hits

Ernæring

Brente mandler på en sunnere måte!

I kveld vil jeg dele min måte å lage brente mandler på. Dette er en sunnere variant enn de tradisjonelle brente mandlene. Jeg lager det på denne måten fordi de inneholder vesentlig mindre kalorier, og personlig syns jeg disse smaker bedre enn de tradisjonelle. Å lage de på denne måten er en fin måte å kutte litt ned på kalorier og sukker i julen. 

 Til mine brente mandler trenger du: 

♥ Ca 3 store never med mandler 

♥ 3 ss kokosolje 

♥ 3 ss Sukrin Gold 

♥  Ca 1 ts kanel og kardemomme

Sett ovnen på 200 grader. Legg mandlene utover på et stekebrett med bakepapir og stek i 10 min. Mens mandlene er i ovnen smelter du kokosolje og Sukrin Gold i en kjele. Ha i litt kanel og kardemomme. Ta mandlene ut av ovnen og ha de oppi kjelen og rør godt. Når mandlene er rørt godt inn i blandingen, har du mandlene over på stekebrettet igjen. Pass på at du har litt høye kanter med bakepapir opp på alle sider da kokosolje kan renne litt. Stek blandingen i ca 5 min (ikke noe lenger). Till slutt tar du mandlene ut av ovnen og har de i en bolle. Rør godt i blandingen før den stivner. Knekk mandlene fra hverandre og nyt! 

Disse mandlene er kjempegode som topping på blant annet havregrøt, risgrøt, yoghurt og som tilbehør i gløgg. Du kan også ha de i granola eller frokostblanding for å få litt ekstra sødme. 

Håper denne oppskriften faller i smak. Ha en fin kveld videre! 

- Natalie 

Søtpotetsuppe!

I kveld vil jeg dele en sunn og god suppe med dere. Denne er rask og enkel, og inneholder store mengder vitaminer og antioksidanter. Personlig har jeg blitt veldig glad i søtpotet og bruker den i supper, salater og andre retter. Denne oransje poteten gir en søt og rund smak, og passer til de aller fleste typer retter. I en senere innlegg vil jeg skrive litt mer om søtpoteten. 

 Til 2 personer trenger du: 

♥ 1 stor søtpotet ca 300- 500 g

♥ 2 gulrøtter 

♥ 1 gul løk 

♥ 2 hvitløksfedd

♥ 1 boks kokosmelk 

♥ 2 røde chili 

♥ 1 grønnsaksbuljong 

♥ 3 dl vann 

♥ Timian, hvitløkspepper, urtesalt, chillikrydder og svart pepper (malt) 

♥ 1 ts soyasaus/teriyakisaus

♥ kokosolje til steking 

Skrell søtpotet og gulrot, og skjær i biter. Finhakk chili, hvitløk og løk, og ha det i en kjele med ca 1 ss kokosolje. La dette brune seg litt før du har oppi søtpotet og gulrot. Ha deretter i kokosmelk, vann og buljong. La det koke til søtpotetene og gulrøttene er myke. Bruk stavmikser eller ha suppen i en blender slik at du får en fin suppe uten klumper. Gjerne ha en spiseskje med Creme Fraiche og litt sitronmelisse på toppen når du serverer. Bon apetit! 

Håper suppen faller i smak. Ha en fin helg videre! 

- Klem fra Natalie 

Eplesnacks!

God fredagskveld! 

I dag vil jeg dele et lite snacks tips med dere. Veldig mange får lyst på noe søtt på kvelden. Ikke fordi de nødvendigvis trenger det, men fordi de er vant til å spise godteri og andre sukkerholdige matvarer. Derfor får de et "søtsug" på kvelden.

Istedenfor å ty til godteri og andre sukkerholdige snacks, kan du lage deg en sunn, men samtidig søt og god snacks med bare 3 ingredienser. 

 Det du trenger er: 

♥ Epler 

♥ Kanel 

♥ Sukrin gold 

 

Sett ovnen på 200 grader. Skjær epler i båter og legg på et brett med bakepapir. Dryss godt med kanel og Sukrin Gold over og sett i ovnen. La eplene steke i ca 15 min. Når de er ferdige tar du de ut av ovnen og har de i en skål. Voila! 

