hits

Hva ønsker folk seg til jul?

Hei kjære lesere

Nå nærmer det seg årets høydepunkt for barna og årets stresspunkt for de voksene. Hele landet skal snart dekkes i julestemning og bjelleklang. Bordene dekoreres med de flotteste duker, granbar og lys og de nydelige innpakkede gavene skal kjøpes og plasseres. Treet skal pyntes, med engler og stjerner. Litt gleder er det for oss alle.

Bilderesultat for amerikansk jul

Mange baker 1000 vis a kaker, mange har juleverksted og julemarked. Stor sette er det mye glede denne høytiden bringer med seg. Så kommer familien på julemiddag og alle samles om bordet.

Vi som familie, har valgt å reise utenlands i julen de siste 3 årene, anbefales alle som vil komme seg litt bort fra stress og støy.

De fleste av oss har vel i grunn glemt hvorfor vi i hele tatt feirer julen? Om så, er forhistorien vi ferier for å minnes Jesus sin fødsel. Men det er ikke så viktig i det store og det hele. Fri fra jobb og mer tid til familie er noe alle og en hver setter pris på.

Jeg tenkte på dette for noen dager siden. Det er vanskelig nå til dags å sette fingeren på hvor grensen går til de vi skal handle til, i tillegg til familie, har det nå blitt en transisjon med venner og deres barn. Det går masse penger ut i denne tiden og takk gud for halv skatt i desember.

Bilderesultat for pepperkakehus

Men jeg har lurt på en ting, hva er det egentlig folk ønsker seg til jul? All i want for Christmas is you... det gamle gode ordtaket hadde vært det enkleste.

Jeg synes personlig det blir vanskeligere og vanskeligere å velge gaver til både store og små. Hvor går aldersgrensen for gaver og hva er prislappen per gave?

Jeg har funnet en oversikt som kanskje gir dere en pekepinn på hva folket ønsker seg til jul.

Karakteristikken av vinneren på listen går under: opplevelsesgaver som reiser spabehandlinger, matkurs og kinobillett.

Jeg kan godt anbefale noen steder, å fly langt med små barn er sjelden gunstig, det blir mye skrik og mas. Jeg har selv 2 små, som synes det er greit med turer på maks 6 timer. Min eldste kan fly verden rundt uten problem. Så her er det jo varianter.

For dere som ønsker å oppleve noe helt annet en Norge, er Maldivene, Thailand og Dubai, fine reisemål for voksene, barn kjeder seg på disse stedene da det er lite aktiviteter å ikke særlig tilpasset små barn. For middels lange turer, kan jeg anbefale Spania og Hellas, her er det flotte ressorter tilpasset for hele familien. For dere som liker vinteraktiviteter kan jeg anbefale alpene, omfangene sveits, frankerrike og Østerrike. Ps fare for å legge på seg noen ekstra kilo.

Nr 2 på listen er en utfordring for mange, men en lett gave å bytte om ikke sjangeren faller i smak, jeg tenker mange ganger at vi undervurdere barn når det gjelder interesse av bøker, jeg ser at det er en del alders anbefalinger på seksjonene, men man kan godt gire opp noen hakk, etter min erfaring, vel å merke. Barn i dag er mer fremme en de var for bare 10 år tilbake.

Nr.3 på listen er klær. Dette er også en utfordring for lommeboken. Men man får like mye fint på HM og Cubus og Sporten sammenlignet med dyrere merker. Om det er dyre investeringer som vintersportsmerker, er det fint å gå sammen med flere og spleise.

Nr.4 Er vel mest for foreldre til barn, siden digitale gaver fort kan runde hele budsjettet.

Nr.5 Jeg ville styrt unna gavekort og heller gitt penger om man er i tvil om hva man skal kjøpe.

Gave Totalt Mann Kvinne 18-34 år 35-54 år 55 + år
Opplevelsesgaver 50 38 62 56 50 44
Bøker 48 41 55 36 50 58
Klær 44 43 45 50 47 33
Digitale gaver 41 42 41 56 41 26
Penger 38 36 41 55 39 19
Praktiske gaver til huset 37 30 45 45 37 29
Mat og vin 36 37 36 26 38 46
Hjemmelagde gaver 35 29 41 30 38 37
Film og musikk 30 29 30 31 32 25
Hjemmelagde gaver 30 22 37 32 29 29
Sportsutstyr 25 29 21 30 27 17
Smykker 23 5 41 23 22 25
Tøfler, sokker og undertøy 21 16 25 24 19 20
Skjønnhetsprodukter 19 3 36 24 17 17
Fotogaver 19 14 24 16 17 25
Gaver med mening 16 12 20 19 13 16
Pyntegjenstander 7 3 11 9 7 5
Annet 4 5 3 5 3 3
Nesehårtrimmer 1 3 0 2 1 2

