hits

Jeg merket ganske tidlig at det å ruse seg var en exit fra realiteten

Hei kjære lesere.

 

I dag vil jeg snakke om et viktig tema, der jeg selv kan dele min erfaring. Mange av de jeg vokste opp med i ungdommen misbrukte både alkohol og stoff, noen av de er døde i dag, jeg selv var meget eksperimentell som en del av det hele. Som mange av dere sikkert vet er 50% miljøbestemt av utfall, men det er den del andre faktorer som passer inn i den resterende 50% gruppen, dette skal jeg skrive om under. Her jeg sitter nå er det mye jeg skammer meg over og gjerne skulle ha omgjort, men ingen kan endre fortiden, så med det velger jeg heller å formidle mine opplevelser rundt dette tema.

Jeg føler meg ikke som et offer, men likevel ble jeg et offer i en situasjon som førte til selvmedisinering. Nå i voksen alder vet jeg hva som førte til at jeg tok de valgene jeg gjorde.

Mine mentale djevler, som jeg kaller de ,er et sensorium av forvirring. Du kan tenke deg en 10 kilometer i timen som er normalen av et menneskes tankegang i hverdagen. De fleste er opptatt med jobb og fokus på familie. Misforstå meg rett det er jeg også, men i tillegg har jeg aldri klart å slå meg til ro, min hjerne går i 50 kilometer i timen. Jeg har vært desperat til tider, tankene har forvirret meg, verden har forvirret meg, en kontant streben etter svar har til tider drevet meg til vanvidd.

Jeg merket ganske tidlig at det å ruse seg var en exit fra realiteten.

Jeg oppsøkte det selv, det var min egen skyld, mitt eget valg, menneskene, miljøene, jeg ble dratt mot misbruket som en magnet, når jeg først var i boblen ville jeg aldri at den følelsen skulle ta slutt. Det var her jeg fant roen i meg selv. Jeg har aldri følt meg som en misbruker og min unnskyldning var at alle andre gjorde det. Statistikken viser at 1 av 3 bruker stoff i tillegg til alkohol, det er en 33% rate av samfunnet, om man tar bort den eldre generasjonen så er tallene ganske urovekkende?

Noen mennesker er mere utsatt for å ta eksperimentelle valg en andre, dette gjelder følgende grupper

The National Institute on Drug Abuse viser noen grunnleggende avhengighet risikofaktorer, som for eksempel

 

  • Problemer hjemme
  • Psykiske problemer
  • Venner eller familiemedlemmer som misbruker rusmidler
  • Biologi 
  • Genetikk.

Men du kan bli overrasket over hvilke typer mennesker som kan ha en høyere risiko for å bli avhengige av narkotika - for eksempel

  • Hvite mennesker
  • Folk med høyere IQ,
  • De som lider av ADHD
  • De som lider av bipolar lidelse.

Mulig mange av dere ble overasket over disse fakta? Men for meg er det ganske forståelig, misbruk blir forsaket av høye interne prestasjonskrav.

Å få ro i hverdagen utenfor sin egen galakse av stress og forventning er det ikke alle som har nøkkelen til, dette krever hjelp fra andre, noe som kan føles som et personlig nederlag for vedkommende.

Jeg brukte alt for lang tid på å skjønne at nøkkelen var å legge alle kortene på bordet å være ærlig med seg selv, jeg valgte å leve i mine unnskyldninger og løgner. Jeg trodde ikke jeg ville ha noe liv, eller miste en del av meg selv om jeg sluttet. Jeg var redd for at Maria skulle forsvinne, mine personlighetstrekk og den personen jeg så med selv som.

Jeg unnskyldte meg med at jeg var morsommere og gav mer av meg selv, at andre hadde større utbytte av personen Maria. 

Det var ingen som merket at jeg var annerledes, jeg kunne ikke stoppe, jeg kunne ikke legge fra meg den følelsen jeg higet etter, roen i hode. Jeg jobbet meg i hjel og drakk for å slippe unna tankene på kvelden og på natten. Jeg klarer fortsatt ikke sove om natten, kroppen min husker selv i dag mange år senere hva som skulle til for å får ro.

Jeg sluttet når jeg fikk ultimatumet, det var ingenting som var verdt nok til å stoppe, tenkte jeg selv. Men det ble ikke sannheten. Når dagen kom der kravet ble å leve alene kunne jeg ikke sette meg selv først lenger. Så kom skammen med edruskapen, der jeg måtte ta tak i meg selv, begynne på nytt, takle følelser jeg aldri hadde kjent på. Det var grusomt. Jeg levde i min paranoide verden over mange mange måneder. 