For å få litt ekstra smak er det godt å smøre inn eplebitene i litt kokosolje. Eller om du ønsker å bli litt mettere, er det også godt å helle litt helmelk over. 

Håper denne eplesnacksen faller i smak. Ha en fin fredag videre!

- Klem fra Natalie 

Tips til en sunnere jul! (del 2)

Hei og god torsdagskveld! For et par dager siden tipset jeg om hvordan man kan tilrettelegge for å få en sunnere julemåned. I dag vil jeg komme med flere tips. Det er mange tiltak man kan gjøre for å gjøre Desember til en sunnere måned enn den vanligvis er, uten å ofre "julekosen". 

 Her har du 5 nye tips til å gjøre julesesongen litt sunnere: 

♥ Lag sunnere julebakst. Ved å bytte ut raffinert sukker med for eksempel Sukrin/Sukrin Gold vil du spare deg selv for en stor mengde kalorier. Mange er skeptiske til kunstig søtningsmiddel, men i lengden vil ikke den lille mengden du får i deg ved å bruke det i julebakst være skadelig for deg. Mengden raffinert sukker vil i lengden være mer skadelig da det kan føre til overvekt. 

♥ Drikk vann regelmessig gjennom hele dagen. Det er også lurt å drikke et stort glass vann før et mektig julemåltid. Da vil du føle metthetsfølelsen tidligere, og muligens spise litt mindre. Vann er også utrolig viktig da julemat inneholder mye salt, som kan virke dehydrerende på kroppen. 

♥ Tenk på hvor mange ganger du forsyner deg. Mange forsyner seg både 2, 3 og 4 ganger på julaften. Fokuser heller på å spise sakte og kose deg med maten slik at mettehetsfølelsen rekker å komme før du har forsynt deg for 3. gang. 

♥ Fyll halve tallerkenen med grønnsaker. De fleste grønnsaker er kalorifattige, og spesielt grønnsaker som gulrøtter og rosenkål. Fyll opp med grønnsaker og du vil få i deg vesentlig mindre fett og salt. (julemat inneholder meget store mengder fett og salt som er ugunstig å spise for mye av) 

♥ Velg magert kjøtt. Personlig spiser jeg kalkun til jul, men det er bare fordi det er det jeg alltid har likt best. Selv er jeg ikke veldig glad verken ribbe eller pinnekjøtt. Men de fleste spiser både pinnekjøtt, julepølse og ribbe til jul, så et tips til dere er å skjære vekk de største fett bitene på kjøttet der det er mulig. Prøv også å forsyne deg med litt mindre porsjoner av kjøttet.

Håper dette innlegget får deg til å ta litt sunnere valg i julen. Ha en fin kveld videre!

- Klem fra Natalie 

 

 

Fylt paprika!

God onsdagskveld! 

Idag vil jeg dele en god og morsom middagsrett med dere. Denne er sunn og full av de riktige næringsstoffene, samt veldig enkel å lage. Det du trenger til 2 porsjoner er: 

♥ En hal pakke karbonadedeig eller kyllingkjøttdeig. Ca 200 gram. (Velg den typen med minst mulig salt)

♥ Ca 4 ss cottage cheese

♥ 2 røde paprikaer 

♥ En halv løk 

♥ 2 tomater

♥ 2 fedd hvitløk

♥ 2 porsjoner fullkornsris eller villris

Sett ovnen på 200 grader. Kok opp ris til 2 personer. Jeg koker risen en stund i forveien da jeg pleier å bruke villris som tar ca 45 min å koke. Et lite tips for en god ris er å koke den i litt grønnsaksbuljong. Stek karbonadedeig sammen med finhakket hvitløk og litt kokosolje. Finhakk deretter løk og tomat og ha i pannen. Smak til med ønsket krydder. Personlig liker jeg å bruke spisskummen, timian, chillikrydder og hvitløkspepper. Kutt av toppen på paprikaene og grav ut innholdet slik at det blir en slags bolle. Ha kjøttblandingen oppi paprikaene og topp med cottage cheese. (her kan du også bruke vanlig ost, men personlig bruker jeg cottage cheese da jeg spiser en del vanlig ost fra før). Sett på "lokkene/toppene" og stek i ovnen i ca 30 min. Server med ris og salat, og gjerne litt creme fraiche ved siden av om du ønsker en rundere smak på retten. Bon apetit! Legg gjerne igjen en kommentar om det er noe spesifikt dere ønsker at jeg skriver om. Ha en fin kveld videre!

