hits

Kjøper du deg bedre samvittighet?

Hei kjære lesere.

Samvittighet: En følelse, intuisjon eller en intellektuell vurdering som bidrar til å skille rett fra galt.

Dette er et meget ømfintlig tema, og muligens et av de verre, det rokker ved dine følelser og din tro. Men bak hvert team ligger det en sannhet, en moral.

Jeg leser ofte triste saker i media om barn og andre utsatte grupper. De lever under krig, elendighet, fattigdom, sykdom, sult, tvangsekteskap og æresdrap, listen er uendelig lang.

Noen ganger klarer vi ikke å relateres oss til dette på noen måte. Grunnen er at det ligge for langt fra vår egen virkelighet, det ligger utenfor vår fatteevne, Vi vil ikke kunne begripe før vi får dette tett innpå kroppen. Noen gjør dog det, de velger å reise og hjelpe, dokumentere og vie livet sitt til andre en selg selv, disse menneskene vil jeg hedre.

Bildene dukker jevnlig opp, via reklamer, plakater, på tekstmeldinger, mail, ja, man blir omsvermet av elendighet i alle ledd.  Jeg som alle andre synes dette er forferdelig. Så vi støtter, eller de fleste av oss gjør vel det, vil jeg tro.Bilderesultat for barn elendighet

Jeg leser saker som gjør så vondt at jeg blir sint, tårene triller og jeg vil bare lukke pc og late som jeg ikke har sett det jeg så, eller har lest det jeg har leste. Grusomhet. Men kan vi gjøre noe?

Vi kan kjøpe oss samvittigheten, med vår antagelse om at vi gjør hverdagen til noen litt enklere. Jeg vet ikke hvor mange der ute som engasjerer seg i nødsarbeider? Jeg vet at dere finnes, men er det mange nok av dere?

Når vi skal være takknemlige har jeg ofte fått høre "Tenk på barna i Afrika" Akkurat som man kan relatere seg, eller sammenligne seg med disse skjebnene? Jeg undres om det i hele tatt finne noe form for rettferdighet i helheten?

Uansett, vi er rike nok til å endre på en del, vi har kapasitet nok til å ta noen inn, redde noen, hjelpe noen. Men gjør vi det? Eller kjøper vi oss bare bedre samvittighet? Hver gang det nærmer seg jul så står vi der, med vår dårlige samvittighet. Da minnes vi på at det er noen der ute som lider, så langt langt vekk.

Jeg sier ikke at dere ikke skal hjelpe. Men det betyr noe for dere som mennesker?

Jeg vet med sikkerhet at man sørger mer når katta dør, en om mange hundre sivile blir bombet.

Jeg støtter selv mange organisasjoner, mange fadderbarn. Jeg vil jo håpe og tro at pengene går til riktig formål. Men jeg vet jo også at mye av midlene forsvinner på veien, blir slit via korrupsjon og administrasjon. Mange ganger har jeg opplevd at fadderbarna jeg har ser annerledes ut fra bilde til bilde. Jeg vet jo at de vokser, det er ikke det, de ser bare annerledes ut, det får meg til å tenke på at kanskje alt er en stor løgn? Hvorfor blir det aldri bedre? Uansett hvor mye støtte og bevilger, så blir det ikke bedre. Jeg blir fortvilet av tanken. Det er muligens en av grunnene til at man ikke orker å slippe det for tett inn, ta en del av det?

Når man ser nok av elendigheten, blir det til slutt en vane. Jeg vet at man ikke kan kjempe mot kultur og religion. Man kan  drive brannslokking med midler, men røyken vil aldri slutte å ryke. Så hvorfor velger vi å slippe det inn når vi ikke er villige til å ta et ordentlig spadetak, et ordentlig oppgjør med elendigheten?

Er man et bedre menneske om man tar avstand men likevel bidrar? Jeg blir trist av min egen intensjon. Jeg skyver elendigheten unna og gjemmer meg bak at jeg bidrar litt.

Om jeg slipper ting inn blir jeg preget, det er ingen som får en bedre hverdag av å bli preget, er det vel? Jeg er på langt nær kynisk, jeg ønsker med dette innlegget å høre deres tanker om hva dere støtter og hvorfor?

Fra en annen vinkel kan man jo si at man støtter det som foregår med midler man sender. Mye brukes kanskje i krigføring, mye i narkotika handel, mye i trafficking. Vi støtter de som omskjærer, vi støtter de som gifter bort barn,  de som terroriserer,  de som undertrykker og vi støtter de som sprer sykdom og død. 

Takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Instagram

Facebook

Snapchat: Prettysmooth

Maria.

23 kommentarer

Jeg kjøper meg ikke dårlig samvittighet, for jeg har god samvittighet. Og det er mye bedre.

