, vi er alle en del av helheten.

Maria

Sukkeret tar livet av deg.

Hei kjære lesere.

Jeg ønsker å gi dere litt fakta rundt hva sukker gjør med kroppen vår. Sukker er mer avhengighetsdannende en kokain og fører til både fedme og livstruende sykdom. Jeg lever nesten helt uten sukker selv. Det har endret livet mitt drastisk å kutte ut hvitt sukker. Kroppen, humøret, energien altså hele helsen og sinn stemmningen min er helt annerledes.

Kosthold har 70-80% av årsaken til at du ser ut slik du gjør og at du føler deg slik du gjør. Hvitt sukker er fake tom energi som bryter ned og ødelegger kroppen din. 

I dages samfunn og i mathyllene i butikken består 80% av matvarene våre av sukker. Industrien tilsetter sukker i 99% av alle halvfabrikat produkter for å gjøre deg sukker avhengig og skape cravings etter produktene. Slik tjener de penger på at du blir avhengig og syk. Coca Cola er tidens største synder.

Sukker fører til en rask blodsukkerstigning. Kroppen skiller derfor ut insulin for at sukkeret skal bli brukt til energi til kroppens celler. Det er insulinet som gjør at sukkeret transporteres inn i cellen. Hvis man spiser for mye sukker ift aktivitetsnivå oppstår det ett overskudd. Dette overskuddet lagres som fett i kroppen. Sukker fører til en rask blodsukkerstigning og dertil ett raskt fall. Du blir derfor hurtig sugen på mat igjen og fortsetter kanskje å spise enda mer sukker?.Fettet legger seg som en «pølse» rundt magen. Overvekt kan føre til livsstilssykdommer som blandt annet metaboslk syndrom og diabetes. Det er påvist en klar årsakssammenheng mellom inntak av «raske» karbohydrater (mat med høy GI), som feks sukker, og forekomsten av hjerte og karsykdom. Sukker fører også til at man lettere får infeksjoner i kroppen. 

Hva gjør sukker med deg?

 • Påvirker humøret

  For mye sukker kan også bidra til depresjon og angst, skriver Side2.no.

  Blodsukkersvingninger kan gjøre deg irritert, gi deg humørsvingninger, gjøre deg sliten eller omtåket. Det er fordi en brus eller et kakestykke kan få blodsukkeret til å stige til værs for så å gi deg et drop. Når blodsukkeret er på vei ned igjen kan du føle deg deprimert, engstelig eller humørsyk.

   

   

 • For mye sukker svekker hjernen

  En studie fra 2012, som ble gjort med forsøksrotter ved UCLA, fant at et kosthold med høyt inntak av fruktose, hindrer læring og hukommelsen ved at hjernen arbeider saktere. De rottene som hadde et høyt inntak av fruktose hadde dårligere forbindelser mellom hjernecellene.

   

 • Sukker er en vitamin- og mineralrøver

  Ifølge treningsforum.no er hvitt sukker er tomme kalorier hvilket betyr at det er ribbet for nyttige næringsstoffer utover energiinnholdet.

  Forbrenning av sukker som energikilde er en prosess som krever flere essensielle næringsstoffer (eksempelvis B-vitaminer, sink, magnesium). Inntar du et sukkerrikt måltid (brus, snop) som ikke inneholder disse næringsstoffene vil kroppen hente de fra blodet, hjernen (B-vitaminer) og skjelettet (kalsium og magnesium).

 

 • Fare for hjertesykdom

  Koblingen mellom sukker i kosten og hjertesykdom har vært kjent lenge. Hjertesykdom er den vanligste dødsårsaken i Norge og i de fleste industrialiserte land, skriver Side2.

  I en studie publisert i tidsskriftet JAMA, har forskere funnet en sterk sammenheng mellom et kosthold med for mye sukker og død på grunn hjerte-og karsykdommer, skriver Norsk Helseinformatikk.