Kilde: Plan NorgeJeg tenker at det burde trappes ned på gavekalendere og sjokoladekalendere. Vi opplever at det ofte blir flere til hver, noe som ikke er nødvendig. Gavekalendere kan fort bli en dyr affære om man har flere barn, eller ikke er uendelig kreativ. Dessuten mistenker jeg at barna har mye større utbytte av og glede av å være aktive ute med foreldre og søsken.

Hva er deres tanker og juleønsker? Takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Instagram

Facebook

Snapchat: Prettysmooth

Maria.

21 kommentarer

Reise til Maldivene i jula? Eller Dubai?? Jeg tror du må stikke fingern i jorda og innse at det ikke går for folk flest.

Og jo, hvis man ikke har i bakhodet hvorfor man feirer jul så har man egentlig ikke fortjent disse dagene. Melde seg ut av kirka og omtrent forbanner kristendommen, men fridagene grunnet kristendom og kirka sier man ja takk til uten å blunke. DER kan du snakke om dobbelmoral.

Eneste julegaveønsket ungen min hadde var å få besteforeldrene på besøk noen dager i jula. Det ønsket var ikke vanskelig å innfri i det hele tatt.

Vi har ikke fokus på gaver. Vi fokuserer på familiekos, god mat og bare slapper av. DET er ei god jul.

Anonym: Hei, vi har også fokus på familien. Vi bruker stort sett ikke penger på julegaver, men velger heller å gi bort til veldedighet, så reiser vi så klart, som beskrevet i innlegget. De fleste familier har råd til å reise om de bytter ut gaver og kalendere med reising. Men hvor de kan får budsjettet avgjøre.

Jeg er av den gamledagse typen. Elsker jul, snø, julepynt og juletre i stua. Lille julaften er favorittdagen. Når juletreet er pyntet, ungene lagt og gavene godt plantet under treet. Da legger jeg føttene på bordet, slapper av og tar en tynn whisky. Da er det endelig jul. Fruen og jeg kjøper det vi trenger året rundt så vi handler bare en liten ting til hverandre som et tegn på å bry seg om hverandre. Ungene får det de ønsker seg i år. 2-3 tusen kroner til hver ca. Det er veldig mye til oss å være ja. Gutten får ny tv på rommet sitt og jenta ny telefon. Utenom barna bruker vi ikke mange kroner på julegaver. Ønsker deg og dine en fin helg Maria og dere er hjertelig velkommen til å feire en hverdagsfamile jul her med oss en gang. Du er ei kjempegod dame 😊

Stig L: Tusen takk fro hyggelige ord Stig.
Jeg synes det du beskriver i innlegget ditt er veldig sunt og fornuftig. Ingenting er bedre en familiekos. Gaver er i å for seg noe vi kan beskylde oss selv for å ha skapt et fokus på, å jo mer barna mine får jo mer bortskjemte og udregelige blir de. Nei, vi reiser og det er en gave som er uerstattelig. God klem:)

"De fleste familier har råd til å reise om de bytter ut gaver og kalendere med reising. Men hvor de kan får budsjettet avgjøre."

Snakket ikke du om mange fattige barn som ikke får hverken gaver eller noe?

Vi er fire stk og bruker maks 4000 kr på julegaver på oss selv. Kanskje 5000 kr tilsammen med blomster til foreldre og besteforeldre. Tror ikke det rekker til en halloitur med danskebåten engang. Kanskje vi kan ta tog til Køben og tilbake...

Anonym: Du drar her inn en gruppe mennesker som jeg er med på å støtte, det er vel like mange rike som fattige. Så har man middelklassen som har råd til å reise om man omprioriterer. De er det vel strengt talt flest av? At du er irritert fordi jeg anbefaler noen steder men snakker om å kutte andre utgifter er vel ikke helt rett? Det handler om å skape balanse, gjør det ikke?

Å reise er deilig da. Å komme bort fra hverdagens kjas og mas. Jeg tar med meg ungene til Manchester hver høst. Vi er veldig interesserte i fotball og Manchester United er laget. Vi får hjelp økonomisk av min gamle far til det. Vi håper også å komme oss en tur til Rhodos til sommeren. Godt å være borte og glemme de hjemlige problemene. Kos og klem😍

Jeg er ikke irritert overhodet, tvert i mot. Jeg prøver kanskje få deg til å forstå at ting ikke er så enkelt som du vil ha det. Mange har ikke rom for prioritering i det hele tatt og lever stort sett fra hånd til munn hver måned.

