hits

Dette hater nordmenn

 

Hei kjære lesere.

Dette hater nordmenn. Norsk kulturalisme.

Bilderesultat for nordmenn

Innlegget er skrevet med humor. 

USA kan kanskje være et skremmende fenomen for mange nordmenn, grunnen er at alt er motsatt kulturelt, la meg komme med noen eksempler. I Norge blir vi lært opp til å ikke forstyrre andre eller blande oss inn om vi ikke kjenner vedkommende veldig godt.

Innblanding eller small talk med noen vi ikke kjenner er skrekkelig ubehagelig. Vi har en del sosiale utfordringer her til lands. For det første kvier vi oss for å snakke med folk vi ikke kjenner, vi stopper aldri opp på gaten for en small talk med en tilfeldig forbipasserende, det er heller ingen som letter på hodet når man hilser god dag på jobben, vi fortetter det vi bedriver individuelt. På sosiale events sier vi kun hei når vi kommer og sier sjelden hade når vi går, grunnen er at det kan føre med seg en lengere samtale som kan bli irriterende for ditt vedkommende. På butikken sier vi ikke hei til ekspeditørene eller de som jobber der, om noen sier hei til deg eller spør om du trenger hjelp er det fryktelig forstyrrende, irritabelt og ubehagelig, man føler det som påtrengende og upassende.

I heisen er det om å gjøre å ikke ha øyenkontakt, øyenkontakt er meget ubehagelig og setter presse på å si hei.  Jo flere det befinner seg i heisen jo verre er det, du har tross alt en enorm komfortsone. Samme gjelder med naboer i boligkomplekser, om man ser en nabo som eks henter posten er det utrolig viktig å snike seg forbi uten å si hei, for hei kan føre til en samtale og om man ikke har noe felles, kan det bli fryktelig ubehagelig.

Nordmenn er i seg selv ganske menneskesky. Vi foretrekker å dra på fjellet langt ut i ødemarken for å få pause fra andre folk,  vi går alene i fjellene for å få pusterom fra omverden. Vi bruker mobiltelefoner og andre sosiale media som kommunikasjonsmiddel, isteden for å møte folk privat. Vi står et stykke fra motpart når vi snakker fysisk med hverandre, for å beskytte vår egen komfortsone. Om noen tråkker nærmere, må du tråkke bakover ellers blir det meget ubehagelig.

Når det gjelder å bli kjent med andre er det viktig at vi er helt sikre på at vi har samme interesser eller en form for sammenknytning. Uten dette er det svært ubehagelig å snakke. Nordmenn snakker i korte setninger og med få ord, helst så legger vi samtalen over på mottaker for å avlaste oss selv. Når man skal skape en relasjon så må man ha en form for felles interesse, felles interesse fører med seg, en snakk, som fører med seg at man kan kan møtes igjen, som fører med seg en middag i sluttleddet, da er det ikke så ubehagelig og meget forutsigbart hva samtalen skal omhandle .

Når det gjelder nordmenn og høflighet så er det viktig å ikke snakke høyt eller bråke, helst sitter vi i hvert vårt sete på bussen, slik at vi får beholde komfortsonen vår, gud forby om noen snakker med hverandre , da blir de andre medpassasjerene forstyrret og irritert. Det er heller ingen som ønsker å reise seg for eldre, eller andre som kanskje måtte trenge det, vi hjelper helst ikke til når vi ser noen som sliter eller trenger hjelp. Ved offentlig transport generelt, så holder vi alltid god avstand fra hverandre, om en sitter på en benk å venter så fortrekker de resterende å stå, for å ikke komme for nær, det kan vær ubehagelig.

Introduksjonskulturen er også ganske festlig, om man er med en venn og møter en annen bekjent på gaten, er det ikke nødvendigvis slik at man introduserer de to partene for hverandre om det ikke er en spesiell hensikt med det, uten hensikt ingen vits for introduksjon. Nordmenn deler aldri et måltid med noen før de har en relasjon. Datingkulturen er likedan. Man møtes på byen, ligger sammen, om det funker, ligger man sammen igjen, om det funker snakker man sammen, om det funker så inviterer man til middag. Bakvendtland med stor B. Men helst fortrekker vi å spise alene om vi ikke har en familierelasjon eller en vennskapeligrelasjon, det samme gjelder når man spiser offentlig, vi velger helst å være lengst mulig fra hverandre om vi ikke kjenner hverandre, om vi kommer for nær kan det føre til øyekontakt, så til et hei medfølgende en samtale, noe som er meget ubehagelig.