Natalie 

 

Tips til en sunnere jul!

Hei og god tirsdagskveld! 

Idag er det 1. Desember og derfor tenkte jeg å gi dere noen tips til hvordan man skal få en litt sunnere jul. Julesesongen varer ofte en hel måned eller enda lenger for de som starter tidlig med julekosen. Mye kan skje med kroppen på en måned om man "unner" seg godteri, kaker og fet mat hver dag. Mange går opp i vekt på grunn av høyere energiinntak og mindre aktivitet enn vanlig. Det er mange tiltak man kan gjøre for å unngå dette. 

 

 

Her er 5 tips til en sunnere jul: 

♥ Hold deg til faste måltider. I julen er det fort gjort å småspise hele dagen fordi man har ting stående fremme. Prøv så godt du kan å holde deg til kun å spise når du trenger det. Eventuelt kun sett frem kaker og godteri på kvelden eller når du har besøk. 

♥ Unngå å kjøpe inn masse forskjellig godteri bare "fordi det er jul". Hold deg til å kjøpe/lage det tradisjonelle som man føler at hører hjemme i julen. La kosen forbli med for eksempel julebakst, nøtter og marsipan. 

♥ Koble ut med trening. Om du får tid eller om du som har barn får barnepass, dra på trening så ofte du kan. Det er helt fantastisk å koble ut med trening om julen blir hektisk. Ta deg en skitur eller dra på treningsenteret. I julen er det få som trener på treningssenter så du vil ha god plass til å boltre deg på. 

♥ Husk å spise frukt og grønnsaker. Ved å passe på å få i deg masse frukt og grønnsaker vil det bidra til at du spiser mindre godteri, kaker og fet mat. Rett og slett prøv å fylle opp magen og spis deg mett på sunne ting fremfor usunne ting. 

♥ Fokuser på å ha det gøy med familien istedenfor for å fokusere på mat, godteri og kaker. Finn på aktiviteter med barna (og de voksne) som ikke inkluderer godteri eller mat. Man kan for eksempel finne på aktiviteter ute.  

 

Håper disse tipsene motiverer dere til å leve litt sunnere denne måneden. Flere tips til en sunnere jul kommer senere denne uken!

- Natalie 

 

Omelett!

Hei og god mandag! 

Håper alle har hatt en sunn og sprek start på uken. Jeg pleier alltid å starte mandager med et lett og næringsrikt måltid. Idag ble det omelett til frokost. Jeg varierer alltid med ingrediensene slik at jeg ikke går lei. Omelett er raskt og enkelt å lage, og du kan bruke nesten alle typer grønnsaker og kjøtt. Her er det bare å prøve seg frem eller bruke det du har av ingredienser fra før. 

 TIl denne omeletten trenger du: 

♥ 3 egg

♥ Rød, grønn og gul paprika

♥ Rødløk

♥ Rød chili

♥ Brokkoli

♥ Litt revet ost

Pisk sammen 3 egg og hell de i en panne med extra virgin kokosolje. Kutt deretter opp ønsket mengde grønnsaker og ha over eggene. La omeletten steke på lav varme under lokk i ca 10 minutter. Riv litt ost og dryss over. Når osten har smeltet er omeletten klar. Krydre med litt pepper og urtesalt. Velbekomme! 

Omelett kan fint spises til både frokost, lunsj og middag. Om du velger å ha omelett til middag ville jeg hatt litt kalkunskinke eller lignende i den for å få litt ekstra næringsstoffer og smak.  

Håper denne omeletten faller i smak. Ha en fin mandag videre!

