hits

De antar at jeg er alkoholiker.

Hei kjære lesere.

Tenkte å ta et innhogg i alkoholkulturen. Dere som har fulgt meg en stund vet at jeg har valgt å ta helt avstand fra alkohol. Å egentlig fungerer det overaskende bra. Jeg var litt stresset i førsten på hvordan det skulle bli i sosiale settinger. Å være den som ikke drikker. Jeg merker også at folk har en tendens til å bli forlegne for å drikke selv, når jeg ikke drikker. De lurer ofte på om det er greit at de drikker. Noen ganger tror jeg at de antar at jeg er alkoholiker, fordi jeg velger å ikke drikke. 

Jeg må jo le litt av det hele. For meg er det en viktig følelse å være klar i hode til enhver tid. Etter at jeg sluttet å drikke helt har jeg fått enormt mye overskuddsenergi, jeg er aldri sliten eller irritert mer. Jeg slipper kvalmen og hang over, samt at det å være tilstede er 100 hakk enklere, dagen derpå. Man ser vakrere og friskere ut i både huden og vitalitet. 

Bilderesultat for alkohol

Innebygde kulturelle vaner er nok vanskligere å bryte en egne rutinevaner. Men det er ingen umulighet. Placeboeffekten er overraskende effektiv. 

Jeg ser tilbake på hvorfor jeg valgte å drikke alkohol. For meg har ikke alkohol vært for å feste. Alkoholen har gjort meg avslappet i hode og hjulpet meg å rømme fra tankene og utfordringene. Jeg har i mange settinger kjøpt meg selvtillit i situasjoner som har vært utenfor komfortsonen, eller der jeg har ønsket og bare bedøve meg selv fra hele settingen av usakligheter. Jeg har også funnet det naturlig å drikke når man har vært involvert i en venne kveld, eller en setting med mennesker, som event og arrangementer.

Egentlig har alkoholen bidratt til at jeg har fått dårligere selvfølelse. Man gjør eller sier kanskje ting man ikke mener, for å kjekke seg litt. Men tomheten og flauheten i etterkant er med på å bryte deg ned som menneske, bedraget av rusen får deg til å tro det motsatte.

Et glass eller 2 til middag blir fort en vane sak. Selv om man ikke er den store partyløven ellers blir mengden fort altfor høy og vanedannende. Men på mange områder er det en behagelig vane å ta det glasset når kvelden kommer. Jeg tror også de ulike alkoholvanene skifter med årstiden, ølsesong på sommeren, rødvinssesong på vinteren osv. 

Ungdommen drikker ofte og mange liker det ikke engang. De bare følger strømmen, lar seg føre med og gjør dumme avgjørelser. Når man er ung, så er man nysgjerrig på virkningen av rusmidler generelt, så man prøver ut for å finne svaret. Mange drikker seg til mot i øyeblikket fordi det virker som en god ide der å da.  Ellers kan det også hende at man ikke har aktiviteter som er givende nok i helgene og dermed automatisk havner i miljø som kanskje er lite heldig.  Samme problematikken gjelder også i voksen alder. Når man går på fest med gjengen som 30-40 åring så må man ikke tro man er noe bedre en de 16 åringene man ser drikker seg drita. Like mye rart gjør man også:)

Gode venner skal ikke ha behov for å drikke alkohol for å ha det gøy sammen.

Alkohol er det vanligste rusmiddelet i Europa, kanskje ikke så overaskende siden andre rusmidler ikke er lovlige. Jeg ser det vokser frem kulturer der det er trendy å være avholds. Jeg har skrevet litt om drybars før. Det er også trendy av den grunn at man blir mer respektert som menneske og det forhindrer brudd i relasjoner som blir satt på prøve gjennom ulike stadier. 

Gode forbilder er klare i hode. 

