hits

Dårlige foreldre er de som

Hei kjære lesere.

Jeg vil komme med pekefingeren mot enkelte foreldre. Jeg er ikke perfekt selv og jeg skrev her om dagen mine svakheter med barneoppdragelse. Siden det var mye tilbakemeldinger på denne, som jeg tar med meg videre, er det viktig for meg å komme med noen råd til dere når det gjelder gode matvaner.

Jeg har 3 barn selv, to jenter og en gutt.

Mine barn har alltid fått ordentlig mat, det jeg mener med ordentlig mat, er rene u-fabrikerte frokoster, lunsjer og middager. Det er klart en brødskive med syltetøy i ny og ne, lørdags godis med avgrenset antall og litt brus innimellom skader ikke. Men det er viktig at det ikke kommer ut av kontroll.

Kjøp inn:

 • Grønnsaker og rotgrønnsaker (Ersatt potet med søtpotet) helset ferske, når de er behandlet mister de gradevis næringen, fryst er den beste erstattningen for frike

 

 • Belgrukter alle typer

 

 • Frukt, alle typer, helst ikke tørket om du kan unngå, de inneholder mye sukker.

 

 • Fisk alle typer, hvit er mer mager en rød ikke prossesert

 

 • Kylling ikke prosessert

 

 • Vilt og sau

 

 • Grove korn produkter, mel, brød,havregryn, ris, pasta, pizza bunner og frokostblandinger. 

 

 •  Meieri , gresk yogurt, cottage chees, melk, smør( ikke melange) gulost

 

 • Syltetøy ok om du lager selv uten sukker( du får fryste bær på butikken, dette kan også anvendes i smoothie, eller is og saft dere lager selv 

 

 • Kokos alle typer, til steking, frisk og på flaske.

 

 • Nøtter alle typer rå, ikke behandlet med krydder eller salt.

 

 • Pålegg: gulost alle typer( ikke brunost), philadelphia, makrell i tomat ( og diverse andre fiskepålegg), kaviar, kalkun pålegg, kylling pålegg, roastbiff, nøttepålegger. Jeg anbefaler ikke  å gå for magre varianter av overnevnte.

Hold dere unna all mat dere ikke kan identifisere.

For all del, hold dere unna sjokoladepålegger og hapå.

Ellers begrenset godis, sjokolade og desserter. Dette begrenses til 1 gang per uke. Ferier ok å gi litt mer.

Når man gir barna sine mat, danner man grunnlaget for fremtidig livsstil. Det er du som forelder som bestemmer hva barna dine får i seg. Jeg ser mange er svake for fastfood selv, eller skylder på at de har dårlig tid. Fra mitt perspektiv er ikke dette en akseptabel unnskyldning, når det tar 10-15 minutter å steke fiskefilet eller kyllingfileter, samt ferdig lagede fryste grønnsaker, om du ikke har tid eller lyst til å kutte de.

Jeg anbefaler å planlegge ferdig 3 middager og handle inn dette om gangen. Slik unngår du å måtte svinge innom Mc-Donalds eller dure innom butikken med dårlig tid.

Har du visse ruter du kjører til jobb, der det er dårlig mat som frister eller får deg til å ta dårlige valg, skift kjørerute.

Er du en av de foreldrene som gir barna fri bestemmelses rett over egen mat, er du faktisk etter min mening en dårlig forelder.

Barn som voksene skal ha i seg grønnsaker. Grønnsaker øker vitalitet, helse og energi. Dette er livsnødvendig for at barna deres ikke skal bli slappe og deprimerte.

Jeg ser mange foreldre som lar barna bestemme hva de skal spise. Her må man være konsekvente. Det er ingen barn som sulter i hjel foran matfatet. Det kan ta noen dager og de kan klage, men dette er noe dere burde ta alvorlig. Det går over, jeg lover.

Om du ikke ser alvorlighetsgraden i hvordan du lærer opp barna dine til kostholdsvaner, vil jeg påstå at du er enten lat eller at du simpelthen ikke vet bedre.

Dere kan jo ta utgangspunkt i deres egne vaner og hvordan dette påvirker deres familie eller deg selv. Om du er av den sorten som tar de enkle løsninger, ikke bryr deg, er lat, ikke vet bedre eller om du er den som vil det beste for dine barn slik at de slipper og føle seg dårlige, ha lite energi, yte dårligere og drive med jojo slanking og i verste fall bli mobbet grunnet vekten. Ikke bare har disse faktorene innvirkning, men dere bidrar også til en dårligere selvfølelse.