   

 • Kan gi hjernen et skikkelig kick

  Side2 skriver at forskere har funnet at bare en liten smak av sukker kan gi hjernen et skikkelig kick. Tester viste at deltakere som gurglet vann tilsatt sukker rundt i munnen presterte bedre under mentalt utfordrende oppgaver, i motsetning til da de gurglet vann tilsatt kunstig søtstoff, ifølge BBC Science.

  ? At sukker kan være like avhengighetsskapende som rusmidler tror jeg på, det skremmer meg, sier ernæringsfysiologen videre og henviser til en kommentar på bloggen sin.

   

 

 • Gir høyt blodsukker

  Ernæringsfysiolog Alvhild Frøland forteller til Kvinneguiden.no at høyt blodsukker på mange måter er skadelig, så at insulin kommer inn og senker blodsukkeret er på mange måter bra, men mye insulin er med på å lagre fett.

  Videre forklarer han at når det er lite oksygen til stede som for eksempel under hard trening vil også andre celler, som muskelcellene, være avhengig av å hente energien fra glukose.

  ? Drikker vi for eksempel brus vil mye av dette sukkeret slippes ut i blodet. Vi vil få et unormalt høyt blodsukker. Ved høyt blodsukker vil buttspyttkjertelen skille ut store mengder med det blodsukkersenkende hormonet insulin.

 

 • Skadevirkninger ved mye fruktose

  Hvitt sukker, altså fruktose, har de siste årene fått mye av skylden for fedmeepidemien i USA. Forskjellen fra Norge og USA er at USA bruker mye ren fruktose, og ikke vanlig hvitt sukker med fruktose og glukose som vi gjør i Norge, skriver Klikk.no.

  ? Mye fruktose kan gi fettlever, insulinresistens, mer fett i blodet og som nevnt overvekt.

 

Jeg anbefaler dere å se disse filmene:

https://www.youtube.com/watch?v=-8eQ_8Jogcw

https://www.youtube.com/watch?v=6uaWekLrilY

 

Kilder;

http://www.sol.no/helse/2015_12_18_71425_dette-gjor-sukker-med-kroppen-din.html

http://www.familieoghelse.no/helse-velvere/fysisk-helse/hvordan-pavirker-sukker-kroppen-var

 

 

 

Noe å tenke over.

Maria 

 

 

Tuna wrap

Hei og god tirsdag :) 

I kveld vil jeg dele dagens lunsj med dere. Som dere kanskje vet er jeg glad i wraps og spiser det ofte. I dag lagde jeg en variant med tunfisk. Denne er proppfull av næringsstoffer og muligens den raskeste og enkleste lunsjen du kan lage. Den er meget mettende, så for min del holder det med 1 lompe. 

Tunfisk er en av fiskesortene som har høyest proteininnhold og er derfor veldig gunstig å spise. Du får i tillegg i deg store mengder vitamin D og omega 3. Tunfisk har et lavt kaloriinnhold og er derfor gunstig å spise om man ønsker å gå ned i vekt. 

 Til 1 tunfisk wrap trenger du: 

♥ 1 fullkornslompe 

♥ En halv boks tunfisk i vann. 

♥ Ca 4 ss mager kesam 

♥ Ca en kvart rødløk 

♥ En håndfull grønnkål 

♥ En håndfull spinat 

♥ Sitronpepper 

♥ En halv avokado 

♥ Chili

Kutt opp grønnsakene. Bland deretter sammen grønnkål, rødløk, tunfisk, kesam og avokado i en bolle slik at det blir en slags salat. Rør inn litt sitronpepper og urtesalt. Legg et lag med spinat på fullkornslompen og legg "salaten" over. Dryss gjerne tørket eller frisk chili over for å få en spicy smak. Rull lompen sammen og retten er klar! 

Håper denne lunsjen faller i smak. Ha en fin kveld videre! 

