hits

Resirkulering av organer

Hei kjære lesere

Om det stod om ditt liv, eller ditt barns liv, så ville du gjort alt i din makt for å redde, ville du ikke?

Bilderesultat for gi organer

Tema under er et sårt men likevel nødvendig tema, der vi tar for oss et behov som kanskje ikke så mange av dere reflekterer over i hverdagen før det treffer dere personlig. Som et testament, burde man tenke på fremtiden, ikke bare for seg selv men for sine medmennesker.

Jeg snakker om organdonasjon. 

Ville du takket ja til et nytt organ hvis det kunne redde livet ditt? Svaret er utelukkende JA.

Vil du bli organdonor? De flest foreldre i dag ville sannsynligvis takket nei om det var demmes barn det gjaldt og kanskje ei ville de donert sine egne organer.

Burde det vært pålagt å donere? Mitt svar på det er ja.

Viste du at: Det er faktisk tre ganger større sjanse for at du vil trenge et nytt organ, enn at du selv blir donor selv. Hvis du kan si ja til å motta, bør du også gi. En donor kan faktisk redde livet til syv mennesker - Syv mennesker med familie, venner og kolleger. Å reddet et liv påvirker veldig mange.

Blir organdonasjon noen gang aktuelt, og du ikke har lenge igjen så vil legen spørre de pårørende om hva den du ville ønsket om du ikke er i stand til å ta avgjørelsen selv eller allerede er registrert donor. Vet man ikke dette, er det opp til de nærmeste dine å ta denne viktige avgjørelsen. Det er noe mange familier synes er forferdelig vanskelig. Derfor er det så veldig viktig at du informerer dine nærmeste mens du lever, så slipper de å bestemme det og være redd i ettertid at de tok feil valg?

Hva er behovet? Til enhver tid står det mellom 350 og 450 pasienter på venteliste i Norge. Pr. 31. desember 2015 stod det i alt 420 på venteliste. Dessverre er det ikke mange nok organer for å dekke behovet ? som blir stadig større. Fremdeles dør pasienter mens de venter. Behovet er størst for nyrer. Deretter lever, hjerte, lunger og bukspyttkjertel. Til enhver tid står det mellom 350 og 450 mennesker på venteliste for et nytt livreddende organ.

Hvem passer organene mine til? Det må være en viss likhet, eller «match», mellom giver og mottager. De viktigste kriteriene er:

         ·     At de har samme blodgruppe (blodgruppeforlikelighet)

·      Er omtrent av samme høyde og vekt (ved hjerte-, lunge- og levertransplantasjon)

·      At immunologiske forhold tillater transplantasjon

Ved behov kan likevel blodtype-kravet omgås, både ved lever- og nyretransplantasjon. I blant deles lever i to deler som så kan transplanteres til hver sin pasient. Ved levertransplantasjon hos barn må en voksen lever alltid deles grunnet plassforhold. Ved nyretransplantasjon stilles visse krav til likt vev.

For å bli donor må du altså først si det til dine nærmeste og legen din. Så kan du lage ditt eget donorkort som du kan ha i lommeboken eller på mobilen.

Vil du laste det ned som applikasjon til din smarttelefon (iPhone, Android og Windows Phone) Donorkort får du også på apotek, legekontor, eller i brosjyren ?organdonasjon redder liv?.

Mener dere at organdonasjon burde være en lovregulert eller lovpålagt?  

Takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Instagram

Facebook

Snapchat: Prettysmooth

Maria.

5 kommentarer

Det å være organdonor er så utrolig viktig for å redde liv!

Det skulle vært en ordning som sier at dersom man ikke etter å ha fylt 18 år har reservert deg mot å bli organdonor, så var du automatisk organdonor. Jeg tror de fleste bare ikke tenker over denne problemstillingen og at det dermed blir et dilemma for familie i en sorg/sjokk -tilstand da dette må gå raskt. Jeg tror de fleste i utgangspunktet er positiv til dette, men som du sier, dette blir ikke et tema før du selv opplever dette på nært hold.

Denne videoen viser helt klart farene ved å være organdonor:

https://www.youtube.com/watch?v=aclS1pGHp8o

Kan man virkelig tvinge all som ikke reserverer seg til å risikere slike hendelser?

Nei, jeg vil ikke gi mine organer bort, og jeg ville ikke ha andres organer. Det er mange farer og negative sider mer orandonasjon, som ikke ser dagens lys. For eksempel, vet du hva de gjør med fanger (både uskyldige og skyldige) i Kina? Også lurt å se videoen Ketil over linker til, myndigheter (og alle andre mennesker) har ingen rett til å eie andres kropp/organer. Ethvert menneske har full rett til sin egen kropp og sin egne organer. Det blir derfor helt feil å støtte organdonasjon uten restriksjoner. Med mindre personen SELV sier JA (eller på forhånd sier JA) til det, og mottakeren av organene også sier JA. Personlig ville jeg heller dødd tidligere, enn å snylte på andres kroppsdeler.

Skriv en ny kommentar