For voksene å være gode eksempler for sine etterkommende generasjoner er ikke alltid like lett som man skulle tro eller ønsker. Barn er spesialt sensitive for bruk av forsølvende midler og merker fort om mamma eller pappa skifter stemningsleie.  Jeg vet at mange bruker tabletter for å få samme virkningen. Jeg tror det har en sammenheng med en form for verdiløshet og tomhet, om man velger å bruke alkohol eller piller som noe annet en morro. Det er heller ingen positiv ting om man drikker fordi man skal ha det gøy. Da har man mistet evne til å ha det gøy i eget eller andres selskap. Jeg tror vel på et generelt grunnlag at vi kan enes om at alkohol ikke er bra, verken for hjernen eller kroppen. 

Bilderesultat for forbidden fruit

Noen ganger underes jeg også over hvorfor nordmenn drikker så mye? Jeg tror det handler om manglende tilgjengelighet, litt som forbidden fruit komplekset. Får man bare tak i det på Polet så tenker jeg nesten effekten om at forespørselen vokser og ikke synker. I USA eksempelvis selges det overalt, til å med på apotekene. Det er en litt annen type kultur, men det jeg har bitt meg merke i er at amerikanere drikker kankje et glass til lunsj og krapefester ikke på samme måte som folk gjør her til lands. Bare en objektiv formening fra mitt hold.

Hva er dere tanker rundt ruskulturen?

 

Takk for at du leser.

Følg meg gjerne på:

Instagram

Facebook

Snapchat: Prettysmooth

Maria.

17 kommentarer

Kan bare svare for meg selv her.

Jeg har i perioder drukket mye og tungt. Jeg vet ikke om det har hjulpet meg så mye, men jeg føler at i perioder hvor jeg "står fast" så har det hjulpet meg til å se veien videre.

Noen ganger virker alt som egentlig er svært enkelt, svært komplisert. I fylla har jeg ofte fått svaret. Motet. Til å ta en beslutning jeg har vegret for. Så når jeg ser tilbake på det så har faktisk ofte alkoholen hjulpet meg med å få fart på livet. Men man kan jo så klart ikke vite hvordan det hadde vært uten.

Men nå drikker jeg nesten ingenting. Det er fryktelig dyrt og man får som du sier en del "lånte fjær" og så sier og gjør man dumme ting man må rydde opp i siden. Så nå som jeg har det godt med meg selv så føler jeg ikke noe behov for å drikke. Jeg nyter å være uthvilt, ha penger og å kunne kjøre. Man får jo også en mye bedre søvn.

Så akkurat nå er jeg inne i en tørr periode. Er vel kanskje periodedranker. Men Gud bedre så deilig det er å være edru. Som sagt; den gode, livgivende søvnen er den beste.

Lykke til til alle der ute med alkoholproblemer! Straks du skjønner hvorfor du drikker så forsvinner behovet.

Sverre: Fint beskrevet:) Slik føler jeg det også:) Maria

Fantastisk Maria! Jeg håper selv å komme dit du er, da jeg helhetlig føler alkoholen er mer negativ enn positiv i livet mitt. Hurra for et så flott forbilde som deg!

Linda: Takk Linda. Man greier det man vil, gjør man ikke? Maria

Heia heia! Pleier aldri å kommentere på blogginnlegg jeg leser, men dette var bra! Godt forklart, og sterkt gjort!

Julie: Tusen takk Julie:) Maria

Rent objektivt mener jeg at du er subjektiv. Hilsen meg med en objektiv formening fra mitt hold.

Anonym: Kanskje begge deler siden jeg skriver om det. Men hensikten med å dele er å ufarliggjøre det å si nei, via sosialt press:) Maria

Jeg hadde en far som var tung alkoholiker. Det jeg hater i dag, er når ungdommen spør oss om ikke de kan få litt øl til maten. De kan vel drikke vann som tørstedrikk til middagen?

