hits

Står hele vår generasjon i fare for å utvikle Nettapi?

 

Hei kjærer lesere.

Etter et foredrag med barnevakten , som gir råd om barn og medier, fikk jeg en del aktuell informasjon som jeg ønsker å dele med dere. 

Dagens barn og unge bruker stadig mer tid på nettet og det er foreldrenes ansvar å begrense og overvåke bruken. Barn mellom 9-16 år bruker i snitt 6 timer daglig på sosiale medier. Foreldregenerasjonen er på randen til å utvikle samme sykdom, nemlig nettapi (internettavhengighet)  1 av 3 unge er ikke lenger ute med venner, grunnet nettbruk. 

Det blir stadig tausere og tausere i de 1000 hjem, der alle familiemedlemmer sitter med hver sin smartphone eller pad. Dette er en helt ny form for silent communication.  Er man blitt for lite engasjert i hva andre bedriver? Interesserer vi oss kun for hva vi selv gjør?  Taushetstiden sosiale medier gir oss blir som en munnkurv i moderne kommunikasjon. 

Nyfødte får ikke lenger samme tilknytning til foreldre, fordi de er for opptatt med nettbruk. Vi har glemt hvordan det er å leve i nuet. De små øyeblikkene i hverdagen, blir fylt av medier. Barn mister evnen til å lære hvordan de aktiviserer seg i lek, grunnet overforbruk av pads. Det viser seg også at lyset fra skjermene utvikler søvnproblemer. Lyset får hjernen til å tro at det er dagtid døgnet rundt.

Sosiale medier handler om å dele. Hva som er privat og hva som er offentlig grenseforskyves gradevis. Hva deler vi? En god pekepinn burde være å spørre seg selv om, man ville sakt dette eller gjort dette i en folkemengde. Behovene for eksterne tilbakemeldinger for å føles seg verdifull er økende. Selvtilliten øker eller synker på like linje med antall likes man får. De fleste blogg lesere i norge er i alderen 9-13 år. En ekstrem sårbar og lettpåvirkelige alder. Det er bevist også at de som ytrer seg i kommentarfeltene er som regel missfornøyde. Og dette kan gi et skjevt bilde av tilbakemeldinger. Det er viktig å blande seg om man ser at noen blir angrepet med negativ karakter også på nettet. Vi må lære oss å bry oss mer for å skape et bedre miljø. 

Hva er viktig å tenke på? Det er viktig med en god kommunikasjon på hjemmebane. Vær litt føre var som forelder og ta de vanskelige samtalene, slik at det blir enklere for barn og skille fiksjon og virkelighet. Informer om farer der ute. Om menneskelige intensjoner. Sjekk dine barns brukerkontoer og chat-rom. Man kan også sperre for ønskede søkeord. Begrens bruken, ved å holde samtaler og aktivisere til lek og morro. Vær åpen og forståelsesfull slik at terskelen til å si ifra blir lav. Les også , helt vanlig å sende nakenbilder til andre , dette er et innlegg fra 2012 og vi kan bare anta at økningen er eksplosiv. 

Jeg legger ved et innlegg jeg skrev om : Instagram og Snapchat er ødeleggende for menneskers oppfattelse.

 

Noe til ettertanke.

Maria

 

2 kommentarer

Det er skremmende og ikke bra i det hele tatt! Merker det jo på en selv også..

Sier en som sikkert sitter natt og dag foran data'n for å oppdatere bloggen, facebook, registrer klikk og kommentere...

Du er sikkert et godt forbilde!

Skriv en ny kommentar