I Norge skal alle behandles likt, om man eksvis deltar i en konkurranse som barn er det viktig at vi ikke har noen konkrete vinnere eller tapere, alle har gjort en like god jobb og deler pallplassen uansett. Slik skaper vi likhet. Samme i jobbsammenheng, om vi har gjort en jobb er det sjelden bra eller dårlig men ok, heller ei er lønnen ulik i samme segment og ikke avhengig av hvor bra du gjør det som individ, slik slipper medarbeiderne det ubehaget med at noen er bedre en dem selv, dette skaper likhet.

Janteloven taler vel for seg selv:)

Jeg har dratt poengene ut ved hjelp av The Social Guidebook To Norway. Takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Instagram

Facebook

Snapchat: Prettysmooth

Maria.

39 kommentarer

Vi nordmenn er vel ikke de mest utadvendte i verden, vi er forsiktige. I Norge er det ingen som sier takk hvis personen foran deg holder opp døra til deg, vi forventer det kanskje? Engelskmennene er mere høflige der med sine thanks pal, thanks mate. Sjelden å høre fremmede bruke slike uttrykk i Norge 😁 Men jeg vet ikke om nordmenn er mindre høflige enn andre. Vi vil ikke legge oss borti, la folk drive med sitt uten å forstyrre.

Det med barneidrett har jeg ti tusen tanker om som jeg kunne ha skrevet alt for mye om. Jeg er ihvertfall for at så mange som mulig, så lenge som mulig er et godt motto. Da tenker jeg på BARNEidrett fram til de blir 12 år.

Fin og interessant artikkel Maria. Stå på videre og alt vel til deg og dine

Er en grunn til at janteloven ble skrevet ned av et nordisk individ =) vi lider av en uhelbredelig sjalusi her oppe i nord. Flott innlegg vakre Maria

Linda: Jo, du har så rett, la oss forsøke å omskrive litt, slik at flere kan lykkes og føle seg vellykket, uten å bli buet på. M

Det er så sant så sant..

PetterSmart: Morsomt:) Det var ment som et morsomt innlegg, men det er mye sannhet i kulissene.

Takk for at dere leser? Må du bruke puppene for å tiltrekke klikk?

Anonym: Ikke i det hele tatt. Hvorfor skulle jeg det? Er det ikke normalt at kvinner har bryster? M

Kjenner meg overhodet ikke igjen i noe av dette. Jeg og de jeg kjenner er utadvente og prater like løst med både kjente og ukjente. Vi er ikke redde for å ta kontakt og er ikke redde for å ta i et tak for å hjelpe ukjente om det skulle trengs. 😊

Anonym: Hei, det var ment som er artig innlegg:) Mange føler seg sikkert igjen og mange ikke:) M

Er jeg en gris? Klikket meg inn på denne artikkelen fordi jeg så en kvinne med meget fine pupper og brystvorter. Er det noe galt med meg?

Roffe: Vet ikke helt hva jeg skal svare på den. Sikkert normalt. M

Til Roffe:

Det bildet er det mest positive med hele innlegget.

Kristian: Var det så dårlig altså:) M

Pupp: Var mye puppe snakk her, kanskje jeg burde slette det blide. Det var ment mer patriotisk, typisk Norsk. M

Snill bestefar

Snill bestefar

Kjenner meg ikke igjen i denne beskrivelsen av nordmenn. Skal man si noe negativt om nordmenn generelt må det vel heller bli motsatt, at vi er litt naive, joviale og godtroende ovenfor fremmede.

Snill bestefar: Joda, det er mye sannhet i det du sier og mye sannhet i det jeg skriver, det var ment som humoristisk:) M

Syns dette var veldig bra skrevet, eneste jeg savnet egentlig var humoren, for dette beskriver tingenes tilstand veldig bra :-)

fo2re: Morsomt med litt selvironi:) M

Hei du.

Elsker å lese innleggene dine. Treffer utrolig bra👍

Mye ironi og sannhet. Endelig en som tør å skrive om di forskjellige tingene.

Stay strong og fortsett👍👍👍👍👍

Kim Hugo: Takk for det, gøy at du tåler litt selvironi:) M

Mener du tar mye feil her. Vi er mange som sier hei, hilser på ukjente, snakker med fremmede i heisen. Alle nordmenn er ikke introverte. Jeg prater med alle jeg finner og så mange interessante mennesker jeg teffer

Kristin: Flott å høre:) Ta generaliseringene mine med litt humor:) M

Utrolig at du klarer å lage et "humoristisk" innlegg som provosere. Du må jo slite fælt her i Norge. Hadde jeg hatt like mye penger som deg, hadde jeg flyttet til USA. Men nå har ikke så mange her i landet like mye penger som deg. Har du gjort litt research på hvordan middelklassen i USA har det om dagen?????? Middelklassen i Norge har det et par hakk bedre!!! Nå skal jeg ikke lese bloggen din mer. Den gjør meg bare lei meg.