Jeg ga eksen min huset når jeg ble skilt. Sjøl bor jeg på hybel. Jeg kjøper nesten aldri klær. Er snill med bikkja mi, barna mine og eksen min. Jeg er også snill med kollegene mine og de jeg jobber for.

Men du har et viktig poeng. God samvittighet er veldig viktig. Vi husker jo alle hvordan Albert Åberg hadde det når han hadde vært slem mot den lille gutten. Da kom monsteret under senga.

Sverre: Sant, om man tenker lokalt er det mye enklere. Her kan vel de fleste ha god samvittighet, dette var et mer globalt perspektiv. Men jeg synes det står respekt av at du setter andre foran deg selv:) Maria

svada svada svada svada.

fint du passer på å nevne hvor flink å god du er da.

Meg lurer du ikke så lett selv om du lurer mange andre.

Anonym: ? Hva var hensikten med denne kommentaren? Flink? Nei, det er jeg neppe. Jeg beskriver ganske klart at jeg kjøper meg god samvittighet gjennom å støtte. Hva er din intensjon? Føler du det samme eller støtter du ikke? Maria

Kjenner igjen den håpløsheten du beskriver! Jeg skammer meg ofte over at jeg har det så mye bedre enn folk i den 3.verden. Jeg gir månedlige penger til leger uten grenser, og nylig også til Strømmestiftelsen. Men - hva hjelper det? Det er regnet ut at det bare i Afrika, vil bli en halv milliard!!! flere mennesker på de neste 10-årene, og mange av disse vil emigrere til andre kontinenter. Det gjør meg bekymret; Ja, jeg vil at de som blir født i uland skal få sjansen til å leve opp, men, Europa og andre I-land har ikke kapasitet for å ta imot dem, og integrere dem! De fleste land i Vesten får ikke lengre 7-12 barn, og er ikke analfabeter! Høres jeg ut som en rasist? Håper ikke det! Noe må gjøres; både med befolkningsveksten i fattige lang, i Afrika og Asia, og bruke FN og deres midler på en slik måte at det blir et verdig liv for de som blir født der! Beklager min vanskelige formulering, men jeg tror ikke at svaret alltid er å være så snill og gavmild som mulig! Sorry!

Jorunn: Hei. Legene i Afrika slik jeg skrev om for litt siden, har begynt å bruke steriliserende midler i vaksiner. Jeg vet ikke hva jeg skal mene om dette for å være ærlig. Men jeg skjønner heller ikke hvorfor befolkningen øker når det er nød? Maria

Blir litt tungt og finne ut av hva folk mener når det er såpass lite folk som leser bloggen din desverre

Silje Marlen: Ok? Hadde du noe saklig å komme med? Jeg skjønner i grunn ikke hvorfor folk orker å kaste bort tiden om de mener det er uvesentlig? Maria

Maria, jeg synes dine synspunkter og spørsmål er meget relevante. Jeg er dessverre redd for at både lokale og sentrale politikere vil vegre seg for å ta stilling til dine spørsmål! Jeg ønsker at våre politikere snakker åpent om hva de mener og ønsker for landet vårt.Jeg tror dessverre at mine ønsker er en illusjon! Men, Maria; jeg ønsker deg alt godt, og vær så snill å fortsett å snakk fra hjertet ditt! Hjerteklem fra Jorunn!

Jorunn: Takk Jorunn. Jeg kommer nok alltid til å være slik. Det du sier har du helt rett i, det er vanskelig å svare på spørsmål som ikke tjener det norske demokratiet. For befolkningen i Norge er det et pluss, men samtidig overkjører vi medmennesker. Jeg synes dette er grunnleggende forferdelig. Verden vil alltid være ubalansert og man trenger alle ledd, men å frata andre verdighet og undertrykker er jeg en sterk motstander av. Maria

Hjelper du et fadderbarn i utlandet, er det for denne mottakeren helt uvesentlig om det kan defineres som å kjøpe seg god samvittighet eller ei.

Hjelper du et enkeltmenneske til et bedre liv, så er det ingen grunn til å dvele ved egne motiver.

Alt handler ikke om oss. Om noen kjøper seg god samvittighet? Det er kun i I-land slike problemstillinger oppstår.

Verden er urettferdig, men jeg tror det går fremover. Det er ikke lenger særlig med hungersnød som det var før i tiden, og flere av de såkalte u-landene er i stadig utvikling.

Men fremtiden vil by på mange utfordringer; naturkatastrofer, klimaendringer og ikke minst å skaffe rent vann til verdens befolkning.