- Natalie 

Green Pina Colada

Hei og god mandagskveld.

Håper alle har hatt en sunn og sprek start på uken! Selv startet jeg dagen med en grønn og frisk smoothie. Denne helgen har det blitt en del vin og fet mat som ost og kjeks, derfor syns jeg det var deilig å starte den nye uken med noe lett og sunt. 

Min grønne smoothie besto av: 

♥ Ca en halv (liten) ananas

♥ En håndfull grønnkål 

♥ En håndfull spinat 

♥En halv boks kokosmelk 

♥ En liten neve mandler 

♥ Ca 5 isbiterKjør alt i blender og tilsett litt vann om du syns smoothien blir for tykk. Du kan også ha i litt banan om du ønsker en søtere smoothie. Kombinasjonen av ananas og kokosmelk minner om drinken Pina Colada. Selv om denne smoothien inneholder mye grønt er den søt og god. Enjoy! 

- Natalie 

Frokosttips!

Hei og god søndag! 

I dag vil jeg tipse dere om en sunn, rask og god frokost; havregryn med bær og nøtter. Havregryn er en relativt vanlig frokost i Norge, men nøkkelen er å variere tilbehøret slik at man ikke går lei. Personlig varierer jeg med ulike typer bær, frukt og nøtter. 

Det du trenger er: 

♥ Ca 100 g havregryn (avhengig av hvor mye du ønsker)

♥ Litt soyamelk/ vanlig melk

♥ En liten håndfull tørkede gojibær 

♥ En håndfull mandler 

♥ Ca 5 jordbær 

♥ 1 ss kokosflak/kokosmasse (usøtet) 

Ha alle ingrediensene i en bolle. Gjerne vent litt med å spise den slik at havregrynene har svellet litt. Personlig syns jeg havregryn smaker best da. Det er i tillegg godt å drysse litt kanel over. 

 

 

Ved å spise mandler får du i deg blant annet sunt fett og proteiner. Bærene gir deg vitaminer og masse antioksidanter. Havregryn er rikt på blant annet karbohydrater, fiber og proteiner. Så dette er et sunt og fullverdig måltid. 

Om det er noe annet spesifikt dere ønsker at jeg skal skrive om så legg gjerne igjen en kommentar. Ha en fin søndag videre! 

- Natalie 

Sunt og enkelt mellommåltid!

God lørdag alle sammen!

Mellommåltider er viktig for å holde blodsukkeret stabilt gjennom dagen. I stedet for å ty til kjappe løsninger som barer, sjokolader, juicer osv som er fulle av sukker, kan du veldig enkelt lage et kjapt mellommåltid selv. I dag vil jeg tipse dere om et mellommåltid jeg spiser meget ofte; cottage cheese med bær, mandler og honning. Dette kan fint spises som en lunsj eller frokost også, men da vil jeg anbefale å spise en litt større porsjon. 

 

 

Det du trenger er: 

♥ Ca 4 ss cottage cheese 

♥ Ca 5 jordbær 

♥ En håndfull blåbær 

♥ En håndfull mandler 

♥ Litt tørkede Gojibær 

♥ Ca 1 ss økologisk honning

 

Ha alle ingrediensene i en bolle og hell litt honning over til slutt. Honningen gir en søt og god smak på måltidet. Det er også godt med blant annet bringebær, ananas og appelsin. Du kan variere mellom alle typer bær, frukt og nøtter til cottage cheese. Det som er viktig er at du finner smaker du liker og synes passer sammen. Cottage cheese har høyt proteininnhold og inneholder mye kalsium. Den har lavt innhold av fett og sukker, så den anses som en meget sunn ost.  

Håper dette mellommåltidet faller i smak. Ha en fin helg videre! 

- Natalie 

Spicy red curry suppe

God fredag alle sammen!