- Natalie 

 

 

Smooth start på dagen

God kveld;) 

Idag starter jeg dagen med en fyldig og god smoothie. Nå som julebordsesongen har startet er det helt sikkert mange slitne kropper rundt omkring på søndager. Når du ikke er helt i form er det ekstra godt å starte dagen på en sunn måte. Om du ikke har vært ute på festligheter men kanskje har spist en del godteri og usunn mat i helgen er det like godt å starte dagen sunt. Vanligvis lager jeg lette og friske smoothies, men denne gangen velger jeg å lage en som er litt mer fyldig da jeg var ganske sulten. 

 Til min rosa/oransje smoothie trenger du: 

♥ 10 frosne jordbær

♥ En halv mango

♥ 1 ss gojibær 

♥ 1 ss mandler 

♥ 1 ss kokosflak 

♥ 5 ss kokosmelk (kan byttes ut med Biola)

♥ 5 ss vann 

Ha alt i en blender og kjør i ca 1 min (avhengig av hvor god blender du har). Ha gjerne et par bananbiter i for å få en litt søtere smoothie. Personlig syns jeg denne er søt nok fra før. Om du syns smoothien blir for tykk kan du gjerne ha i litt ekstra vann. Ha smoothien i et glass og topp med kokosflak. 

 Håper denne smoothien faller i smak. Ha en sunn og sporty søndag alle sammen! 

- Natalie 

 

Hvorfor spise kokosolje?

Hei og god lørdag!

Både Maria og jeg bruker kokosolje når vi lager mat. Vi bruker Cocosa Extra Virgin som er en kaldpresset olje som kan kjøpes på helsekosten. For det første har kokosolje en lang rekke helsefordeler, og for det andre smaker den fantastisk. Jeg tenkte å skrive litt om fordelene ved å spise denne oljen. 

  

Her er 3 av mange helsefordeler ved å spise kaldpresset kokosolje:

Holder vekten i balanse: Kokosolje inneholder MCT, medium kjedede triglyserider. Studier har vist at nedbrytningen av disse sunne fettsyrene (som skjer i leveren) kan føre til mer effektiv forbrenning av energi. Studier har også vist at inntak av slike fettsyrer fører til at mengden magefett senkes, noe som er gunstig helsemessig. Studier har vist at inntak av 15-30 gram MCT kan øke energiforbruket med 5% per døgn. Om du ønsker å gå ned i vekt vil altså denne oljen hjelpe deg. Det anbefales å bruke ca 2 ss per dag. 

Fantastisk for hår og hud: Kokosolje inneholder store mengder vitamin E, som virker beskyttende på hår og hud. Du kan enten spise den eller ha den rett på huden og håret. Oljen hjelper i tillegg huden og håret å holde seg fuktig og gir en fin glød. Ved barbering kan kokosolje virke beroligene slik at man unngår røde nupper. 

Kan bekjempe sykdom: Kokosolje inneholder ca 50 % Laurinsyre. Denne syren omdannes til monolaurin i kroppen. Begge disse fettsyrene kan skade/drepe skadelig patogener som sopp, virus, kreftceller og bakterier. Man kan altså si at denne oljen kan beskytte deg fra sykdommer. 

Flere fordeler kan jeg skrive om i et senere innlegg. Håper dette fikk deg til å få lyst til å bruke kokosolje. Ha en fin helg videre!

- Natalie 

 

Laksewrap!

God fredag!

I kveld vil jeg dele dagens lunsj med dere. Som dere sikkert har skjønt er jeg glad i wraps. Dette er virkelig den enkleste måten å få i seg et fullverdig måltid på. Her får du sunt fett fra blant annet avokado og fisk, proteiner fra fisk/kjøtt og karbohydrater/fiber i form av grønnsaker og fullkorn. Du kan variere mellom alle mulige smaker og varianter. Dagens wrap besto blant annet av laks og grønnsaker. Til denne trenger du: 

♥ Fullkornslomper

♥ Røkelaks

♥ Grønn, gul og rød paprika

♥ Rødløk

♥ Rød chili 

♥ Litt kremost med hvitløkssmak

♥ Ruccolasalat 

♥ Avokado

♥ Kremost

Start med å smøre litt kremost på lompene. Dryss deretter finhakket chili over. Ha et lag med ruccolasalat på og legg på strimler av grønnsaker og røkelaks. Rull sammen og lunsjen er ferdig!Jeg pakket mine wraps inn i aluminiumsfolie og hadde de med på jobb. Enkel, men en god og spennende lunsj! 