Anonym: Det er jeg fullstendig klar over. Sa ikke at det var enkelt heller. Det er viktig å se helheten av min formiddling. Ellers blir jo alt feil uansett hva man skriver om. Det forstår du vel?

"De fleste av oss har vel i grunn glemt hvorfor vi i hele tatt feirer julen? Om så, er forhistorien vi ferier for å minnes Jesus sin fødsel. Men det er ikke så viktig i det store og det hele. Fri fra jobb og mer tid til familie er noe alle og en hver setter pris på."

Det var vel i grunnen dette jeg reagerte mest på. Å huske hvorfor man feirer jul "Det er ikke så viktig i det store og det hele", men fridagene som følger med er "viktig". Nesten blasfemisk.

Anonym: Jeg vil påstås at det finnes få Kristine igjen i Norge? Det er jo tiden med familien som er viktig . Hvert fall for meg. Feirer du for Jesus og ikke familien? I så fall er det , det som er viktig for akkurat deg, vi kan bare snakke for oss selv, kan vi ikke?

Nå vrir du... Jeg sier at du vil ha godene med en religiøs feiring, eller er du villig til å si fra deg alle religiøse fridager siden du tydeligvis anser deg som ikke- religiøs? Religiøse fra andre land får innvilget fridager i henhold til sin tro her i Norge, så da er det vel like rett å ta bort fridager for dem som ikke tror?

Anonym: Nei, det vil jeg på ingen måte påstå. Hviledager er for alle. Jeg eier ingen tro, so What? Like stor rett på ferier som jeg formulerer det ,som alle andre;)

Hviledager og helligdager er ikke for alle alltid. Norge er et maskineri som krever at noen må jobbe mens andre åpner julegavene etter en heftig julemiddag...

Anonym: Så helligdager inklusiv søndager er bare for Kristene? Er det det du sier?

Nei, sier ikke det. Jeg sier bare at det er betenkelig at man vil ha godene kristendommen fører med seg og ikke huske hvorfor. Som sagt så får andre trosretninger andre fridager enn de som følger de fridagene kristendommen har. Hvilke dager og datoer det er snakk om har jeg ikke peiling på. Og nå som det har vært snakk om at skjærtorsdag og 2. påskedag ikke skal være fridag lengere er det mange som reagerer.

Arbeidsmiljøloven regulerer arbeidstid og antall fridager uavhengig av om man har fri på helligdager eller ei.

Men satt på spissen.... Hvis vi nå fortsetter å være å inkluderende med andre religioner så kan det jo hende at man ender opp med et kompromiss om helligdager som er BÅDE for muslimer, buddhister, jøder, kristne etc. Da kan det hende at vi må gi slipp på helligdager i jula og påsken og heller få dem spredt utover ellers i året. Dette er bare tanker jeg har. Men det er også derfor jeg er så på at man vet HVORFOR man har disse helligdagene.

Her er en link

https://www.holsdb.com/nob/

Men nå skal jeg ikke kommentere mer.

Jeg ble nok litt ivrig her siden jeg selv er kristen og er redd for å miste det fundamentet Norge er bygd på selv om det var barbarisk for endel hundre år tilbake i tid.

Ønsker deg og dine ei nydelig jul og kos dere glugg. Men prøv å huske på hvorfor vi feirer jula 🤗

Anonym: Takk det samme, gode juleønsker tilbake :)

Hos oss kjøper vi bare julepresanger til barna.

Sluttet med "voksenpresanger" for en del år tilbake, og det var nok noe av det bedre som er funnet på i slekta.

Stort sett var det mye ubrukelig nips/vaser etc. som ble gitt, og som ingen ønsket seg.

De fleste voksne kjøper alt de har lyst på selv, og kjøper de det ikke, så er det for dyrt både for dem selv og de som evt. skulle kjøpt julegave til dem.

Ellers har jeg inntrykk av at det er færre og færre som baker til jul.

For min egen del er julemiddagen det hyggeligste :-)

Mvh. Frode F.

Frode F.: Så hyggelig å høre, de nære er de viktige og kjøpe utover er bare tull:) Jeg tror nok den gamle generasjonen baker, mens vi kjøper, er det ikke slik? M

Skriv en ny kommentar