hits

Gå å skam deg! Janteloven vs Marias Lov.

Hei kjære lesere.

Etter og ha sett Tønne og Tusvik show på Latter i går ,med tematikk skam, mener jeg bestemt at Nordmenn skammer seg for mye.
Min refleksjon objektivt sett, henger skam sammen med dårlig balanse i livet eller at man ikke lever opp eksterne forventninger.  Du skal skamme deg for å være flink eller for å være dårlig, for å være  pen eller for å være stygg. For å nå lengre en andre eller kortere en andre. Skammen henger sammen med sammenligningen mellom mennesker. Hvordan man måler seg mot andre? Og hva ligger i skammens bunn?

Janteloven 

  1. Du skal ikke tro at du er noe.
  2. Du skal ikke tro at du er like så meget som oss.
  3. Du skal ikke tro du er klokere enn oss.
  4. Du skal ikke innbille deg du er bedre enn oss.
  5. Du skal ikke tro du vet mere enn oss.
  6. Du skal ikke tro du er mere enn oss.
  7. Du skal ikke tro at du duger til noe.
  8. Du skal ikke le av oss.
  9. Du skal ikke tro at noen bryr seg om deg.
  10. Du skal ikke tro at du kan lære oss noe.

Janteloven holder flokken i sjakk og den funket på en måte til en viss orden og ro utenfor fasaden. Men siden vi vet at hjerne styrer kroppen og følelsene så har dette interne negative konsekvenser, for generasjon prestasjon. Å skal være best i noe i forhold til andre er skammelig. Da utgir du deg for å være en trussel til normalen, effekten er tilbakehold og usynliggjøring. En indre uro og ubalanse. En dobbelmoralsk prestasjon i henhold til vår skammelov. 

Jeg burde skamme meg fordi jeg klager, eller i min verden opplyser, Jeg har troen på at åpenhet og kommunikasjon løser knutepunkter. Skammeloven er bygget på en samfunnsorden som skal ha til hensikt å skape balanse mellom individer og den kveler det liberale tankesett som støtter utfoldelse av enkelt individer. Man skal holde seg i en kuet og undertrykket posisjon som minner veldig om en offerrolle.. 

Misunnelse er en styggedom som er en bieffekt av skammeloven, man unner ikke andre en seg selv suksess.Hvordan løse opp i en slik verkebyll? Selvrespekt handler om å godta, akseptere og respektere seg selv, ikke om å leve opp til samfunnets krav. Så med troen på seg selv, aksepten av og respekten for at det du gjør er riktig avvæpner skammen. Så å ha troen på seg selv og stå støtt i seg selv og sine interne valg er en god plattform for vekst. Med ekstern innflytelse vil man bare sitte å kveles av sin egen prestasjon/uprestasjon og havne i en spiral av uoppnåelse. 

Skam er unødig. En god samfunnsorden burde gjenoppbygges på moral.

Marias lov: 

1.Det er greit å duge til noe og det er greit å ha tro på seg selv.

2.Det er greit å elske noen og at noen elsker deg.

3.Det er greit at du er noe og at alle ikke er like.

4. Det er greit at du er like mye verdt som alle andre.

5. Det er greit å tilegne seg kunnskap og være klok.

6. Det er greit å le av seg selv og le med andre.

7.Det er greit å bry seg om andre og at andre brys seg om deg. 

8. Det er greit at du kan lære noe av andre og at andre kan lære av deg. 

9. Det er greit å lykkes og det er greit å mislykkes.

10. Det er greit å tape og det er greit å vinne.

Dette er vekst.Maria 

 

 

 

 

 

10 kommentarer

Veldig bra denne Maria-loven. Et særdeles bra skrevet innlegg. :)

Supert innlegg Maria,

Gå og skam deg*

Eh, nei Maria, problemet er at feminismen fremstiller kvinner som ofre i alle ting og derav har det blitt populaert aa synes synd paa seg selv og du hengte deg med paa den boelgen der uten saklig grunn utover aa tro at det faktisk VAR synd paa deg selv fordi du mangler perspektiv til VIRKELIGE problemer fordi du aldri har hatt noen og dessuten er du saa inkompetent til aa forstaa livets FAKTISKE vansker at du ser det ikke selv.

Men for all del. Skyld det paa ALLE ANDRE ENN DEG. For vi er jo alle mindreverdige.

Og, ja, misunnelige. Selvsagt. Fordi vi er jo alle smaalige mennesker.

Ja bortsett ifra de som har penger da. De har jo ikke holdningen at andre ikke skal fortelle dem noe.

Neida.

Janteloven er sosialistenes leveregler, akkurat som Sharialoven er muslimenes leveregler..

Så enig med deg Maria:). Du virker som ei smart jente. You go girl

Du skylder alltid på misunnelse, nettroll og jantelov. Hver gang du får negative reakskjoner gjør du det. Har det noengang falt deg inn at det kan være noe fornuftig i kritikken? Bloggen din er ikke særlig bra. Du har slett omgang med fakta, dårlig språk og det virker som at det å provosere er det viktigere enn alt annet. Nå stempler du sikkert meg som nettroll, som du har gjort tidligere uten grunn. Men det får nå bare være... Løft kvaliteten en tre-fire hakk, så skal du se du slipper alle "nettrollene".

Godt skrevet Maria :)

Ingeborg Sofie

Ingeborg Sofie

Tor: Jeg undres hvorfor i alle verden du gidder å kaste bort tiden din på å lese denne bloggen når du sier du synes den er så dårlig? Noe må det jo være siden du tydeligvis følger den og gidder å ha en mening om den. .....

Ingeborg Sofie: Det er ikke så mye tid jeg kaster bort her. Det er heller ikke mange kommentarer jeg har lagt igjen. Men det er jo interessant og følge litt med både her og der. Og jeg (og andre) har posten noen kommentarer som går på og korrigere grove faktafeil, bl.a. Og de har det vært en del av. I tillegg er det en tendens på bloggen her at kritiske røster blir stemplet som misunnelige nettroll. Jeg syns nå det var verdt en kommentar.

Skriv en ny kommentar