Jeg angrer egentlig ikke, jeg er en vinner av erfaringen, det er slik jeg velger å se på det. Min selvtillit har alltid vært høy, men min selvfølelse har vært elendig, særlig etter at jeg måtte begynne å se virkeligheten i øynene. Da var jeg litt som et glass knust i 1000 biter, så måtte jeg begynne å lime meg selv sammen igjen bit for bit.

Jeg vet aldri om tankene vil forsvinne helt, skammen er det som gnager mest. Men det verste er heldigvis over.

Er du ærlig med deg selv?
Takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Instagram

Facebook

Snapchat: Prettysmooth

Maria.

41 kommentarer
Skattebetaler

Skattebetaler

Jeg ruser meg for å slippe virkeligheten.

Skattebetaler: Uff, hvorfor?

Hei, du sier at "Statistikken viser at 1 av 3 bruker stoff i tillegg til alkohol". Jeg antar at du da snakker om stoffer som er ulovlige og på narkotikalisten? Hvor har du disse tallene fra?

kristoffer: Hei, her er linken http://www.iflscience.com/health-and-medicine/many-people-use-drugs-here-s-why-most-don-t-become-addicts/

Hvilke stoffer var det du egentlig brukte/misbrukte?

Anonym: Hei. Det kan jeg ikke skrive, pga barna mine.

Da jeg var 19-20 rundt år 2000 ruset extremt mange av oss seg på xtc.

Ikke fordi vi hadde problemer. ikke fordi vi hadde det vondt. ikke fordi vi var utforbi samfunnet..

Det var bare fordi det var dritgøy.

Alle hadde jobber og har det i dag...

Synes synd på ungdommen som må vokse opp i dag uten nattklubber som spiller techno/trance.

Alt var bedre før i tia

kjell bendik: Hei, jeg vet ikke om det var bedre før? Husk at det ikke var like stor åpenhet og tilgjengelig via sosiale medier som i dag. Det finnes mange måter å ha det gøy på, når man tyr til rus mener jeg at man har mistet litt av gleden i livet generelt ?

Bra artikkel Maria, du viser sann styrke som klarer og være så selvreflektert mens du tar opp et slikt tema. God helg til deg og dine og måtte du bli belønnet for din ærlighet og styrke som du viser :) mvh Henning Ørke.

Henning Ørke

Henning Ørke

Bra artikkel Maria, du viser sann styrke som klarer og være så selvreflektert mens du tar opp et slikt tema. God helg til deg og dine og måtte du bli belønnet for din ærlighet og styrke som du viser :) mvh Henning Ørke. Ble postet 2 ganger gitt og det beklager jeg.

Henning Ørke: Hei;) Takk for fine ord. Jeg tenker at det er mye der ute som man ikke vet. Ærligheten fører meg fremover, så håper jeg med dette at flere gjør det samme og tenker seg om før det går for langt.

Hei Maria, flott skrevet først og fremst. Det er nok mange som kjenner seg igjen, på godt å vondt. Tøft tema, som ikke mange ønsker å komme ut med. Men det er også ett problem, forhold til denne "exiten" ifra virkeligheten å bare føle at alt er "perfekt" i en periode. Bare komme seg bort, og "rømme" litt for å slappe av.

Kjenner meg igjen selv i det du skriver, og en den andre ting som popper opp! :)

" Kjenner meg igjen selv i det du skriver, og en del andre ting som popper opp! :) "

Labbetuss: Hei, de fleste har nok prøvd litt av alt her i livet. Så er det fint å kunne snakke om det slik at det ikke fører til avhengighet.

"Statistikken viser at 1 av 3 bruker stoff i tillegg til alkohol, det er en 33% rate av samfunnet, om man tar bort den eldre generasjonen så er tallene ganske urovekkende?"

Svada!! Linken du viser til sier av 1 av 3 har i løpet av livet prøvd illegale rusmidler. Ikke at de BRUKER!!

"Drug use is common, drug addiction is rare. About one adult in three will use an illegal drug in their lifetime and just under 3m people will do so this year in England and Wales alone. Most will suffer no long-term harm."

Anonym: Hei, jeg sa at 1/3 bruker i tillegg til alkohol. Ikke at de er avhengig?

Ja, du skrev "bruker". Artikkelen skriver "har prøvd"!

Det at jeg har prøvd å røyke ETT sug en gang for 30 år siden på en sigarett gjør meg ikke til en bruker av sigaretter.

Anonym: Anonym: Hei, OK, det kommer an på hvordan man tolker det. Det kan godt hende bruker betyr 100 ganger eller 1 gang. Men du forstår formidlingen i teksten regner jeg med ?

