hits

Global economics for housewifes and other non-testicular people.

Hei kjære lesere.

Husker dere Mr.X?

Dette er en innsiktsfull venn som gir meg næring til min blogg. Vi møtes med jevnlige mellomrom for å diskutere temaer vi begge lurer på. Hans meninger får stå for hans regning og han ønsker å være anonym.  Vi diskuterer til stadighet økonomi og i dag hadde vi denne casen: 

Maria: Nei nå blåser det storm i norsk økonomi og andre steder. Bekmørke overskrifter og spådommer der ute!

Mr.X:  Det er en lei floke vesten har pengetrykket seg inn i.

Har hele tiden ment, og mener fortsatt, at krisen i 2008 skulle fått rammet hardere, slik at vi kom ned på korrekte nivåer.

Det som skjedde er jo at landene trykket penger og satte renten ned, og på den måten «over-ammet» hele økonomien.

Nå er puppen tom, og vi er like langt. Puppeansvarlig, eg sentralbanksjefene, kan i beste fall kjøpe inn litt morsmelkerstatning (NAN) ved å flikke ni-sifrede beløp inn og ut av markedet for syns skyld. Far i huset, politikerne, må liksom redde skuta nå, men finnes det politikere med baller nok til å rydde vei i vellinga.. Guess not. 

Norge har en buffer reserve, men i et worst case kan verdien her halveres hvis aksjemarkedene kjører militærstup manøver med tilspissede geografiske konflikter som bakteppe.

Oppsummert, den virkelige finanskrisen ble skapt etter at Lehman gikk dunken. Frykten for at andre store amerikanske selskaper skulle dukke under, har satt oss i dagens situasjon. Som er mye verre enn sist.

USA har nok lenge hatt et ønske om å redusere verdien av egen gjeld og stimulere egen økonomi med å ha lavere dollar. Det de kanskje ikke forutså var at alle andre fulgte etter. Litt mye Keynes og alt for lite Adam Smith. Den usynlige hånden til Smith kommer til å gjøre et sviende comeback.

No mercy this time around, the hand is now a raging fist full of fury.. No pain no gain..

That is my take on this fu..ed up situation.

Maria: Hmmm det var da pessimistisk. Hvem kan klandres for dette ? Hva burde vi gjøre nå?

Mr. X: Synd som noen andre enn karrierepolitikere skal få skylden for dette. De er ikke interessert i å rydde opp, de er kun interessert i å mele sin egen kake!! 40 000 byråkrater i EU tjener 400 000 euro hver, med nesten ingen skatt. Ingen av dem er folkevalgt!!! De har blitt en selvoppofrende organisme hvis pri 1, 2 og 3 er å sørge for at de fortsetter å beholde jobben.

Valgkaoset i USA kommer bare til å bli verre. I det Rep-parti er det full borgerkrig! Enhver stemme til Trump er egentlig en negativ stemme til resten av kandidatene. Han er jo fullstendig uskikket til å bli president.

Problemet i Europa og USA er i bunn og grunn fullstendig kollaps i tilliten til politikere. Derfor «horder» folk penger. Derfor tør de ikke forbruke. Derfor får vi ikke inflasjon. Derfor vil det bli økende hyppighet av folkeopprør de kommende årene.

Gull er Hedge (sikring) mot myndighetene!! Hyperinflasjon kommer når tilliten til myndighetenes evne til å håndtere problemer forsvinner.  

Gull og real aktiver (private assets) med lav belåning er det som gjelder fremover, men likviditeten i mange markeder er halvert så svingningene kommer til å bli enda større fremover.

Maria: Tror jeg må snakke med min finansrådgiver! So tell me, where shall i go? To the left, where nothing is right? Or to the right where nothing is left? Maria 

 

 

3 kommentarer
INEQUALITY FOR ALL

INEQUALITY FOR ALL

Hovedproblemet i USA er at 1% av befolkningen er pisserike, mens middelklassen har fått mye mindre å rutte med og må jobbe dobbelt så mye for å få endene til å møtes. Det har pågått siden 70 tallet. Et eksempel: en walmart ansatt må få matkuponger av staten for å ikke sulte, mens familien Walton tørker seg i ræva med 100$ sedler. Når så få mennesker får så mye penger, sylter de pengene ned i fond, banker og andre lite bærekraftige investeringer som kun er ute etter mer profitt til de som allerede har for mye. Det som skjer da er at de ikke bruker nok penger. Det er en grense på hvor mye en familie med x antall milliarder klarer å bruke. Hadde disse pengene vært rettferdig fordelt på middelklassen så hadde det generert mer penger inn i systemet og tilbake til folket i stede for rett i lomma på de som allerede har for mye.

Robert Reich har en god forklaring på dette. Rart at den gjennomstilige amerikanerne må jobbe mer og er fattigere en noen gang, mens totalt sett går den amerikansk økonomien bedre en noen gang??? Vi er heldige i Norge en så lenge. For en gjennomsnitts Normann er hverdagen fortsatt ganske behagelig. jobbe fra 9 til 4 og ha råd til både hus, bil, båt og sydenferie.

https://www.youtube.com/watch?v=9REdcxfie3M

Hjelper lite med et plaster når det er et åpent skittent sår. Neste gang håper jeg på mere åpenhet, når kommer neste krak, 3-4år?

Skriv en ny kommentar