I dag vil jeg gi dere oppskriften på en spicy thai suppe. Denne suppen har jeg faktisk lært av lillesøsteren min. Den er proppfull av næringsstoffer og spennende smaker. Til denne suppen kan du ha mange typer grønnsaker og du kan variere mellom fisk, kylling og storfekjøtt. Denne gangen valgte jeg å gå for laks. 

  

Ingredienser til 2 porsjoner : 

♥ 4 dl vann

♥ 1 boks kokosmelk (Santa Maria)

♥ 1 grønnsaksbuljong 

♥  2 laksefileter

♥ 1 paprika 

♥ En halv rødløk 

♥ 2 ts red curry paste (Blue Dragon)

♥ 2 gulrøtter 

♥ 2 hvitløksfedd

♥ 1 liten bit ingefær 

♥ En klype koriander 

♥ En klype sitronmelisse 

♥ Saften av en halv sitron 

♥ Et dryss sesamfrø (Saitaku)

♥ En rød chili

♥ 2 porsjoner ris/villris 

♥ En halv brokkoli

 

Start med å koke villris eller vanlig ris. Kok deretter opp vann i en mellomstor kjele og tilsett buljongen (du trenger absolutt ikke ekstra salt eller krydder i denne suppen da både buljong og curry paste inneholder en god del salt). Finhakk hvitløk, chili og ingefær og ha det i vannet. Deretter har du i kokosmelk og red curry paste. Kutt opp alle grønnsakene i passe store biter og ha i suppen. La suppen koke i ca 5 min. Laksefiletene kutter du i terninger og har i suppen ca 5 min får servering. Laksen skal ikke koke, men trekke. Ha i ønsket mengde ris og rør rundt. Hell suppen i en skål og strø sesamfrø, koriander og sitronmelisse over. Klem til slutt litt sitronsaft over, og voila! 

Håper suppen smaker! Ha en fin helg alle sammen! 

- Natalie 

Spicy wrap

Hei og god torsdag! 

I kveld tenkte jeg å tipse dere om en av mine favoritt retter, nemlig wrap. Den passer meget godt til å ta med som matpakke på skolen eller lunsj på jobb, og passer like godt som middag. Den er rask, enkel og super sunn! Denne wrap`en er full av de riktige næringsstoffene og har mange spennende smaker. 

 Alt du trenger er: 

♥ 2 fullkorns lomper (Gjerne lag disse selv. Oppskrift kan jeg legge ut senere om noen er interesserte i det) 

♥ Cottage cheese/ Philadelphia light 

♥ Spinat 

♥ Ruccola 

♥ 1 rød chili

♥ 1 Kyllingfilet

♥ En halv avokado

♥ En halv paprika

♥ En halv liten Løk 

♥ Fersk koriander 

 

Start med å skjære grønnsakene og kyllingfileten i strimler. Kyllingen steker du i litt extra virgin olivenolje sammen med litt urtesalt, chilikrydder og hvitløkspepper. Smør et tynt lag med cottage cheese eller Philadelphia på lompene. Legg deretter på en klype med spinat og ruccola. Tilslutt legger du på alle grønnsakene og kyllingen, og ruller wrap`en sammen. En kyllingfilet holder til to lomper. Du fordeler også de andre ingrediensene på to lomper. 

 I en wrap kan du bruke alle slags typer kjøtt, fisk og grønnsaker. Her er det bare å bruke fantasien og finne smaker som passer sammen. Denne retten passer som sagt godt som en matpakke. Rull den inn i aluminiumsfolie og ha med på jobben eller skolen. Jeg lager gjerne flere samtidig slik at jeg har til for eksempel kveldsmat eller til dagen etter. 

Håper denne retten faller i smak! Om det er noe dere lurer på, legg gjerne igjen en kommentar. 

- Natalie 

Ja ,mat:)

Hei.

