hits

Slettet helt fra ditt psykiske minne?

Hei kjære lesere.

Kravene til seg selv, selve tankeprosessene og kravene til andre er et meget spennende tema, som jeg tenkte å gjøre noen refleksjoner rundt i dag. Via min NLP utdannelse fikk jeg en ny forståelse for at alle mennesker er forskjellige, ikke bare ser vi ulike ut, men vi tenker ulikt også. Hvordan akkurat du tenker, er en bivirkning av, hvilke strategier du bruker for å innhente informasjon fra omverden.

De fleste av oss binder informasjon utafra erfaringer eller forutsatte situasjoner. Eller det kan komme av generaliserte inntrykk, hørt via eksterne. ( Eksempelvis fremmedfrykt, alle muslimer er farlige( Muslim forbi), eller edderkopper er farlig( Araknofobi). Dette er tillært informasjon som er antagelse, grunnet arv av, at vi har hørt det gjentatte ganger. Det er sjelden mennesker som sier dette, har opplevd selve fobien personlig, som eks å være på kloss hold i et angrep utført av en muslim, eller blitt bitt av en edderkopp. De har egentlig ikke grunnlag for fobien, den er tillært av omstendighetene, som andre snakker om. Barn tenker stort sett likt som det foreldrene lærer de, eller skolesystemet lærer de.

Mye av det du erfarer er også glemt, eller slettet helt fra ditt psykiske minne. Det underlige er at det fysiske som tilhører akkurat deg, kan huske  det. Altså at det sitter lagret i ditt kroppsminne. Hvem du er ,er det ikke bare hode som bestemmer, du er deg selv i en helhet av totalen, hjerne, kjøtt og blod. Eller for å være konkret, det sitter i nervetrående som følger minnet rundt i kroppen.

For å fortelle deg noe som du kanskje ikke er klar over, er det ikke alltid slik, at kropp og sinn henger ihop, og at du har fri fylt av dine energier. Dette kan komme eks av, angst for eller traumer, som blir trykket ned i din underbevisst helt eller delvis  Noen ganger henger dette med beskyttelsesstrategien i mennesker, noen ganger fordi det er for mye å  bite over, eller takle, rett og slett for en overleve din egen fremtid. Du er litt som en løk når du begynner å utforske deg selv, du må starte et sted, så må du ta lag for lag, for å komme til bunns i materien. Om du tørr da:) 

Tilbake til hvordan man tenker. Hvordan akkurat jeg tenker er en unik het, og derfor kan jeg heller ikke forvente at du skal tenke på samme måte, eller visa versa ( Dette jeg skisserer under er bare 1 av de inntakskanalene vi besitte. Vi er som et gedigent puslespill, bestående av 1000 vis av brikker som danner helheten) 

 Det som er viktig i kommunikasjon, er at man som mennesker spiller på alle sansene samtidig for å kartlegge hva motparten inntar på en forståelig måte. Det kan høres avansert ut når jeg sier det slik, men om du bare bruker litt tid, så vil du fort oppdage at det ikke er så vanskelig. Man bruker denne formen for kommunikasjon i en hver salgs salgs situasjon eller en relasjons situasjon. 

Det er 4 måter man inntar informasjon på:

  • Du har den seende, visuelle på fagspråket. Disse menneskene er nødt til å SE noe for å innta informasjon best mulig. De lærer ved av å oppleve gjennom synskanalen. Typiske utrykk( Eks, jeg ser det regner)
  • Du har de hørende, de auditive på fagspråket. Disse menneskene inntar informasjon best ved å HØRE på, hva du sier, eller via andre kanaler som handler om hørsels inntak. Typiske utrykk ( Eks, jeg hører det regner)
  • Du har de følende, eller kinestetiske om du vil, disse menneskene, lærer best med å FØLE på, kjenne på kroppen eller følge magefølelsen. Typiske utrykk ( Eks, Jeg KJENNER/FØLER på meg, eller at det kommer til å regne)
  • Så den siste er den inntakskanalen de konkretiserte/programmerte, AD på fagspråket, de vil ha alt av info konkret. Typisk utrykk ( Eks Det regner) Helt konkret, ferdig med den saken.
  • Du har også 2 andre underliggende informasjonskanaler, LUKTEN OG SMAKEN, men dette er noe vi sjelden bruker alene, siden menneskerasen er kommet litt lenger en sine primitive slektninger. Men jeg har hørt i en situasjon, at en av mine medstudenter, husket via en lukt, som var negativt relatert til et minne fra barndommen, så selv om hun ikke husket erfaringen, var selve lukten nok til at hun grøsset, uten underbyggende faktorer. 

