hits

Dobbelt moralisme?

Hei kjære lesere.

Beklager stillhet fra min side. Det har vært mye I det siste. Mye personlig og mye jobb.

Men nå er jeg tilbake.Jeg hadde lyst til å snakke om det Norske dobbelmoralismen. Egentlig misliker jeg sterkt den Norske mentaliteten. Jeg trodde lenge det var menneskene jeg mislikte, men etter noen runder I meg selv, kom forståelsen om at Nordmenn simpelten er et produkt av systemet. Et system som danner dobbelmoralister,

Senario: Vi skal hjelpe flyktninger, Så lenge det ikke rammer en selv. Fint om man ikke bygger asylmottak for nærme ditt eget hjem? Eller er du en av de som gjerne vil la de flytte inn hjemme. Eller la din datter date en flykning? Jeg bare spør jeg, I nysgjerrighet.

Senario: rike folk er kyniske og arrogante. Generalisering I kategori, penger = Kynisme, arroganse. Men om du vant I lotto selv. Jeg mener om du selv hadde blitt rik, ville du selv blitt slik? Er det noe man blir? Eller er det en bieffekt av penger som former vedkommende?

Senario: Medmenneske, er du en av de som stopper å gir penger til de stakkarene som lever I gatene gjennom vinteren? Eller synes du de er jævlig irriterende? De som sitter der I veien og tigger, slik at du føler deg ubekvem når du går forbi? Jeg bare spør altså.

Senario: Jobb, smiler du og gir etter for alt sjefen sier for å ikke skape problemer? Uansett hvor lite verdsatt du føler deg så fortsetter du å slikke den ræva fordi du er redd for konsekvensene?

Senario: Ute på byen. Du er ute og partneren er på tur, du blir lagt an på av den fineste personen I rommet, hva gjør du. Takker du pent nei? Eller forsikrer du deg om at ingen ser deg og sniker deg sakte av gårde med vedkommende? Jeg bare spør?

Senario: Kjøper du klær på HM? Selv om du vet det er barn som lager disse og at nettopp dette er årsaken til at det er så billig. Underbetalte barn. Men bryr du deg egentlig? Det er jo billig. Mer til overs å bruke på byen..

Senario: Du finner en lommebok på gata. Inne i lommeboken ligger det 10.000 kr. Hvor mange av dere leverer den tilbake? Jeg bare spør.

 

Dette er dobbelmoralisme.

 

Vi har da i å for seg ingen moral, så lenge premien tjener ditt eget ego. Altså. I dagen samfunn tilrettelegger vi for kynisme og misunnelse. Negativiteten spiser oss sakte men sikkert levde, mens vi lever på livsløgnen om hvem vi er som mennesker.

Er det instinkt? Arv? Miljø? Eller kanskje et mentalt massemord av tankestrukturer som har bygget grunnmur på en tilværelse som ikke er krevende nok. For enkel? Lever vi her I en boble, avkoblet fra resten? For meg virker det som folk flest ikke har nok å ta seg til, siden de velger å disponere tiden til negative tenkning, undertrykkelse av elementære følelser og ikke minst et eksternt fokus som går på endeløs sammenligning, av seg selv kontra tja, hva skal jeg si? ALLE andre eksisterende individer I mils omkrets.

Hva med indre fokus. Har du noen verdi? Vet du hva dine verdier er bygget på? Sånn bak fasaden altså. Når du tar av deg sminken, hvor sikker er du på det du står for? Det du sier? Måten du dømmer andre? Jeg bare spør jeg....

 

Til ettertanke.

 

Snakkes

 

Maria 

5 kommentarer

Dubbelt moral er dubbelt so god moral. Og ikkje noko er gildare enn dubbelt norsk moral, det lyt i so høve vêre tredubbelt norsk moral. Jau!

Moral er rett og slett oppdragelse. Tror oppdragelsen var bedre før (Moralen)

olav: Tja? Er det ikke verdigrunnlag? Mon tro?

Jeg tenker at egoet er ganske høyt hos folk flest.

Egoet og det å hjelpe. Grunnen for hvorfor man vil hjelpe. Er det for å bli sett som en god person? Eller for å føle seg bedre? Eller det av neste kjærlighet der og da? Siste er nok veldig få av.

H&M- tror det blir mer og mer viktig å få ut hvem som utnytter andre. For å bli rik selv. Blir viktigere og viktigere å velge trygge produkter og fair trade.

Dette gjelder reiser. Reise for å hygge seg i ett land som ikke holder dine moralske prinsippet. Som f.eks pedofili. Handler du i landet støtter man landets politikk og landets moral. Noe annet er å reise for studietur for å se forholdene.

Ann Iren: Gode poeng. Men i bunn er vi vel alle dobbeltmoralister, ingen er perfekt i denne verden. Men viktig at vi gjør vårt beste.

Skriv en ny kommentar