Tenkte å dele med dere en fantastisk god Gresskarsuppe oppskrift og protein rundstykker oppskrift.Mange av dere vet det sikkert, men noen er kanskje litt mindre beviste på hvor enkelt det er å lage hjemmelagede supper.

Jeg tyr ALDRI til halvfabrikat :) Jeg må se og kjenne på alt maten jeg lager, ikke bare for meg selv, for barnas skyld.

Vi har en lite definert sykdom i verden og den kalles sukker narkomane. Sukker narkomane finnes overalt og er et resultat av en kosthold med store mengder skjult sukker, Du finnerer det i så og si alt du spiser av ferdigmat,og sukkeravhengighet er mer vanedannende en kokain.

Prosessen sukker har i kroppen er at det går rett i leveren som omdanner dette til Fett, dette fettet legger seg rundt organene i magen og er utrolig farlig og sykdoms fremmede.

OK, nok propaganda, Her er oppskriftene:

Gresskarsuppe:

 • 2 løk
 • 2 hvitløk
 • 5 cm ingefær
 • 1/2 lime
 •  2 ts uretsalt
 • 1/2 ts pepper
 • 2 ss grønnsaksbuljong fra helsekosten/ eller om du koker kraftbein/oksehale/margbein dagen i forveien om du vil ha den ekstra næringsrik.( da trenger du ikke vann i tillegg)
 • 1 mat gresskar ca 1-1,5 kg
 • 1 boks Kesam
 • 2 del soya melk
 • 4 del vann /spe på med mer underveis om det er nødvendig, dette avhenger av størrelse på gresskar og løken.
 • 1 ts muskatnøtt
 •  2 ts gurkemeie

 

 

Oppskrift:

Stek løken lysebrun, sammen med hvitløk og ingefær, spe på med lime.Kok opp vannet  og soyamelk med grønnsaks buljongene(eller ferdig kraft du har laget) Del gresskar i biter og stek det i ca 5-7 min, ha på gurkemeie,muskatnøtt, pepper og urtesalt, putt deretter alt opp i kjelen og la det mellom koke i ca 20 min.Bland deretter alt med stavmikser eller blender.Protein rundstykker 10 stykk

 • 4 egg
 • 4 dl lettkokte havregryn
 • 1 ts bakepulver
 • 1 ts salt
 • 400 gram cottagechees
 • gresskarkjerner
 • tørkede fiken

Bland alt sammen i en bolle og mix det med mixmaster. Du kan selv velge hva du vil ha inni akkurat som en bolledeig, jeg forslår gresskarkjerner og fiken.

Stekes på brett med matpapir. På 200 garder i 15-20 min avhengig av ovnen.

Fullverdig sunn middag til hele famiien:)Kos dere:)

Klem fra Maria 

 

Tips til sunn frokost

Hei og god tirsdagskveld! 

I dag tenkte jeg å tipse dere om min favoritt frokost. Speltknekkebrød med blant annet avokado, og egg ved siden av. Den er proppfull av de riktige næringsstoffene og er meget enkel, rask og sunn. Jeg er som sagt veldig glad i grønnsaker og det er alltid inkludert i mine måltider. Alle mennesker har godt av å spise mer grønnsaker, så jeg vil anbefale å ha som en regel for deg selv at du alltid inkluderer grønnsaker (eller frukt) i måltidene dine. 

Det du trenger til denne frokosten er: 

♥ 2 speltknekkebrød (eventuelt grovbrød om du heller foretrekker brød fremfor knekkebrød)

♥ 2 ss cottage cheese

♥ Ca en halv avokado 

♥ 4 tomatskiver

♥ En håndfull spinat

♥ 2 egg

♥ Litt urtesalt, hvitløkspepper og grovmalt chili. 

Ha cottage cheese på knekkebrødet først, så avokado og deretter tomat. Det er også godt med litt vårløk på om du har det. 

