hits

Jeg lider av en dobbelmoral ved å bruke pels.

Hei kjære dere.

Jeg lider av en stygg dobbelmoral ved mitt pelsbruk. Jeg elsker dyr, men elsker også å bruke pels.

Så er spørsmålet igjen, hvor langt skal man gå da om man skal bidra til dyrevelferd? Jeg biter meg merke i at de som demonstrerer er en form ekstremisme. De er ikke bare pelsmotsnadere men også veganere. Hvor realistisk er det at man skal få folk til samme tankegang?

Man skal slutte med pels, skinn,malepensler,ikke spise kjøtt av noe sort. Hvor mye av dette er gjennomførbart?  Markedet tilrettelegger og mange lever av dette som næring. Tenk dere, hvor mange sko og vesker er ikke laget av skinn?

Når jeg legger strategier så går jeg alltid utenfor boksen. Om ikke det allerede ligger en strategi inni boksen som fungerer da vel og merke, for da er det bare å kjøre copy paste. I dette tilfellet gjør det ikke det. Derfor så ønsker jeg å komme med et forslag. 

Vi vet med sikkerhet at vi utvikler empati med å føle på ting selv som mennesker. Vi må se, høre og kjenne på kroppen for at alle sansene skal settes i sving. Jeg kan beviselig dra et eksempel: Om man ser et fattig og utsultet barn på tv vil dette gi en annen effekt en om du hadde dratt til Afrika å holdt dette barne i dine armer. Så hvor vil jeg hen? 

Jo, jeg ønsker at flere skal se dette for dette vare jaggu en god ide. Om man kjøper seg en rev som kjæledyr vil man få et nytt forhold til denne dyrearten. http://www.tv2.no/2015/07/18/nyheter/revetal/kjaelerev/7167060 .Enkelt beviselig med at man aldri ville gått med katta eller bikkja di rundt halsen.

Mennesker fungerer slik at jo tettere man kommer på situasjonen jo større blir den moralske barrieren å bryte. 

Jeg tror ikke på dere pelsmotstandere som kaster dritt og møkk etter folk. Hjelper heller ei hjelper det å gå i tog og skrike og herje. Om ikke mennesker føler meg egene sanser vil det være nytteløst å forandre situasjonen. 

Hva tenker dere?Maria

219 kommentarer

Her er ti gode grunner for å avvikle pelsdyroppdrett i Norge.

Her er ti opplagte grunner til å avvikle pelsdyroppdrett i Norge:

1. Veterinærene ønsker avvikling av pels

Veterinærforeningen og Veterinærinstituttet mener dyrene lider på norske pelsdyrfarmer. Det samsvarer med konklusjonen til EUs vitenskapelige komité.

Les også: Oversikt over all faglig kritikk av pelsdyroppdrett.

2. Avvikling av pelsdyrhold gir ikke fraflytting

Det er i dag kun 273 pelsdyroppdrettere i Norge. Pelsdyrfarm er ingen trygg næringsvei. I løpet av de siste 15 årene er tre av fire pelsfarmer nedlagt.

For hver enkelt oppdretter finnes det mange alternative jobber. Subsidiene næringen mottar, kunne vært brukt på bistå oppdretterne i å starte annen næring. Erfaring viser at distriktene klarer seg fint uten pelsdyroppdrett.

Les også: Avvikling gir ikke fraflytting.

3. Norge kan vise vei internasjonalt

Internasjonalt har Norge en viktig rolle i å forby hold av rovdyr i små bur. Her handler det ikke bare om å gå foran som et godt eksempel. Norsk pelsnæring må legges ned for å hindre oppblomstring av pelsdyroppdrett i utlandet.

Les også: Norsk pelsbransje er medansvarlig for oppblomstring av pelsnæringen i Kina.

4. Rev og mink er fortsatt redde for mennesker

Stortingets dyrevernmelding (2003) ga næringen ti års frist på å sikre tamme pelsdyr. Pelsdyralslagets avlsarbeid har vært mislykket, og fristen er utløpt.