Frode F.: Enig med deg i dette. Så det er kanskje lønnsomt å være litt proaktive i forhold til det du nevner over, å ikke legge lokk på fremtiden og utfordringene som venter. Mens det skjer, sitter vi her i vår trygge boble. Jeg synes vi burde tilrettelegge for arbeidsplasser, ikke frata de retten til et verdig liv under statelig regime. Maria

Nettopp har vi fått vite via VG hvordan tidligere ansatte i UD oppretter selskaper som profitterer på bistandsmidler tiltenkt fattige i U-land. Noe annet er også det at mange ledere i afika og midtøsten slettes ikke vil det beste for egen befolkning da feks utdannelse vil medføre en fremtidlig trussel mot regimene. FN burde sette velstandsutvikling på dagsordenen.

frode: Hei, det er en del huller i systemet. I sluttleddet som du antyder er ikke utfallet av bistanden heldig. Vi burde heller få opp arbeidsplasser i u-land, slik føler mennesker indre verdi, og da er det ikke like stort fokus på urett som de blir undertrykt under og krever tilbake på et tidspunkt. Skremmende. Maria

Med alle skatter og avgifter som skal betales har jeg mer enn nok med å betale egne regninger.

Hvis noen skulle ha dårlig samvittighet, så er det Staten.

Knut Olsen: Enig. Staten tenker lukerativt, og stort sette gjelder dette infrastruktur og kultur innlands. Meningsløst, sløseri. Akkurat som OL? Det skjønner jeg ikke en dritt av for å være ærlig. Maria

Det eneste som burde lette samvittigheten, er gjerninger. Spesielt når kameraet er av.

"Godhet" Har også blitt en sosial valuta. Bloggere som reiser jorda rundt og tar selfies med fattigere mennesker, og som praktisk talt ikke har bidratt med en dritt.

mTvedt: 100% Enig. Dokumentasjon er ingenting uten handlingskraft. Maria

williamwallace

williamwallace

Mye vil ha mer er et kjent ordtak. Jeg vil tro at det gjelder oss alle.

Som person innser man ikke grundig nok hva man har før man har tapt det, enten det er rikdom, helse, eller venner.

Rike investorer(les:stater) bidrar selv til marginalisering av svake mennesker som allerede lever fra hånd til munn. F.eks. leie av store jordområder til produksjon av bioetanol, eller varer produsert i "Sweatshops" som kan selges i Vesten, på beskostning av lokalbefolkningen i det aktuelle geografiske området. Sa du rasering av regnskog? Forurensning av lokalmiljø? Ansvarsfraskrivelse? Neo-kolonialisme gjennom bilaterale avtaler , IMF, og Verdensbanken? Det er mulig med utvikling i den "tredje" verden, men kun uten de rigide strukturelle hindringene som vi Vesten selv bidrar med.

Men man kan ikke være over alt, og hjelpe alle på en gang. Velger derfor heller å støtte gjennom egne kanaler, og på den måten vet at min støtte kommer frem uavbrutt, selv om jeg ikke er der og fysisk tar et spadetak.

williamwallace: Hei, jeg er helt enig med deg over, de statelige institusjoner blir bare rikere og rikere og støtter seg bak bistand. Noe som er moralsk feil. De kunne i de minste bidratt med arbeidsplasser lokalt, istedenfor å tenke mest mulig lukrativ fortjeneste. Fornuftig å støtte i egne ledd. Jeg forsøker selv å bygget et fond med samme hensikt. Maria

Jeg, som alle dere, har hjulpet mange hundre tusen fattige hvert år gjennom skatt. Har helt ren samvittighet.

Tom: Det er fint Tom. Jeg tenker på støtteordninger og dårlig samvittighet utover denne tvangskatten:) Maria

Jau, me berre skal ha illt samvit for rikdomen vår, av di me fortenar han ikkje og lyt difor dela han med heile verda. Men aldri so gale at det ikkje er gildt for noko, av di me kan nytta detta ille samvitet til å syta for at borna et upp all blodpuddingen og lungemosen som me gjev dei, for ikkje å snakka um at dei drikk upp all tranen. Me kan nemlegen berre minna dei på kor lukkelege dei er som feng slik sunn mat med å seie "Tenk på borna i Afrika!" Kva ville ikkje dei gjeve for å ha lungemos å eta og tran å drikka, istaden for å sjølve verte uppetne or båe løvar og tigrar? Jau, eg berre spyr. Samstundes er me au so lukkelege å bu i eit land som gjev monalegt med bistand åt alle dessa fattege landa, og det på best mogeleg vis, nemleg som gild og sæl stat-åt-stat bistand. Slik kan me syta for at myndegheitane i detta Afrika-landet sjølve kan avgjera kva bistanden skal nyttast åt. Og at dei nyttar han på best mogeleg sett lyt me berre lita på, av di det viktegaste for oss er at me betalar avlat for det ille samvitet vårt. Hugs at når pengjane i bistandskassa kling, straks det ille samvitet ut or hjarta vårt spring. Jau!

Skriv en ny kommentar