Jeg drar det motsatte tilfellet. Det verste jeg ser er magre eller fortynne barn. Det er viktig å veilede på best mulig måte, slik at det ikke blir enten for mager eller for overvektig, men et sunt forhold til ordentlig kost.  Ikke et anstrengt forhold til mat. Husk å ikke kommentere årsak til at man legger om kostholdet, gjør det gradvis.

Jeg vet jeg kan virke litt brå og brutal, men dette er faktisk så viktig at jeg ønsker å gi dere et lite spark bak, for de som føler seg truffet av disse uttalelsene. For dere andre, bra jobbet.

Ingen er perfekte, men prøv deres beste. Hva du putter i deg betyr alt for kroppen din:)Dagens vlog episode under:

Useriøse kommentarer uten relevans, eller personangrep vil ikke bli godkjent..

Takk for at du leser

Maria

 

 

 

10 kommentarer

Her tok du opp et svært viktig tema ang barna.Syndet mye ved å gi barnet mitt det det ville ha,når matlysten var dårlig. Bekymret som jeg var,tenkte jeg at NOE måtte ungen få i seg. Ungen er i dag voksen,ung og uopplyst som jeg var den gangen,behøver ikke dagens mamser og papser være.Jeg misforsto det å være "god mor".Takk for herlig og lærerik blogg :-)

Føler meg ikke truffet,men synes dette var lavmål. Blir som jeg skulle sagt at de som ikke ammer til minst 2år er dårlige mødre....noe de ikke er.

Folk er klar over hva som er sunt og ikke i dag. Men noen gang er folk desperate etter å få ungen til å spise noe en periode det er kresent (typisk for endel barn i småbarn og førskole alder)

Enkelte foreldre gir faen, skulle kanskje ikke had barn,men de fleste prøver faktisk sitt beste. Om et barn er kraftig eller tynt trenger ikke si noe om hverken kost, aktivitet eller helse. Som mor til svært tynne barn blir jeg forbannet faktisk, kan ikke for genene våre. Barna spiser bra, variert, sunt, er aktive og friske barn, men jaggu fått høre mye: å de er åååå tynne, må få dem til å spise skikkelig! Hva skal man da gjøre,tvangsfore dem med trakt som de gjør med gjess?

Tenk litt igjennom hva du har skrevet før du legger ut.

Sammenligne det med hitler, familiene kom til konsentrasjonsleirer og fedrene ble skilt fra barna.

Det kan og sammenligne det med Syria presidenten, han har drept tusenvis av barn, og forventer at fedrene til barna skal smile og leve videre som om ingenting har hendt.

Akkurat samme tankegang og menneskesyn

Du får akkurat like mye sukker i deg ved å spise en tørket aprikos som ved en vanlig en. Det er jo bare vannmengden som er tatt bort 🙃

Helt enig med deg i dette innlegget Maria. Foreldre som ikke lærer barna å spise sund mat, er ikke gode foreldre. Det er en av de viktigste faktorene i barneoppdragelse. Barna skal ha et variert og sundt kosthold. Ser alt for mange barn som spiser det samme hver dag bare for at de ikke liker noe annet. Barna må jo få i seg mat sier foreldra så kjekt.... Lær barna å spis riktig sier jeg.

Kokos til steking, etc? Du har latt deg lure av helsekostbransjen.

Kokosolje er verre enn palmeolje når det kommer til mettet fett. Du bør bytte til noe annet med flerumettet fett så du forebygger hjertetrøbbel på ungene når de blir voksne. Det skader ikke å bruke kokosfett eller -olje av og til, men ikke som standard!

De fleste foreldre i dag er godt opplyst og svært bevisste i forhold til kosthold og aktivitetsvaner for barn. I hvert fall i mine omgivelser. I dag blir vi foret med info gjennom media. Jeg tror mange foreldre ikke kan kjøpe all den den sunne maten de ønsker fordi de rett og slett ikke har råd. Det går bare akkurat rundt med litt forsiktighet. De er i etableringsfasen med store barnehage- og boutgifter.