5. Pelsdyroppdrett finansieres med dine skattepenger

Tidligere mottok pelsdyrnæringen rundt 40 millioner kroner i offentlige overføringer årlig. Fôrfraktstøtten, et særtilskudd til pelsnæringen over statsbudsjettet, var på 17,8 millioner og er nå fjernet. Fra og med 2016 mottar pelsdyrnæringen 22,5 millioner kroner.

Les mer: Dine penger går til pelsdyroppdrett

6. Pelsdyr er ikke som vanlige husdyr

Siden rev og mink er rovdyr, trives de dårligere i fangenskap enn vanlige husdyr. Rovdyr har behov for å jakte og streife over store områder. Mulighetene for å oppnå god og anstendig dyrevelferd for pelsdyr er derfor urealistisk ? spesielt når bur er eneste driftsform. Norges Pelsdyralslag avviser at andre driftsformer enn burdrift er mulig.

Les også: Pelsdyr er ikke som andre husdyr.

7. Pelsdyrforskriften følger ikke dyrevelferdsloven

Pelsdyrforskriften er ikke i tråd med dyrevelferdsloven. Forskriften ble revidert i 2010, men viderefører burhold som eneste driftsform. Mattilsynet innrømmer at burene kun er marginalt større.

8. Folk flest er mot pels

Nordmenn flest ønsker avvikling av pelsdyroppdrett. Blant bønder mener mange at pelsdyrnæringen skjemmer ut norsk landbruk.

Les også: Bønder mot pels.

Stadig flere i motebransjen tar avstand fra pels. Over 200 motekjeder og merker har sagt nei til pels, og de fleste motebladene i Norge har vedtatt retningslinjer mot å vise ekte pels.

Les også: Pelsfri Mote

9. Dyremishandling også på sertifiserte farmer

Som svar på kritikken om vanskjøttede dyr, har pelsdyrnæringen innført sertifiseringskrav for alle farmene. Godkjenning på glanset papir er imidlertid verdt lite for dyrene ? kravene for sertifisering er kun på nivå med forskriften.

Tilsynet med hver dyr er minimalt, siden driften er automatisert.

Les også: Har fire sekunder per mink.

10. Pels er miljøskadelig

Pelsindustrien er langt fra miljøvennlig.I tillegg til transport og bearbeiding av skinn, er selve pelsdyrholdet en betydelig miljøbelastning.

Nina: Hei. fint at du kommenterer, men dette ble veldig upersonlig? Jeg mener om man skal få folk på en ny tankegang må man legge riktige strategier. Å si fy skam deg hjelper sjeldent til voksene mennesker. Rever er fine som kjæledyr selv om rasen er vill, de har samme grunn kvaliteter som hunder og katter. De må oppdras og tilvennes selvfølgelig og tilvennes gjennom noen generasjoner. Dette vil være en ny måte å angripe problematikken på. Hva tenker du rundt kjøtt drift, melke industri, slakte prosess og dyrevelferd hos bønder? Her er det mye lidelse, men det er ikke noe vi snakker om fordi folk vil ha mat. 60% av forurensningen i verden har jeg lest kommer fra kuer.

Noen vil ha i pose og sekk, slik vil det vel alltid være.

Jeg vil si at det er større forskjell på å utnytte ressurser fra dyr i hensyn til mat, enn å utnytte ville dyr for å "se bra ut". Det er veldig ille at dyr lider for å bli til mat, men jeg synes også at det er helt forkastelig at dyr holdes inne i små bur for så å ikke få mat, husly eller stor nok plass. Det er sant at det er ekstremt mye forurensning fra slike dyr, men vi trenger maten for å holde oss levende. Og ja, vi kan bli veganere og vegetarianere, men det er ikke hovedfokuset. Ikke snu fokuset på gårdsdyr, når det er PELSDYRINDUSTRIEN det snakkes om. Vi klarer å leve uten pelskrage, det er IKKE bevist at kroppen trenger det for å overleve, mens proteiner og fett er noe man trenger for å kunne leve et sunt og næringsrikt liv.

Men tilbake til pelsen; Det finnes ingen livsviktig grunn til hvorfor pels er nødvendig for verken deg, kongen eller verdens rikeste, det er kun et symbol for rikdom og status. Det er rett og slett forkastelig at dyr skal utnyttes slik det gjør for at du skal vise at du er rik og "deilig"... Pels har egentlig blitt litt tabu, du blir faktisk sett ned på.