 Denne frokosten inneholder ca 490 kcal, og personlig syns jeg den metter lenge da blant annet avokado inneholder mye energi. Du får i deg store mengder sunt fett, protein og kostfiber. Retten har relativt lavt karbohydratinnhold, men dette vil øke om du erstatter knekkebrød med grovt brød. Håper denne frokosten faller i smak! 

- Natalie 

 

Omelett

Hei og god mandag!

Håper alle har hatt en sunn og sprek start på uken. Selv startet jeg dagen med en treningsøkt etterfulgt av en fargerik omelett. Jeg tenkte jeg skulle gi dere tips til en god og næringsrik variant. Denne retten er både sunn, enkel og kjapp å lage. Alt du trenger er egg og grønnsaker. Dette er også en fin måte å bruke opp "rester" av grønnsaker og andre ting du har i kjøleskapet. Omelett passer bra både som frokost, lunsj eller middag. Selv varierer jeg mellom forskjellige grønnsaker og bruker det jeg har i kjøleskapet fra før. Denne retten krever altså minimalt med planlegging. Gjerne spis den med en skive grovt brød ved siden av om du ønsker mer karbohydrater. 

 I min omelett i dag hadde jeg: 

♥ 3 egg

♥ En kvart brokkoli

♥En kvart søtpotet

♥ En halv chili

♥ En halv rødløk

♥ 2 ss cottage cheese 

♥ En håndfull spinat 

Jeg smakte til med litt pepper og urtesalt. Helsedirektoratet anbefaler i gjennomsnitt 5 g salt om dagen, så jeg prøver å bruke minst mulig salt på maten. 

 Stek omeletten med lokk slik at grønnsakene også blir stekt/dampet. Jeg pleier ikke å ta tiden når jeg steker den, men jeg ser fort når den er ferdig. Det viktigste er at eggerøren er stekt. Du må gjerne også bruke mager skinke eller annet magert kjøtt i omeletten. Håper denne retten faller i smak. Ha en fin kveld videre! 

-- Natalie 

Kostholdsplanleggeren

Hei og god søndag!

I dag tenkte jeg å tipse dere om Kostholdsplanleggeren, som er et kostholdsverktøy utviklet av Helsedirektoratet og Mattilsynet. Dette er et verktøy for dere som ønsker å ha en oversikt over hvor mye dere får i dere av de forskjellige næringsstoffene. Her kan du også se hva forskjellige matvarer inneholder. 

  

Du registrerer det du spiser hver dag i en uke, så ser du hvor mye du får i deg i forhold til behovet ditt. Kostholdsplanleggeren regner ut ditt energibehov og sammenligner dette med energiinntaket ditt. Men husk at energibehov er meget individuelt og en lang rekke faktorer påvirker dette, så det behovet som blir regnet ut her er bare et antatt behov.

Dette verktøyet forteller deg hva du får i deg av makro- og mikronæringsstoffer. Den regner ut inntaket av fett, karbohydrater, proteiner, kostfiber, vitaminer og mineraler. Du kan velge hva slags næringsstoffer den skal vise. Energiinntaket ditt blir sammenlignet opp mot de norske anbefalingene for inntak av næringsstoffer.

Personlig syns jeg dette er et utrolig nyttig verktøy. Jeg får en god oversikt over hva jeg bør spise mer og mindre av og jeg får passet på at jeg får i meg tilstrekkelig av vitaminer og mineraler. Hvis du er nysgjerrig på hvor mye du faktisk får i deg av næringsstoffer burde du prøve Kostholdsplanleggeren.

I uken som kommer skal jeg legge ut mer tips til sunne og næringsrike måltider, så følg med! Er det noe spesifikt du ønsker svar på eller tips til er det bare å legge igjen en kommentar. Ha en fin søndagskveld videre!

- Natalie 

 

Sunn snacks

God lørdag!