Mari: Hei, uff, trist at barn opplever slik . Men det er viktig å skille mellom en øl og tungt alkoholforbruk. Om man blir for manisk kan de heller hende de drikker i skjul og det er ikke heldig. Men vann er helt klart best for kroppen:) Maria

Jeg tror ikke man skal se på alkoholbruken i Norge som spesiell. Det finnes land der fylla er langt mer framtredende uten at det er noen trøst. Rusbruken i USA er vel i best fall tragisk, så jeg tror nok dine betraktninger kan være for generelle.

Det vi kan være enige om at alkoholen for mange kan være en ren forbannelse, og jeg hører nok til dem som hadde prioritert litt annerledes om jeg fikk leve om...

Morten: Ja, jeg har lest en del om alkoholkultur, men jeg synes fortsatt vi drikker for mye og veldig feil. Ungdommen påvirkes og i vårt prestasjons samfunn er det enkelt å ty til midler for å slappe av. Ikke bra! Maria

Spot on, Maria! Først vil jeg gjerne få lov å gratulere deg så mye med giftermålet!! :-) Nydelig brud var du!!

Jeg ønsker deg all mulig lykke i fremtiden!

Du treffer en nerve i folk med dette som tema. Først kan jeg si at det er mange år siden jeg sluttet å drikke alkohol i sosiale sammenhenger. Jeg kom rett og slett til det punktet hvor jeg ble enig med meg selv om at jeg har det like godt, ja til og med bedre, ved å la være alkoholen. Jeg var ærlig med meg selv, noe jeg aldri har angret på siden. Derimot har andre mennesker problem med at jeg ikke drikker alkohol sammen med de. De vil vite hvorfor jeg ikke drikker, og opplever det åpenbart ubekvemt at jeg er edru i disse sosiale sammenhengene. Så kan man spørre seg selv hvorfor det blir tatt negativt opp at jeg har valgt å kutte ut sosial drikking. Jeg tipper og tror at bakteppet her er deres egen usikkerhet som gjør seg gjeldende. Drikkepresset er irriterende ubehagelig, fordi det er et gjennomgående tema sosialt.

Jeg har til og med hørt venner uttale at de ikke inviterer bekjente som ikke drikker alkohol til deres selskaper. ( Helt utrolig!! ) Venner som ikke kan være edru sammen har lite å dele, tenker jeg. Jeg har opplevd mye av denne typen vennskap hvor folk ikke kan møtes uten at det er alkohol i bildet. Da er det ikke mye kvalitet og ektehet i disse relasjonene, mener jeg.

Synne: Hei Synne:) Man får jo fort silt ut ekte og ikke ekte om det er slik du beskriver over? Shit, jeg viste ikke at det var så ille. Det morsomme er at folk som inviterer til middag, skriver alkoholfri middag til meg slik at jeg føler meg velkommen.Det er litt søtt da. Min mann drikker heldigvis ikke heller, så det er enklere om man er 2 om det, som du sier så føler jeg meg 100% sikrere i sosiale settinger når jeg er klink edru:) Så er jeg frisk hver dag, takk gud for det:) Maria

Hei Maria! Jeg syntes dette er en svært interesant problematikk du tar opp, for jeg mener personlig at det er et problem. Jeg har selv valgt å nesten kutte ut alkohol, rett og slett fordi det medbringer mer ulemper enn fordeler for min del. Dagen-derpå følelsen med fyllesyke og kvalme takler jeg ikke lenger og det er deilig å kjenne på følelsen at å avstå fra alkohol når jeg måtte ønske det er helt ok. Jeg har ikke noe imot å ta meg et glass til maten eller en øl i sola, men det er svært skjelden og når jeg velger å gjøre det så er det nok for meg. Jeg må alikevel si at jeg har kjent på det ufattelige drikkepresset blandt nordmenn som oppstår hvis man velger å avstå fra alkohol eller ikke drikker fort nok. Jeg syntes det er fryktelig trist. Når ble det feil å ha en reflektert samtale med noen å ta et glass vin istedenfor og drikke seg sørpe full på en halvtime? Tragisk utvikling blandt nordmenn spør du meg. Takk for en forfriskende, reflektert og gripende blogg Maria! :)

Skriv en ny kommentar