Anonym: Jeg hører hva du sier og kan komme med følgende motargument. Vi trenger heller ikke kjøtt for å overleve, vi kan fint overleve som veganere. Problemet er at folk ikke klarer å gå i seg selv for å se det. Jeg bryr meg lite om hvordan folk ser på meg. Hadde jeg brydd meg om det hadde jeg ikke innrømmet mine feil. Jeg prøver å løse problemer. hjelp meg gjerne.

Se Racing extinction, Cowspiracy og Pels så får du svar på spørsmålene dine.Det er tonnevis av faux fur pelsjakker som du kunne brukt og vært et godt menneske. Det går dessverre ikke an å være glad i dyr men samtidig akseptere mishandling og slakting av de for en fasade. Som du sier så går det ikke an å få folk til å bry seg og endre tankegang før de føler det selv. Selv med all fakta på bordet. Det er for lang vei mellom hodet og hjertet.

Cecilie: Kjære deg. Mennesker kan ikke utvikle følelser basert på andre folks verdier. Man må føle selv på kroppen for å lage seg en moral. Det er derfor jeg tenker utenfor boksen i dette tilfellet. Jeg er selv bonde og oppvokst med dyr. Jeg er glad i mine dyr. Akkurat som jeg er glad i mine barn. Man blir ikke automatisk glad i andres barn eller dyr av den grunn. Du må se sammenhengen i at alle mennesker er ikke født med denne egenskap( altså ubetinget nestekjærlighet). Da hadde det heller ikke vært sult og elendighet i verden.

Liker du pels så bruk det. Hylekoret er det bare å vise finger'n til.

"Rever er fine som kjæledyr selv om rasen er vill"

Det samme gjelder løver, tigre, bjørner og andre ville dyr. Men dette er dyr som IKKE skal være kjæledyr, ei heller hører hjemme i fangenskap.

Vil ha mat? MÅ ha mat heter det. Ingen må ha pels og skinn. Og nei, jevnt over er det ikke mye lidelse blant dyrene hos bønder. Det finnes unntak, men det er ikke mange.

Vet ikke hvor du har lest at 60% av verdens forurensing kommer fra kyr, men h*n var på bærtur. +/- 16% av verdens forurensing kommer fra jordbruk. Av dette kommer en knøttliten % fra dyrene.

Daniel: Har du bevis på 16% ? Jeg skal prøve å finne tilbake til link. Jeg er ikke sikker på 60% , men mener det er svinhøye tall. Om ikke dette er nok, forer de også kuene med soya produksjon som igjen fratar mennesker i den 3 verden mat. Dette er faktisk sant.

Maria Høili,

du innrømmer at rev er villdyr, men mener at de må "tilvennes og oppdras gjennom noen generasjoner". Så vil dette kanskje løse problemet.

Du tar grundig feil. Gjennom avlsforsøk over mange år har russiske forskere forsøkt å fra fram "tam" villrev. Man valgte selektivt ut de valper med mest sosial adferd, og avlet videre på dem for å se om det var mulig å få fram "tamme" egenskaper. Forsøket ble nedlagt etter ca 50 generasjoner med avl, hvor man kun hadde fått fram få og enkeltstående "sosiale" individer.

Så, kjære Maria, du kan droppe tanken på å ha tam rev til pelskåpene dine.

Bjørn: Hvor er link til denne forskning? Så du tror ikke på evolusjon?

Hei,

Om man vil gå med pels så gjør det. Men være klar over den enorme lidelsen forbruk av pels medfører.

Det er heller ikke ekstremisme å mene at pelsdyrdrift bør avvikles. Ikke alle som er imot pelsdyrdrift er veganere.

Man trenger virkelig ikke dyrepels anno 2016. Det er brutalt, ikke bærekraftig og medfører enorme lidelser på dyr.

De er også født med livets rett, de opplever glede, sorg, frykt og et bredt spekter av følelser på lik linje med mennesker.

Anbefaler å ta en titt på denne dokumentaren før du tar ditt valg ang. ditt moralske veiskille.