Håper denne lunsjen faller i smak. Ha en fin helg alle sammen! 

- Natalie 

Kyllinggryte

God torsdagskveld!

I kveld vil jeg dele oppskriften på en sunn og god kyllinggryte. I denne gryten kan du bruke hvilke som helst grønnsaker, her er det bare å bruke fantasien. Denne retten kan minne om wok, bare med en rund og god saus over. En gryterett som denne er en meget god måte å få i seg masse grønnsaker på. 

 Til 2 porsjoner trenger du: 

♥ Ca 1/2 boks kokosmelk (om du ikke liker dette kan du heller bruke vanlig matfløte) 

♥ 2 kyllingfileter

♥ 2 hvitløksfedd

♥ 1 rød chili 

♥ 1 liten bit ingefær

♥ Ca 5 cm med purre

♥ 1/2 grønn paprika 

♥ 1/2 gul paprika 

♥ 1/2 rød paprika

♥ Fullkornsris eller villris 

♥ 4 sjampinjonger 

♥ 1/4 brokkoli 

♥ Cashewnøtter 

Start med å koke ris. Finhakk hvitløk, ingefær og chilli og ha det i en panne med extra virgin kokosolje eller olivenolje. Kutt opp kyllingfileten i strimler/biter og ha i pannen. Stek på lav varme slik at kyllingen ikke blir tørr. Kutt opp purre, paprika, brokkoli og sjampinjong og ha i gryten. Hell kokosmelk over og ha risen i pannen. Nå skal gryten kun varmes opp eller småkoke på lav varme i ca 10 min. Krydre med litt urtesalt, hvitløkspepper og litt currypaste om du ønsker det. Ha retten over på tallerken og topp med cashewnøtter, koriander og litt chilikrydder. Enjoy!

Håper denne gryteretten faller i smak. Ha en fin kveld videre! 

- Natalie 

Tips mot forkjølelse!

Hei og god onsdagskveld!

Nå er forkjølelsesesongen i full gang, og mange sliter med lange og slitsomme forkjølelser. Det er utrolig viktig å forebygge sykdom med sunt kosthold og passe på at du får i deg tilstrekkelig med vitaminer året rundt. Om du er så uheldig at forkjølelsen allerede har tatt deg, har jeg et tips som vil hjelpe deg til å føle deg litt bedre. Når jeg er forkjølet drikker jeg alltid te laget av ingefær, sitron og honning. 

 

  

Det du trenger er: 

♥ Ingefær

♥ Sitron

♥ Litt økologisk honning 

♥ En kopp med kokt vann 

Kok opp vann og ha i en stor tekopp. Kutt opp ingefær i små biter eller skiver og la trekke i ca 5 min. Ha deretter i saften av en halv sitron og ca en teskje honning. Denne teen smaker godt, og løser opp tett nese og hals. 

Det er svært lite forskning på akkurat dette med effekten av ingefær på forkjølelse, men personlig føler jeg at det fungerer og det gjør mange andre som for eksempel asiatiske leger innen naturmedisin. Ingefær kan fungere som et antihistamin og er slimløsende. Gjerne bruk en god del ingefær i teen, slik at den blir sterk og gir god effekt. 

Håper dette tipset gjør forkjølelsen din litt lettere. Ha en fin kveld videre!

- Natalie

Red juice

God tirsdag! 

I kveld vil jeg dele dagens juice med dere. Jeg prøver å drikke minst 1 hjemmepresset juice per dag. I dag laget jeg en som jeg selv syns ble veldig god. Et tips er å alltid inkludere en frukt som kan gi litt sødme. Å tilsette sukker i juicen er absolutt ikke nødvendig! 