Dette er meget nyttig for mennesker å vite, ikke bare for forståelse, men for å kunne tilpasse seg andres kommunikasjons mønster for å finne knutepunkter for best mulig relasjon og samarbeid. 

Når det gjelder husket eller ikke husket informasjon er den bundet til en del i kroppen. Det blir litt som et isfjell. PÅ toppen er det lite synlig, mens under overflaten skjuler det seg store og dype klumper av erfaringer. Men nå beveger  jeg over i psykologens verden, noe jeg ikke har grunnlag for å gå videre med i denne forklaringen. Men forhåpentligvis skjønner dere poenget av det jeg prøver å forklare. 

Så nå vet du kanskje hvorfor viss ting trigger deg i positiv eller negativ retning? 

 

Spørsmål? Fyr løs.

Følg med gjerne på:

Instagram

Facebook

Snapchat: Prettysmooth

Maria 

 

 

15 kommentarer

Minner blir ikke fysisk slettet....

De blir bare godt gjemt og glemt, for plutselig å bare dukke opp igjen; på godt eller vondt.

Psykomotorisk fysioterapi jobber mye med det å la kroppen slippe uønskede minner som har satt seg fast fysisk og ikke psykisk.

Anonym: Hei, det er det jeg skrev over, slettet fra ditt psykiske minne, men det sitter igjen i det fysiske, i kroppen eller nervenettet om du vil. MARIA

Javel, så det mener du, jeg mener mennesker stort sett er veldig like, vi har to ben og to armer alle sammen, når det gjelder følelser og psyke, er vi mer like en mange tror, hvis jeg blir alt for sulten, får jeg vondt i magen, hvis jeg faller å slår benet mitt får jeg vondt i benet, det gjør du også, eneste som er forskjell på oss er når og hvordan vi bryter sammen av ytre påvirkininger som smerte for eksempel,.

Alt du har lært deg, alt du vet, alle du har truffet, alle sangene og filmene og bøkene du har sett og lest, husker du, du vet jo selv hvordan det er når du hører en sang du hørte for 30 år siden, du husker den....

Menneske husker alt vi, det bare spørs hvor raskt du klarer å hente fram det du husker, men du husker alt....alt du vet og alt du kan, alle du kjenner og alt du gjør, er et produkt av erfaringer, opplevelser og situasjoner som igjen er produkt av deg selv og hva du har opplevd, man kan si det slik:

Alle har sitt da, alle har noe å stri med, uansett faen, men mine problemer vil du kanskje ikke synes er så veldig problem, dine problemer er for meg kanskje ikke store, men det betyr at for den personen som opplever et problem, så vil det problemet være alvorlig....lærdommen ut av det da for min del, er at man skal ikke skimse av andre menneskers problemer, uansett hvor perfekte liv og flott ytre de har, mer av det du har, større fasade spiller du, og antagelig mere problemer har du.

Så, den NLPutdannelsen din skal ikke jeg ta, for den lærer bort stikk motsatt av hva jeg tror på, men jeg hadde tenkt å gå sånn kurs, men nå vet jeg det takket skriveriene i bloggen her at det ikke er noe for meg.....

mhm:
Heisann.

Det første avsnittet av det du skriver handler om primærbehov: Maslows behovspyramide, instinkt og elementær overlevelse.
https://no.wikipedia.org/wiki/Maslows_behovspyramide
Nå er det sånn at vi alle er individuelle, slik som du selv skisserer med problemer, stor, små, mange eller få. De er forskjellige fra menneske til menneske. Samme er undertrykkelse eller blokkeringer av det vi har opplevd. Det er ikke alltid man forstår hvorfor man reagerer slik man gjør, det er du vel enig i? Man har ikke alltid svare på alt, selv om du kanskje har vært igjennom det.
NLP, er ikke noe som passer for alle, men jeg synes det er veldig givende og skrive om, fordi mennesker kan få større forståelse for seg selv og andre. Ønsker deg en fin dag.
Maria