NB. Denne filmen kan være sterk kost for noen, bare sånn at det er sagt.

https://www.youtube.com/watch?v=PB_ZMiYy_OQ

Ha en fin dag.

Vi snakker om pels, ikke kjøtt. please educate yourself...

Anonym: Alt henger sammen. Men du aksepterer en bit av det. Så hvem lever på en livsløgn da? Jeg eller du?

Maria Høili, jeg anbefaler deg å se filmen "Earthlings".

Problemet med pels,kjøtt og meieriproduksjon idag er at flesteparten ikke vet hvor ille dyrene faktisk har det og hvor mye smerte de går igjennom før sin død.

Anonym: Det er jeg enig i. Men hvordan få folk til å ta stilling til dette?

Så, jeg lurer på om det ikke er noe galt med tesen om at reven kan bli husdyr. All den tid reven er i bur på farmen burde den bli vant til dette slik andre husdyr blir over generasjoner. Faktum er jo at den er like stresset som de første man puttet i bur.

Pels og skinn er gode og naturlige produkter, fuskepels og andre syntetiske stoffer som det blir laget klær av, er i mange tilfeller laget av oljebaserte produkter. Når det kommer til pelsdyroppdrett så er det mye der som kan gjøres for å forbedre forholdene. Mye av det skinnet som blir brukt i klær er biprodukter etter slakt fra storfe. Jeg synes det er bra at de utnytter mest mulig av dyret når man først skal avlive det for mat. Så tilbake til pelsdyroppdrett, strengere krav til plass, utforming av buret og arealer dyret skal ha å boltre seg på. Strengere kontroll av oppdrettere, kursing og oppfølging.

Kenneth: Fin tanke og støtter deg her.

Det er ikke vi som lesere som har bevisbyrden til dine påstander. Det er det du som har.

Dine oven i fra, og ned holdning er heller ikke i din favør.

Kanskje det lønner seg å være litt ydmyk.

Da får du en bedre dialog.

Hans Petter: Jeg er ydmyk, men også er ærlig og direkte, dette er uvant for de fleste siden de fleste lever bak en fasade.

Det vil vell bli uenigheter om hvordan ting gjøres, om en farm "misshandler" dyr så, gjør jo selvfølgelig alle farmer det. Nei sånn er det ikke, ja man klarer vell æ se mellom fingrene, mange farmer behandler ikke dyrene bra og mange behandler de som sine egne kjæledyr!

Bruk pels om du vil det☺️ Det har hvertfall ikke jeg noe imot.

Pels er helt forkastelig og det finnes ingen unnskyldning for å gå rundt med huden til ett dyr trukket rundt seg for å føle seg selv bedre. Pels var noe det var behov for før klærne kom og vi levde i huler.

Hva oppnår du med å gå med pels? En kortvarig glede der du tror du på noen måte er vakker? Er det verdt det synes du?

Skammelig! Men i generasjon meg samfunnet betyr ikke dyrs lidelser noe som helst så lenge man kan føle seg viktig.

Anonym: Merkelig at ingen som er pels motstandere får med seg budskapet i innlegget mitt?

Kvalmt.

Maria: Saklig. Har du løsninger? Eller bare sinne?

Og hva i all verden budskapet? At du vil gå med pels men om man kjøper en rev så vil man få bedre empati? Sko og vesker blir laget av skinn da dette er ett overskuddsprodukt etter kjøttproduksjon mens pels blir lagd utelukkende av behovene til sånne som deg. Sammenligningen er i beste fall absurd.

Sorry, du er ekstremisten her. Alt handler om bra du kan føle deg og det vil på bekostning av uskyldige dyr. Håper du føler det er verdt det.