 Til denne røde juicen trenger du: 

♥ Juicemaskin

♥ 2 rødbeter

♥ 2 gulrøtter

♥ 2 klementiner 

♥ En liten bit ingefær

♥ En halv sitron 

 Du kan gjerne spe ut juicen med litt vann om du syns den blir for konsentrert. Et lite tips er å lage mye på en gang og ha i kjøleskapet. Jeg vil tro at juicen holder seg ihvertfall et par dager. OBS: rødbeter gir veldig mye farge, også på hender og utstyr du bruker. Så gjerne bruk hansker når du skreller/kutter rødbeter. Om du skal kutte grønnsakene/frukten i biter avhenger av hvilken juicemaskin du har. Håper denne røde juicen faller i smak! 

Om du ikke orker å lage din egen juice, så har Pretty Smooth deilige juicer/smoothies med blant annet rødbeter! Bestill på:  www.prettysmooth.no 

- Natalie 

Avokado med egg

God mandagskveld!

Håper alle har hatt en sunn og sprek start på uken. I dag vil jeg dele en rett jeg ofte spiser til frokost eller kveldsmat. Den er superlett å lage og er meget næringsrik. Avokado er en frukt som er full av proteiner, fiber og sunt fett. Egg er proppfullt av proteiner. Denne lille retten er ypperlig for de som ønsker å kutte ned litt på karbohydrater eller bare ønsker et lett og godt måltid eller mellommåltid. 

 Du trenger bare: 

♥ En halv avokado 

♥ 1 egg  

Sett ovnen på 180 grader. Del en avokado i to og bruk den delen uten stein. Grav et litt større hull enn det som allerede er der. Knekk et egg og ha oppi hullet. Krydre med litt hvitløkspepper eller annet smaksfullt pepper og sett retten forsiktig i ovnen. Et tips til å få avokadoen til å stå rett i ovnen er å lage en liten "form" av aluminiumsfolie. Stek i ca 15 minutter. Det er viktig at egget ikke blir for godt stekt, for da vil det blir tørt å spise. Ha litt løk/gressløk og urter som for eksempel oregano, koriander eller basilikum på toppen. Dryss gjerne litt rød chili på retten for å få den litt mer spicy. Det er også godt med sprøstekt magert bacon på. Her er det bare å prøve seg frem med forskjellige ting på toppen. 

Håper denne lille retten faller i smak. Ha en fin kveld videre!

- Natalie 

Summer rolls

God søndag folkens! 

Idag vil jeg dele enda en asiatisk inspirert rett med dere. Den består av masse grønnsaker, urter og valgfritt kjøtt. I denne kan du bruke enten storfe, kylling, scampi eller lage den som en vegetarrett med kun grønnsaker. Jeg pleier å variere med grønnsakene fra gang til gang. Her er det bare å prøve seg frem!

 

 

Til mine sommer ruller trenger du: 

♥ Rispapir (dette kjøper du på blant annet Meny)

♥ Valgfritt kjøtt 

♥ Rød, grønn og gul paprika

♥ Gulrøtter 

♥ Sukkererter

♥ Avokado 

♥ Rød chili 

♥ Purre

♥ Spirer

♥ Sitronmelisse 

♥ Koriander 

♥ Søt chilisaus (jeg bruker en sukkerfri saus)

 

 

Start med å skjære alle grønnsakene i tynne strimler. Bruk ostehøvel for å skjære gulrøttene. Skjær deretter kjøttet i strimler og stek i kokosolje og litt teriyakisaus eller soyasaus. Pass på at du ikke steker kjøttet tørt. Dypp rispapiret RASKT ned i litt kaldt vann og legg det deretter på en fjøl. Så legger du først på koriander, sitronmelisse og spirer. Grønnsakene plasserer du på midten slik at det er enkelt å brette rullen. Brett slik du selv syns er lettest. Retten smaker like godt selv om rullen ikke ser pen ut! (øvelse gjør mester). Da rispapiret er meget tynt vil det fort bli "bløtt" , så det gjelder å få brettet rullen raskt. Dryss sesamfrø over de ferdige rullene. Dypp de i søt chilisaus og nyt! 