Jeg er mye "plaget" av magefølelsen/er. Problemet/dilemmaet blir jo da ofte hvor mye jeg skal/kan stole på denne/disse følelsene vs mer eller mindre konkrete fakta. Dette mest/oftest i forhold til personer, ting som ruller på i det daglige og forskjellige steder og byggninger jeg kommer inn i. Dette kan bli så sterkt at jeg føler fysisk ubehag av forskjellig slag. Senest i dag i forbindelse med å skrive under på en viktig kontrakt. Jeg har kjent en dårlig magefølelse vs dette i 3 døgn nå og jeg følte direkte fysisk ubehag som bare ble verre og verre når jeg kom inn i bygget, møtte personene rundt kontrakten og når selve underskrivingen skulle begynne. Så opplever jeg plutselig at hele underskrivningen av denne kontrakten plutselig blir stoppet av helt uventede tekniske problemer. For å nevne ett konkret eksempel på dette for meg da. Litt vanskelig og usikkert å forholde seg til og det blir bare verre og verre. Forsøker så godt jeg klarer å forholde meg til konkrete fakta, som den jordnære personen jeg i utgangspunktet er, men samtidig dette også, som bare blir "verre og verre", som sagt. Spørsmålet er/blir jo da hvor mye jeg kan/skal stole på denne/disse magefølelsene vs konkrete fakta og kanskje (helst snart) klare å finne fram til en nyttig kombinasjon av dette ? Just nå oppleves dette mest som ett plagsomt dilemma. Har du tips/synspunkter på dette som kanskje kan være til hjelp ?

Jan:
Hei Jan.
Du er nok meget intuitiv, å det er bare bra.Hodet ditt er nok muligens litt forvirret, fordi kroppen vil noe annet en hodet vil, eller har lært å ville. Jeg annbefaler deg å gå til en rens av kroppen, om du tror på naturmedisin da?. Fra mitt ståsted, skal du alltid følge magefølelsen din om den er sterk. Det handler om kjemien eller intensjonen du møter fra motparten. Dagens samfunn har programmert mennesker til å være konkrete, det er ingen som er født slik. Nå er vel jeg over snittet alternativ, men se foreksmpel på våre forfedre, de kommuniserte via tankene, eller telepati om du vil.
Gå til en synsk eller en som kan rense chakraene dine. Det koster ikke all verden og er en veldig klarerende og givende opplevelse.
Gleder meg til å høre, om du følger rådene mine.
Ha en flott dag.
Maria

For en haug med usammenhengende, forbanna pisspreik.

E du dritings, på syre eller har du gaått deg vill i spirit-science?

Interessant stoff. Litt tungt, men du skriver bra.

Ja lukt kan fremkalle minner som gjør deg fysisk dårlig. Ting (blomsterlukt) som liksom er noe positivt (stort sett), men som gjør at du fremkaller minner som gjør deg skikkelig dårlig/kvalm.

Stå på! Gleder meg til neste blogg. Like spennende hver gang hva tema er.

PS. Veldig fint bilde du brukte denne gangen.

AndersInge: Hei:)
Tusen takk for tilbakemelding.
Ja, jeg ser at noe av det jeg skriver kan være litt tungt, men noen ganger er det nødvendig for dyptliggende forklaringer.
Takk for at du leser og tar deg tid til å kommentere.

Ønsker deg en fin dag.

Maria

Det kan jeg svare på.

Det kan jeg svare på.

Du hadde jo tenkt til å skrive under på den kontrakten du, selv om intuisjonen din fortalte deg at det var noe som ikke stemte, helt hva det var fortalte ikke underbevisstheten din deg, men du merket det, og hadde likevel tenkt til å skrive under....vel, det er jo greit, senere ville du funnet ut hva som ikke stemte og kanskje bannet deg selv opp å ned "du visste jo det var noe...."

Neste gang du merker samme følelse/intuisjon har du nå fått en lærdom du husker, og vil mest sanynlig høre mer på "magefølelsen" som det blir kalt og du vil klare deg bra.

Det er slik du terner intuisjonen din, det er slik du får erfaringer, og det er det intuisjon er, lærdommen av erfaringene du har gjort deg i løpet av livet, og det skal du bruke alt du kan selvfølgelig, første steg er å bli bevisst på at den er der, og eksisterer ikke minst...

Jeg har opplevd å få hjelp av "noen" flere ganger. Magefølelse og tekniske problemer har vist seg å være sikre tegn. Du må lytte til det da usikkerheten du føler handler om at underbevisstheten din prøver å fortelle deg noe. Noen ganger sanndrømmer jeg, da når disse tingene helt opp til bevisstheten. En normal generell engstelse (som kan være f.eks. en redsel for å fly) har som regel en rasjonell årsak. Og det viktigste - du vet hva du er redd for. En dårlig følelse som du beskriver her er det stikk motsatte - du er redd, men vet ikke hvorfor fordi du bare skal skrive en kontrakt hvor alt ser på overflaten helt ok ut. Det er kroppens eget varslings-system som er skrudd på - fordi noe er galt.