Eller "har brukt" for å konkretisere ennå mer. Og dette "har brukt" er fremdeles langt fra "bruker".

Hvis du skal overføre til deg selv det du mener artikkelen beskriver er du fremdeles en bruker av ulovlige rusmidler. 🤔

Anonym: Hei, jeg skriver dette fra mitt perspektiv med underbyggende fakta. Selve formidlingen er vel klar?

Å ruse seg på alkohol er ikke noe bedre en å ruse seg på de vesentlige narkotiske midler. man kan ikke generalisere rus da bivirkninger og påvirkninger er så helt forskjellig, forstår dog at du ikke nevner hva, men det gjør for min del artikkelen lite relevant. Rus er et stort tabu i samfunnet, men dyr og mennesker har ruset seg i alle år, å bli eksponert for andre tilstander må ikke være negativt.

Krevermest: Hei, jeg kan avsløre at det ikke er tung narkotika. Jeg er enig i at det er en mager grense mellom om det er noe bedre en alkohol. Jeg synes generelt at det å ruse seg har gått for langt. Å aksepten for inntaket øker veldig fort. Det er vanlig at ungdom drikker mange ganger i uken og jenter drikker nesten like mye som gutter. Foreldre drikker som regel et glass eller 2 til kvelds og de eldre for å lindre smerter.

Dette innlegget likte jeg veldig godt. Kjente meg igjen i det meste, fint at du tar opp et tema som de fleste ser på som tabu å skam. Stå på frøken 😃

La Raza: Takk, godt å høre at det bidrar til ettertanke:)

Som foreldre flest ville ha blitt, så ble jeg også rasende forbanna når jeg ferska sønnen min i hasjrøyking.

Jeg gav ham en kraftig overhøvling og gjorde det klinkende klart, at han har ei uke å erstatte stashet mitt på!

Jendor: Ok, så du røyker men du lar ikke sønnen din røyke? Den må du forklare litt nærmere.

Først av alt trenger vi en definisjon av "rusmidler". Deretter trenger vi en definisjon av hvilket tidsintervall med bruk av ulovlige midler som gjør at du kvalifiserer som "bruker" i undersøkelsen. Du fjerner også eldre fra statistikken, men husk at fagpersonell i helsevesenet erfarer at relativt mange pleietrengende er aktive selvmedisinerende. Du skal ikke se bort ifra at en betydelig andel av de som benytter det som er klassifisert som rusmidler er "eldre"

Roy: Hei, man trenger ikke alltid en konkret definisjon, folk er forskjellige, noen blir fortere avhengig eller trenger mindre doser. Om man er en bruker, vil jeg definere som en som gjør det mer en en gang. Tidsintervaller har ingen hensikt. Jeg kunne holde meg unna i lange perioder og være på hver helg i andre perioder. Jeg var fortsatt en bruker, slik jeg ser det. Jeg ser ikke bort ifra eldre, men jeg vil anta at det er mest medisinering som er hensiktsmessig for tilstanden de befinner seg i?

Godt innlegg Maria!

"Selvmedisinering" er dessverre svært vanlig, og det brukes særdeles mye alkohol og narkotiske piller.

Håper innlegget ditt kan være en inspirasjon til andre som har vært, og gjerne er i samme situasjon, og kan ta det opp med fastlege/helsepersonell.

Ønsker den en fin dag! :-)

Mvh. Frode F.

Frode F.: Takk Frode. Jeg håper også at folk kan ta dette til ettertanke. Man ser som regel ikke faresignaler før det har gått for langt. Det er skremmende hvor mye unnskyldninger et menneske kan lage for seg selv for å rettferdiggjøre tilstanden. Ha en fin dag du å:)

Kjempe fin artikkel! Synes det er så sykt skummelt å tenke på at veien til narkotika er så kort. Nesten så jeg blir redd av å drikke alkohol når jeg er på fest i helgene. Heldigvis har jeg aldri hatt lyst på å flykte fra hvirleligheten. Men jeg har godt snitt på skolen. Eller ok snitt. Det gjør meg litt redd for å havne i gruppen. Jeg vet om noen som tar hasj eller marijana uten at de har spesielt godt snitt. Men de er kanskje inntaket som bekrefter regelen? God søndag ♥️

Mari Juliane: Hei, jeg vet ikke om snittkarakterer har noe betydning i forhold til bruken. De er mange toppledere og folk i høye seriøse stillinger som bruker narkotika. De fleste bruker for avstressing. Det samme gjør ungdommen. Marijuana kan gjøre hjerne sløv og jeg hadde selv en venn som ble mer og mer hjerneskadet om jeg kan bruke det utrykket av å røyke daglig. Men noe kan gå hver dag å røyke som ikke har innvirkning av noen sort. Det er vel generelt ikke bra for kroppen å innta ting som er kjemiske.