 Hvor mange ruller du trenger for å bli mett må du finne ut av selv ved å prøve deg frem. Personlig holder det med to store og fulle ruller for meg.

Denne retten er meget kalorifattig da den inneholder mest grønnsaker. Rispapiret er meget tynt og gir ikke mye kalorier. Rullene er også proppfulle av fiber, vitaminer og mineraler. Denne kan du altså nyte med god samvittighet.

Håper denne spicy retten faller i smak. Ha en fin avslutning på helgen alle sammen! 

- Natalie 

Lørdagsfrokost

Hei og god lørdag!

Idag vil jeg gjerne dele min frokost med dere. Dette er en ganske standard frokost for meg. Jeg prøver å alltid ha enten grønnsaker eller frukt til hvert eneste måltid, slik at jeg er sikker på at jeg får i meg minst 5 om dagen. Idag hadde jeg faktisk både frukt, spirer og bær til frokost. Dette måltidet anser jeg som fullverdig da det inneholder grovt brød, egg som proteinkilde, avokado som kilde for sunt fett, makrell som kilde for både proteiner og omega 3 og litt frukt og bær. Jeg utfordrer alle til å spise frukt/grønnsaker til hvert eneste måltid! 

 Det du trenger er :

♥ Rugbrød (ekstra grovt)

♥ 1 egg

♥ En porsjon med makrell i tomat 

♥ Ca en halv avokado

♥ Et halv eple

♥ Litt blåbær 

♥ Spirer 

Jeg bruker Cocosa extra virgin kokosolje når jeg steker og det gir en spennende og søt smak. Dryss gjerne spirer eller sesamfrø over pålegget og frokosten blir mye mer spennende med en gang. Bruk fantasien når du lager mat, da vil du ikke gå lei. 

Håper min frokost ga deg inspirasjon til å spise en sunn og god frokost imorgen. Ha en fin helg videre! 

- Natalie 

Velg riktig brød!

Hei og god fredag! Håper alle har fått en fin start på helgen. I dag vil jeg tipse dere litt om hvordan man skal velge riktig brød og andre kornprodukter. En viktig huskeregel er at både brød, pasta og ris alltid bør være grovt/fullkorn. Aldri velg de hvite/fine variantene. Et unntak for meg personlig er når jeg spiser sushi, da spiser jeg vanlig hvit ris. 

Når du skal velge brød er det viktig at du velger så grovt som mulig. Velg brød med høyt innhold av fiber og fullkorn, og lavt innhold av fett, sukker og salt. Et veldig godt hjelpemiddel for valg av riktig brød produkter er "Brødskala`n". Denne finner du på de aller fleste brød som kjøpes i vanlige matbutikker.

 Det anbefales at man velger enten "grovt" eller "ekstra grovt" på skalaen. Grovt inneholder 50- 75% sammalt mel og hele korn. Ekstra grovt inneholder 75- 100% sammalt mel og hele korn. På bildet over ser du eksempler på hvordan skalaen ser ut. 

Helsedirektoratet anbefaler at man bør spise ca 70- 90 g sammalt mel eller fullkorn per dag. Dette tilsvarer for eksempel 4 skiver brød som er merket med "ekstra grovt" på brødskalaen eller 1 tallerken havregrøt pluss en porsjon fullkornspasta. På bildet under ser du et eksempel på en type brød som er merket med "ekstra grovt". 

 
Grove kornprodukter er kalorifattige, men mettende og kan hjelpe deg å holde vekten i motsetning til hvite/fine kornprodukter. De hvite/fine produktene har lav næringsverdi. Fiberinnholdet er høyt i grove kornprodukter og dette vil bidra til blant annet god fordøyelse og sterkt immunforsvar. Sammalt mel og hele korn inneholder en stor mengde ulike antioksidanter, vitaminer og mineraler som kan bidra til å bekjempe en rekke sykdommer som for eksempel hjerte- og karsykdom og kreft. 

Håper dette var til hjelp for dere som har vært usikre på hvilke typer brød man bør velge. Ha en fin helg! 