Jeg har utdannelse som terapeut, og opplever at mange får bedre styring og kontroll over hendelser i hverdagen når de begynner å lytte til seg selv. Nå som du har skrevet under kontrakten bør du se på hvilke worst-cases som kan oppstå og sikre deg mot disse. Jeg signerte selv på papirer for få år tilbake hvor jeg ble lurt trill rundt av en skatterevisor fra et russisktalende land. Han skapte enorme problemer for meg, og hadde en jobb i det offentlige han ikke hadde kompetanse for å kunne ha. Selv om han insisterte på at alt var riktig med det han skulle ha meg til å signere på hos min regnskapsfører, så følte jeg ikke det. Jeg signerte fordi jeg trodde at han ikke bløffet med en stilling i det offentlige. Hadde jeg hørt på intuisjonen og latt være med å signere så hadde det vært enklere for meg selv etterpå. Han måtte like etterpå forlate stillingen, og jobber i dag i en mindre it-bedrift. Feilene hans ble dekket over. Om noe tilsvarende skulle skje deg etter kontrakten du nevner, så vit at du fortsatt vil få "hjelp". Kanskje det vil ta noe tid, men den som har blitt urettferdig behandlet får rettferdighet til slutt.

Mvh. Nathalie.

Til Nathalie

Kjenner igjen det du skriver!

Mange redsel man opplever har ikke noe med "opplæring" eller påvirkning av andre å gjøre i det hele tatt.

Langt inne er vi fremdeles urmennesker med "figth or flight" som plutselig bare kan dukke opp.

Selv har jeg aldri vært redd for å fly, men plutselig en dag, i et fly' fikk jeg panikkangst; mitt første anfall. Det var jæ..... Det gikk lang tid før jeg turte fly igjen.

Men så begynte jeg undersøke HVORFOR!

Og endte da opp med "fight or flight", det å føle at man som menneske slett ikke i utgangspunktet var ment for å fly. Når jeg da klarte forklare meg selv hvordan og hvorfor et fly flyr og at det derfor er trygt for oss mennesker å være i et fly så ble alt ok!

Ser Maria nevner om minner via lukt. Jeg trodde da at alle gjorde det, veldig ofte! Minner dukker opp hos meg via alle sansene og jeg kan bli både glad og redd av de ulike samseminnene alt etter hva de er knyttet til. Feks tjære-/kreosotlukt vil alltid være et kjært minne om en lykkelig barndom ved havet.

Angående det du sier om drømmer så drømmer jeg veldig mye og intenst. Jeg er nok ikke sanndrømt, men jeg klarer gjennom drømmene mine a analysere samt forstå ting jeg har slitt med eller funderer på. Elsker å våkne hver morgen med drømmen fremdeles i hodet og den følelsen som sitter i kroppen etter den drømmen.

Dette ble langt Nathalie, men det var bare så givende det du skrev. Takk!

Hei, leser dette nå etter noen dager/noen dager etter :-)

Tusen takk for denne seriøse og fine responsen på mitt dilemma med dette. Jeg skrev ikke under på den kontrakten da det ble stoppet av det/noe som plutselig gjorde det nødvendig å utsette alt sammen i flere uker. Første/sterkeste følelsen var lettelse som jo peker i samme retningen. Ja, jeg er åpen for å prøve alternative/utradisjonelle metoder for å prøve å få bedre oversikt over hva sånt egentlig betyr og hvordan bli bedre til å utnytte slikt til fordel for meg selv (og kanskje andre rundt meg også da). Syns faktisk sånt er veldig intressant men igjen er det (på mitt nåværende nivå) vanskelig å ta stilling til hva som er rasjonellt/bare urasjonellt og mest til plage. Hvor grensene går liksom vs slike følelser og konkrete fakta. Ja, har vært/er inne på samme tankene selv også att nærmere analyse av dette hos en som driver med sånt profesjonellt kan være både spennende og nyttig. Kan komme tilbake til dette om jeg klarer å finne en person som er bra på sånt. Må kanskje prøve hos flere men det får våge seg. Takk igjen for disse fine og nyttige svarene på dette :-)

Jan: God å høre Jan. Ønske deg lykke til. Blir spennende å høre om reisen din fremover.
Ha en fin dag.
Maria

Skriv en ny kommentar