Mange forbinder helgekos med film, god mat og godteri. Et stort godteriinntak kan bli veldig usunt i lengden. Prøv å bytt ut noe av godteriet eller den usunne snacksen med litt sunnere varianter. Her er 5 enkle tips til sunn snacks du kan erstatte vanlig godteri med for å få en sunnere helg:

Fruktfat: Skjær opp frukt og bær. Bruk gjerne eksotisk frukt for å gjøre det så spennende som mulig. Selv er jeg glad i ananas, mango og rød dragefrukt/pitahaya. Prøv å bruk både søte, syrlige, myke og harde frukter for å stimulere alle smaksløkene. Da kan man ha lettere for å bli fornøyd.

Nøtter:  Kjøp inn forskjellige typer nøtter og ha fremme på bordet. Da har du noe å knaske på om lysten byr seg. Nøtter er proppfulle av sunt fett og proteiner, men husk at de også inneholder en god del kalorier. Nøtter burde derfor spises i moderate mengder. Mine favoritter er cashewnøtter, macadamianøtter, hasselnøtter og mandler.

Mørk sjokolade: Om du er glad i sjokolade kan du erstatte den vanlige sjokoladen med mørk sjokolade. Da bør du helst velge de som er fra 70 ? 90 % mørke. Men husk å spis de i moderate mengder. Jeg har selv opplevd at jeg blir fortere ?mett? på mørk sjokolade enn vanlig sjokolade fordi smaken er sterk og mektig. Selv er jeg glad i den med chili fra Lindt.

Tørket frukt:  Nå har butikker som Kiwi og Meny kommet med et lite utvalg tørket frukt uten tilsatt sukker. Dette er et veldig godt alternativ til godteri. Disse er faktisk så søte at det minner om smågodt. Personlig syns jeg mango og ananas er det beste. Det finnes forskjellige merker og prisklasser. (Husk å les på baksiden og sjekk om de er tilsatt sukker eller ikke).

Grønnsaker og dipp: Dette er en klassiker og en av mine favoritter. Feilen mange gjør er å lage dipp av pulver man får kjøpt i butikken. Disse posene inneholder mye salt, sukker og tilsetningsstoffer. For å gjøre denne snacksen mye sunnere bør du lage dippen selv. Bruk hva slags rømme du vil. Men om du skal ned i vekt er det gunstig å bruke kesam eller mager kesam. Her får du lite kalorier, men en god del proteiner. Selv bruker jeg Creme fraiche light. Jeg kutter opp hvitløk, basilikum, persille og chili og har i dippen. Jeg smaker også til med litt urtesalt. Brokkoli, blomkål, gulrot, kålrot og stangselleri er grønnsaker som er gode med dipp.

 Håper dette ga deg noen ideer og inspirasjon til hvordan man kan ha en sunnere helg. Ha en fin helg videre!

- Natalie

Avokado med reker

God fredag! ♥

I går skrev jeg litt om fordelene ved å spise superfrukten avokado. Du får som sagt flere helsegevinster ved å spise den. I kveld vil jeg tipse dere om en meget rask og enkel matrett med avokado og reker. Ingrediensene du trenger er reker, rødløk, dill, sitron, avokado og gjerne litt hjemmelaget majones. Denne retten passer bra som forrett, mellommåltid eller lunsj. 

 

 

Det du trenger å gjøre er å skrelle reker, finhakke rødløk, og skjære avokadoen i valgfrie størrelser på bitene. Hjemmelaget majones lager du enkelt ved å piske 3 eggeplommer sammen til det får litt stiv konsistens, så heller du ca 3 dl Extra Virgin olivenolje sakte i røren mens du pisker videre. (hvis oljen helles for fort i røren kan eggene og oljen skille seg). Tilsett gjerne litt pepper, hvitløk og urtesalt. Visp til du har ønsket konsistens. Til slutt har du litt sitron, dill og urtesalt på maten og vips har du en spennende, god og næringsrik rett. Spis gjerne med litt brød til, for å få i deg nok karbohydrater. 