Kommer fra en familie hvor det er høy alkoholføring. Skremmende å høre argumentasjon fra dem og andre at det er lovelig og det er jo bare vin og da er det liksom greit. Syns derimot ikke det er like grei se mine godt voksene foreldre som også er besteforeldre drikke seg fra sans og samling nesten hver jævla dag i tillegg til helseplager grunnet misbruk og avhengighet. Mange mørketall blant Besteforeldre-generasjonen. Alkohol er og blir et giftig rusmiddel, med ringvirkninger utover i familie og samfunn som er svært ødeleggende, lovelig eller ei. Men jøss, la oss korsfeste de som røyker hasj eller putter i seg piller, for de er jo enten narkomane eller gale i hodet. Alle har ikke denne holdningen, men syns flertallet snakker slik.

Mette: Hei, det du snakker om her er veldig riktig. Men husk at om man innrømmer at man har for høyt inntak av alkohol blir det vanskelig å rettferdiggjøre inntaket. Så da er det viktigere å fokusere på ting som er verre, for sin egen del. Vi ruser oss for mye i generell kontekst. Så dette er mer en et person problem. Samfunnet må ta seg sammen.

Jeg ruser meg pga underholdningsverdien. Ikke for å gjøre realiteten lettere å ha med å gjøre. Jeg blir syk av alkohol, blir fysisk uvel, samtidig som jeg mister kontrollen, og ender med å gjøre ting som er verre enn hva den "verste" narkotikaen har fått meg til å gjøre. Jeg syns bare det er utrolig synd å bli stigmatisert og stemplet som narkoman, fordi jeg foretrekker hasj, sopp, MDMA og kokain fremfor alkohol. Jeg gjør det fordi jeg, i likhet med andre som går på byen, gjør det fordi det er gøy, og fungerer som et sosialt glidemiddel. Jeg anbefaler ingen å ta narkotika fremfor alkohol, da det er ulovlig (bortsett fra med hasj, da forbudet mot hasj bare er tull fordi big pharma vil miste kunder). For ikke å snakke om hva som skjer i Sør-Amerika - tårenes kontinent - pga krigen mot narkotika. Hele landsbyer blir henrettet. Jenter tvunget til prostitusjon, slaveri, kidnapping, osv osv osv. Jeg er av oppfatningen at hva du gjør med deg selv er ditt valg, og at informasjon er viktigere enn skremselskampanjer og propaganda.

Maria begynner ligne på en vantro som er blitt omvendt og vel så det...

I teorien er jeg enig i at man skal bestemme over livet sitt selv, men hadde det bare vært sånn i praksis......hvertfall når det kommer til rusmidler. Vi, folket, viser vel gang på gang at ikke alle har like godt av det. Når det kommer så langt til at det har utviklet seg til en sykdom har man regel ikke så mange valg, og ikke uten behandling og hjelp.

Enig med deg, Maria. Dette er ikke bare et enkeltmenneskeses problem og samfunnet må ta seg sammen. Enig med deg også Krølla, i kjør på med informasjon og legg ned skremsel og propaganda.

At hvite mennesker har mye høyere risiko for å bli rusmisbrukere enn bl.a svarte mennesker tviler jeg på er overførbart til Norge. Undersøkelsen er amerikansk og alle funnene er ikke nødvendigvis overførbare til andre land.

Veldig bra skrevet. Et vanskelig tema som berører mange. Fikk flashback. Kjenner meg igjen . Brukte mange år på unnskyldninger og bortforklaringer . Forandringen skjedde først da eg begynte å være ærlig og å ta ansvar selv, og fant ut at eg var min egen herre.

Men ting tar tid. Rom ble ikke bygget over natten. 15 år på kjøret ble 5år med behandling som ble til 2+år nøkternhet. Viktig å ha tålmodighet.

Når du skriver en blogg som berører leserene . Da har du gjort en god jobb.

Fortsett med det Maria. Ikke la deg kneble.

"Du hadde selv en venn som ble mer og mer "Hjerneskadet" av å røyke hasj".

Enten var han hjerneskadet i utgangspunktet eller så er du nok en gang på vidde med det du skriver.

Dette er mitt tredje blogginnlegg av deg jeg leser-Det blir litt som å være vitne til en togulykke!

Maria, det jeg postet var en vits,burde da være rimelig åpenbart.

Du vet, ikke alle vitser starter med per og pål,norsken, dansken og svensken osv....

Skriv en ny kommentar