Anonym: Hei, ja, da er det nok klokt å slutte å lese. Ønsker deg alt godt. M

MuslimKnightf

MuslimKnightf

Mye av det du skriver er riktig. Nordmenn er et spesielt folkeslag, kanskje er det slik i Scandinavia. Det er helt annerledes andre steder. Personlig kjenner jeg til den arabiske verden. Der kan du nesten ikke gå på gata uten å hilde på 5-10 personer du kjenner eller naboer. Folk virker mer glade der, selv om de har problemer så hilser de og småtuller. Det savner man når man er i Norge, at naboer som er snille sier kun hei, og naboer som ikke er det, ignorerer deg i trappa.

MuslimKnightf: Hei, ja, merkelig, jeg er motsatt, det er derfor jeg oppfatter det jeg skriver i innlegget slik. Tydelig at jeg traff noe i folkesjelen:) M

Du treffer nok spiker'n på hodet her, Maria 😊, særlig dette med å være stillferdig og ikke ta kontakt.

Roy: Hei, Ja, er det ikke snodig? Undres ofte over hvorfor det er slik? M

Hei, interessant lesning... Er du slik selv? Du er jo nordmann.. Jeg liker det sånn.. Da har jeg kontroll og er der jeg liker å være. God kveld😃

Rune Willem: Hei Rune, nei, jeg er nok mer en av de annerledes irriterende:) Den som alltid smiler og snakker med alle:) M

Må jo le :)))) selvironi lenge leve ..!!!

Og han nissen som måtte absolutt kommentere opp pupp .

Elsker svaret du gav han :))))

Sant det du sier . Har fundert over akkurat det der selv ..

Maria: Takk for det:) Viktig med litt humor i hverdagen:) M

Hva i all verden mener du med uttrykket "føler seg igjen"? Hvordan går det an å uttrykke seg så klossete?

Dette var virkelig morsomt å lese Maria og det aller viktigste; dette er jo så sant som det går ann å bli! Jeg har selv bodd i USA over en lengre periode og du vet sikkert også, at der er det stikk motsatt. Janteloven er ikke-eksisterende og jeg elsker det! Det var ikke uvanlig å slå av en prat med han bak deg i kaffekøen, servitrisen på restauranten eller ekspeditøre på matbutikken. Og det var alltid veldig koselig! Jeg spurte en gang min beste vennine hva hun hatet mest av alt og hun svarte "når fremmede setter seg ved siden av meg på bussen/trikken til tross for at det er flere ledige seter".. må le litt, for det er jo så sant! Jeg skal selv innrømme at jeg ikke er så veldig begeistret for å ha en fremmed ved siden av meg på bussen heller, men de få gangene det skjer så hender at vi faktisk slår av en prat. :) Norge har mye å lære av resten av verden!

Rebecca: Helt klart:) 100% Enig:) Ha en fin kveld. M

Hei Maria, min nye favoritt blogger. Du treffer spikeren på hodet med det meste her. Er utlending selv som du har sikkert skjønt, og jeg kunne legge til en hel bok med andre punkter også. Det er bare for mye å skrive om egentlig, men det eneste punktet som jeg aldri har skjønt dreier seg om bruk av 'janteloven'. Jeg har aldri sett den i praksis, bare hørt om den. Se på Vestkanten og Østkanten i Oslo. Oslo er en meget delt by som alle andre hovedsteder og storbyer. Det er ikke en myte som avisene vil ha oss til å tro. Jeg liker den flate strukturen på jobb her da, og jeg synes det er morsomt at alle spise kake sammen i utgangspunkt, meen om småprating blir vanskelig så kan det fort bli meget awkward haha :) Jeg har møtt mange i Oslo som mangler fullstendig evnen til å småprate eller sosialisere på en 'normal' måte. Om jeg kun hadde bodd 2-5 år i Oslo så hadde jeg trodde at nesten alle nordmenn var rare ;)

James: Hei, takk så hyggelig. Ja, jeg mener jo at janteloven er en folkesykdom, som burde avvikles med øyeblikkelig virkning. Bare behold ditt gode humør og spre åpenhet:) M

Hilsen fra Vestlandet :-)

Hilsen fra Vestlandet :-)

Haha, godt innlegg ! :-) Ha en fin dag videre :-)

Skriv en ny kommentar