Anonym: Så du lever i en drømmeverden der du tror at alle dyr utenfor pelsdyr industrien ikke lider? Jeg kan med sikkerhet si at da er du ganske naiv og lager en uskyldning for deg selv for å finne en aksept. Ingen form for dyremishandling er ok og det forekommer i alle segment. Mange behandler pelsdyrene sin bra også. Det er heller ikke naturlig for kuer og sauer og vokse opp på riller i små båser eller høner i bur eller gjess som blir laget til lever. Hele systemet er galt.Så man kan ikke bare ta en bit av det å føle seg som et godt menneske. Jeg er ute etter å provosere til endring og løsning.

hei Maria

tror bestemt at mye av folks brukervaner dreier seg også om uvitenhet.

tror at vi vet mye i dag om pelsdyrdrift og at man kan velge annerledes der, vi har mange fine alternativer med fuskepels.?

tror også at flere vil kjøpe melkeprodukter og kjøttvarer av bønder som driver med fokus på godt dyrehold om det kommer bedre frem i butikkene om dette som Hans Arild Grøndahl sin gård driver for eksempel.jeg tror også at personer som deg som har mange følgere kan gå frem som ett godt eksempel å få flere beviste folk på dette området !?

vennlig Hilsen Sonja.

sonja: Jeg skriver dette for å provosere til endring. Det hjelper ikke bare å endre en liten del av dyrs lidelse, hele systemet er feil. jeg støtte øko og bio landbruk. Har aldri kjøpt egg fra burhøns eller andrelever, spiser ikke gris,ku eller sau. Kun frittgående kylling og fisk samt egg fra egne frittgående høner.

Det er påfallende at alle som liker ekte pels føler de må rettferdiggjøre det på en angripende og aggressiv måte, akkurat som du gjør når du svarer på kommentarer her, Maria.

Ja, noen pelsdyrmotstandere er, i likhet med forkjempere, ekstreme. Dette gjelder dog ikke majoriteten, så det hjelper ikke å trøste seg med det.

Jeg er motstander av pels, men jeg kommer ikke til å linke til grusomme videoer og bilder, for jeg tror du er opplyst nok til å vite at dette ikke er en stueren næring.

Spørsmålet er egentlig til syvende og sist om samvittigheten din føles ren når du bruker penger på pels. Om den gjør det, så er det et fritt land, og ingen kan ta fra deg din rett til å gjøre det - men vit at jeg, personlig, tenker mitt om deg som menneske.

Anonym: Det er her det stagnerer litt for meg, for det førte bryr jeg meg lite om hva folk synes. For det andre vil jeg ha endring fordi jeg ikke synes det er ok med lidelse av noen art. Jeg har kun kjøpt pels fra sertifiserte farmer via møller i Norge. Jeg trenger ikke trøste meg med noe, jeg vet det strider mot mine verdier. Jeg spiser ikke ku,sau eller gris. Aldri spist burhøns eller egg fra disse, heller aldri gåselever. Har du det samme på samvittigheten? Eller er det kun pelsdyr du bryr deg om? Det er ikke bare pelsdyr som lider, det er alle dyr som er i en oppdrettsnæring. Ja, til frihet og frittgående.

Herregud. Du fikk flere gode argumenter og du veiver det snobbete bort som "upersonlig"...

Jeg er sterkt imot pels og hvis du ikke ser dyremishandlingen i videoene eller pelsindustrien er du ikke glad i dyr. Du kunne ikke gitt mer faen i dyr hvis du fortsatt EEEEEELSKER pels etter det. Hvorfor er pels så jævla viktig? Det ser så jævlig tacky og harry ut.

Det finnes alternativer som gjør at hele dyret blir brukt og ikke blir fanget i sadistiske feller som de stygge jakkene du viser frem, men det blir vel for upersonlig for deg, dakar.

Syretesten din burde være å gå rolig opp og ned Karl Johann (Oslo) på en lørdag kl 13. Ta gjerne en tur oppom Grunerløkka. ;-) Pelsdebatten var ferdig for noen år siden. Pels er ut, enda. Argumentet med høner du har over sier meg at du ikke kjøper egg fra frittgående høner, og i alle fall ikke økologiske egg? Om du gjør det faller argumentet for burpels bort.

Man kan ikke overleve uten kjøtt. Ikke fordi vi hadde blitt syke av å spise ting som vokser på trær eller i jord, men fordi det ikke hadde på langt nær blitt nok mat. Så der har du forskjellen på å avlive grunnet å overleve og se bra ut.