- Natalie 

Teriyaki biff

Hei og god torsdagskveld!

I dag vil jeg dele min yndlingsrett med dere. Som dere sikkert har skjønt er jeg veldig glad i asiatiske smaker. En av de beste sausene jeg kan spise er teriyaki saus, og jeg bruker denne sausen til mange forskjellige retter. Min favoritt er kombinasjonen av teriyakisaus (med en personlig vri), indrefilet og avokado. Denne retten inneholder store mengder proteiner og sunt fett, og er et godt middagstips til dere som spiser lavkarbo. Om du ønsker mer karbohydrater kan du gjerne ha villris eller fullkornsris i tillegg. Denne gangen spiste jeg denne retten som kveldsmat og valgte derfor å ikke ha ris for å få et litt lettere måltid. 

 Til denne retten trenger du:

♥ Indrefilet av storfe

♥ En halv avokado

♥ Asparges 

♥ Sitronmelisse 

♥ Koriander 

♥ En liten bit ingefær 

♥  Ett hvitløksfedd

♥ Sesamfrø

♥ Teriyakisaus (denne kan du lage selv av soyasaus, risvin, brunt sukker/sukrin, hvitløk og ingefær)

Finhakk frisk sitronmelisse, frisk koriander, ingefær og hvitløk, og rør inn i sausen. Indrefileten steker du i ca 3 minutter på hver side på høy varme. La fileten ettersteke litt på lav varme og la den hvile en stund før du skjærer den opp i tynne skiver. Dryss sesamfrø over sausen og avokadoen. Kok aspargesen i ca 1 minutt. Ha gjerne litt fullkornsris eller villris til maten, og varier gjerne mellom forskjellige typer grønnsaker. Velbekomme! 

Ha en fin kveld videre! 

- Natalie 

Wok med eggenudler

Hei og god kveld!

Mange mener de må ty til ferdigmat og kjappe løsninger til middag fordi de ikke har tid til å lage noe fra bunnen. Det de ikke vet er at det er så utrolig mange sunne middagsretter som er raske og enkle å lage. I dag vil jeg derfor tipse dere om wok med eggenudler. Denne retten er en av de raskeste middagene jeg har laget. Den er proppfull av sunt fett, protein, fullkorn, fiber og masse antioksidanter. Da retten inneholder alle de viktigste næringsstoffene er dette et balansert og fullverdig måltid. 

 Til en porsjon trenger du: 

♥ 1/3 av en pakke med Santa Maria eggenudler/fullkornsnudler (disse kan også lages fra bunnen om man har pastamaskin)

♥ 1 filet av valgfritt kjøtt (Jeg bruker vanligvis storfe eller kylling)

♥ 1 neve cashewnøtter 

♥ 1/3 grønn paprika

♥ 1/3 rød paprika 

♥ 1/3 gul paprika

♥ En liten bit ingefær 

♥ 1 rød chili 

♥ 2 ss soyasaus og/eller teryakisaus (jeg velger varianter med minst mulig tilsatt sukker og salt)

♥ Fersk koriander og sitronmelisse 

♥ Ca 4 cm av en purre

♥ 1 hvitløksfedd

 

 

Start med å skjære kjøttet i strimler og stek i panne på medium varme sammen med finhakket chili, hvitløk og ingefær. Kok opp vann og la nudlene koke i ca 4 min. Samtidig som nudlene koker skjærer du opp grønnsakene og har de oppi pannen med kjøttet. Sil av vannet i nudlene og ha de oppi med resten av ingrediensene. Dryss cashewnøttene over og hell i sausen. Nå skal retten steke på medium varme i max 5 min. Det er viktig at kjøttet ikke blir tørt og at grønnsakene holder seg crispy og gode. Ha retten over på en tallerken og klem over litt sitron. Til slutt drysser du over en liten bunt av fersk koriander og sitronmelisse. 

 

 

Velbekomme! Legg gjerne igjen en kommentar om det er noe spesifikt dere ønsker at jeg skal skrive om. Ha en fin kveld videre!

- Natalie