Selv spiser jeg et kosthold som deg og prøver å leve sunt, trener moderat og har normal helse. Jeg er 65 år, sykepleier som også har universitetsutdannelse. Erfaringene mine har gjort meg mer ydmyk. Kanskje det ikke bare finnes en sannhet? Med mange forskere rundt meg har jeg lært at skal en finne sannheten må man ikke være forutinntatt, men ha et åpent sinn. Jeg har venner som spiser helt vanlig mat men er sunnere og sprekere enn meg. Men jeg må innrømme at mange venninner er flinkere å gå på fjellturer og skiturer og dermed bruker alle muskler samtidig. Det er nok effektivt, for de har en figur som ungjenter kan misunne dem. Ingen trening i studio på dem. I jobben min treffer jeg spreke folk på 90 og 100 år. De har aldri vært syke før. De sier de har alltid spist helt vanlig kost. De fleste jeg kjenner har barn som er oppvokst på vanlig kost, men med bevisste foreldre som sier "gotteri spiser vi bare til fest, sånn en gang i uka er best". Selvfølgelig er det bra hvis mor er hjemme noen år når barna er små, men realiteten er at mødre flest jobber. Jeg ser at barna som er oppvokst i barnehager er blitt flinke, spreke, bevisste og intelligente. De har gode utdannelser og jobber, tar doktorgrader og lever gode liv. Jeg tror grunnlaget skapes både i hjemmet og nære omgivelser. Gode venner er viktig. Sunn mat er viktig, men en må ikke bli hysterisk. Jeg tror det er viktig å finne en balanse i alt. Moderat kosthold, moderat trening, en jobb en trives i, fritidsinteresser, nærhet til naturen, et ryddig hjem, planlegging og rutiner (som kan brytes ved behov) virker viktig i forhold til god psykisk helse, gode relasjoner hjemme og ute, og bevissthet og kjærlighet i barneoppdragelsen. Den tryggheten barna får hjemme er viktigere enn noen gang. Det har blitt et alt for stort press på utseende og prestasjoner. Spesielt i en viss alder. Å ta vare på utseendet er viktig for selvfølelse og velbehag, men bare inntil en viss grense. Heldigvis får en etterhvert mer trygghet og ro i seg selv, fokus flyttes fra en selv til omgivelsene og mange opplever at ekte glede er å kunne hjelpe og glede andre.

Til Maria: Jeg ser du er på vei. Du ser også utenfor deg selv. Du prøver å hjelpe andre. Du deler av din erfaring. Jeg ser du er en bedre mor enn du selv tror. Og, jeg tror deg når du sier at din intensjon alltid er god.

Har ikke lest innlegget enda... Så dette handler om at jeg holder på å klikke av Youtube. Tenkte jeg skulle legge inn kommentar på videoen deres, noe jeg aldri har gjort hos dere eller andre så er det sagt MEN den kommer jo pokker meg ikke opp. Så er det så hysterisk morsomt, for jeg blir jo steike meg engasjert..haha..så nå ler jeg av meg selv! Har tittet innom bloggen din fra tid til annen, og synes du er rå på å sette ting på spissen. Det provoserer mange og meg til tider, MEN så tittet jeg innom Youtube videoene deres, ble jaggu meg sittende en hel søndag og se gjennom ALT. Så nå er jeg vell alltid en av de 100 første som ser videoene, dere er favoritt Youtuber;) Jeg heier på dere, utrolig kjekt at dere deler så mye med oss, super underholdene. De som "hater" dere via blogg, vil nok kanskje myknet litt opp hadde de sett videoene deres. Nyt LA, gleder meg til dere flytter dit! PS! vil gjerne ha tights str. XL, så skal jeg skaffe flere følgere...mohaha. Klem fra Camilla <3

"Man tager 20 egg". Kostholdet har endret seg siden Edvards salige oldemor Henriette Schønberg Erken skrev sine kjente kokebøker. Flott dame. Hun brukte ren, kortreist mat. Sikkert ikke dumt det heller. Mattrendene skifter så mye.

Riktig, Kh.

Kh

28.02.2017 kl.14:49

Kokos til steking, etc? Du har latt deg lure av helsekostbransjen.

Kokosolje er verre enn palmeolje når det kommer til mettet fett##

---

Kokosolje er nesten like usundt og helseskadelig som smør. Godt over "baseline" som det heter på engelsk.

Det er helt utrolig at hun kan anbefale det, kan ikke ha satt seg mye inn i det.

Her er en kort video om olje

https://www.youtube.com/watch?v=LbtwwZP4Yfs

-

Hun har jo og skrevet om fedme tidligere, og hva hun tror er årsken til det. Der har hun også tatt helt feil, og lagt skylden på sukker.

Her er 2 korte videoer om fedme og hva som forårsaker det.

https://www.youtube.com/watch?v=ieQBdS9cN0I

https://www.youtube.com/watch?v=EmQkKneWEAc

-

Kort video om proteiner

https://www.youtube.com/watch?v=xIn6NyNN4As

-

2 korte videoer om melk og meieriprodukter

https://www.youtube.com/watch?v=gIcSPwsNUyE

https://www.youtube.com/watch?v=HXWaCfWi1_U

Skriv en ny kommentar