 

 

Håper denne lille retten faller i smak! Om det er noe spesifikt dere ønsker tips om, er det bare å legge igjen en kommentar. God helg! 

 - Natalie 

Fordeler ved å spise avokado!

Hei og god torsdagskveld! :) 

I kveld tenkte jeg å fortelle dere litt om frukten avokado som har blitt meget populær blant mennesker som er opptatt av helse og sunt kosthold. Den er botanisk sett en frukt, men blir vanligvis brukt som en grønnsak da de fleste forbinder den med ?salte retter? og ikke desserter. Både Maria og jeg spiser mye av den og elsker den! Avokado er en frukt med en rekke helsegevinster. Mange spiser den hver eneste dag, mens andre vet ikke helt hvordan den skal brukes. Selv bruker jeg den på mange forskjellige måter i forskjellige retter. Jeg skal komme tilbake til hva slags matretter du kan bruke den i.

Her er fem av mange helsegevinster du får ved å spise avokado: 

Omtrent 80 % av innholdet er sunt fett. Den inneholder en type enumettet fettsyre som kalles omega-9 fettsyre. Denne typen fett finner du også i blant annet olivenolje. Omega- 9 fettsyren blir ansett som en fettsyre som bidrar til mindre betennelser i kroppen og er gunstig i forhold til forebygging av hjerte- og kar sykdommer samt høyt kolesterol.

Avokado inneholder mye fiber som bidrar til sunn fordøyelse, og som kan hjelpe deg i forhold til vektnedgang. Da den inneholder mye sunt fett, en del protein og minimalt med karbohydrater anses frukten som en lavkarbovennlig matvare. Hvis du skal ned i vekt, kan det ofte være lurt å spise mindre karbohydrater, og da er avokado en matvare du kan spise med god samvittighet.

Avokado er meget gunstig å spise for både hud og hår på grunn av sitt innhold av vitamin A og vitamin E. Disse vitaminene kan bidra til å gjøre huden naturlig fuktig og ren, og gjør hår glansfullt og friskt.

Den inneholder en rekke vitaminer og mineraler, blant annet store mengder vitamin K, kalium, vitamin C, folat, vitamin B5, vitamin B6 og vitamin A. Du får i tillegg en del kobber, jern, fosfor, sink, tiamin, riboflavin, niacin og vitamin E fra avokadoen.

Luteininnholdet bidrar til bedre øyehelse og er med på å beskytte deg fra aldersrelaterte øyesykdommer.

Avokado er som sagt meget sunt, men husk at den inneholder mest fett, som er det mest energitette næringsstoffet med 9 kcal per gram. Dermed kan en avokado inneholde en del kalorier. En halv avokado inneholder ca 150 kcal (avhengig av størrelse osv)

De neste dagene tenker jeg å legge ut et par matretter med avokado for å tipse dere om måter å bruke frukten på, så følg med! :)

- Natalie 

Pizza full av proteiner

Hei og god lørdag;)

Tenkte å dele en fantastisk oppskrift jeg fikk fra min kjære veninne for noen uker siden. Denne kan du bruke til å lage rundstykker , brød og pizzabunn;) i går laget min mann pizza med denne oppskriften ; Dette trenger du; bland alt sammen med mixmaster;)

♥ 80g havregryn

♥ 1 ss bakepulver

♥ 170g cottage cheese

♥ 1 ts havsalt

♥ 4 egg 

Du kan dobble om dere er flere personer, stekes i ovnen på 200 grader i 15 min. Jeg putter på reker,hvitløk , kylling stekes på forhånd med karry ,litt ost, tomatsaus ,toppes når den er ferdig med ruccola, koriander, lime,mango og advokado;) 
Om du ønsker å lage rundstykker annbefaler jeg å prøve med rosiner,fiken,tørket aprikos,nøtter eller frø;) mix og match;)

kos dere;) Maria