Maria,

En trenger ikke være veganer eller ekstrem for å styre unna blant annet pels. Det er fullt mulig som en vanlig forbruker, som feks meg selv, å styre unna. Hvorfor? Fordi pels er ett produkt av dyr som tillegges kun en verdi. Å pines til en sikker død, for å tekkes et (luksus)mote marked. Enten om dette er på hele plagg, eller rundt hodet på en kostbar vinterjakke.

Det hele handler om å tenke to ganger på hva produktet består av, før visakortet brenner i lomma. Det er i mitt hode mer etisk forsvarlig å velge bort noe, og kanskje feile. Det finnes alltid alternativer. Hvordan vet du feks at smålærsprodukter fra østen, ikke er laget av hund og katt? Hvordan vet du at sko og skinnplagg ikke er laget av storfe, avlet kun for skinn, og ikke mat? Hvordan vet du om dun i jakker, ikke er plukket av levende ender og høns?

Du er ikke ute etter å provosere til endring og løsning som du så fint kaller det. Du er kun ute etter å fremme deg selv. Det måtte være seg harde angrep på Røde Kors, Frelsesarmeen eller dyrevelferd. Du har sjelden eller aldri satt deg inn i sakene du publiser. Du kommer med påstander og vinklinger som avslører gang på gang uvitenhet og fullstendig mangel på normal tankegang.

Du har din faste tilhengerskare av mer eller mindre kåte menn de gangene du skriver om sex og underlivet ditt.

Du er stort sett blottet for forståelse av drift, regnskap, dyrevelferd, damer på Nesøya du påstår ikke ikke jobber, eller alt annet du skal mene noe om. Bildet av deg i pels passer aldeles utmerket til din personlighet.

Anonym: Uff, da. Skjønner. Du får ha en fin dag. Stakkars hatefulle deg.

Sitat: Takk for meg, jeg trodde dette var en debatt, men det er det jo ikke. Lykke til videre med å spre dine meninger. Håper du får viljen din.

"In 2011, an ecologist released an alarming study showing that tiny clothing fibers could be the biggest source of plastic in our oceans. The bigger problem? No one wanted to hear it. He suggest that wearing fur might not be so bad is you look at the bigger picture."

Tommel opp for Sonja!

Verden går fremover med bedre viten.

Tidligere røyka man overalt, men med bedre viten har flere tatt til vettet - det samme kan forhåpentligvis skje med pelsdyrnæringen.

Du svarer jo ikke på noe som helst, dette er bare trist. Du snakker om at du kjøper pels fra sertifiserte steder. Hva i guds navn har det med saken å gjøre? Er de sertifisert til å påføre dyr lidelser for at du og dine likesinnede skal gå rundt i en fjollete og utdatert pels? Og hva oppnår du med å gå med pels? Det er ihvertfall ikke snakk om at du fryser eller trenger den, det er kun snakk om å booste eget selvbilde og en form for en glorifiering av seg selv. Meg, meg meg...

Du legger opp til debatt men tåler ikke å bli sagt imot. Håpløst å lese nedover her hvordan du går i forsvarsposisjon gang på gang mens du prøver å gi utrykk for at du gir faen i hva folk syntes om deg. Hva faen er poenget med et kommentarfelt hvis du gir faen i hva som står der?

Lars: Jeg gir ikke faen. Jeg kommer med motargumenter.

Jeg tenker at dette er problemstilling forbeholdt milliardær-arvinger.

Hvor tar du det fra når du påstår at mange pelsdyreiere behandler dyrene sine bra? Regner med du da mener pelsdyroppdrettere. Når veterinærforeningen vil avvikle næringen, hvem er du til å påstå at dyrene har det bra?

Som en veterinær sa: Hvis pelsdyrene skulle ha et tilnærmet normalt liv måtte pelsdyroppdrettere følge samme regler som f.eks. dyrehager.

Du ser forskjellen? Bittesmå nettingbur vs større områder med mulighet for graving, tilgang til vann mm?

Å blande inn andre saker i en diskusjon blir for dumt. Ingen urett kan gjøres om til rett ved å sammenligne med noe annet, hold deg til en sak om gangen.

Og saken her er: Hold av pelsdyr i bittesmå nettingbur slik som i dag er dyreplaging.

Utfordringen er at om noen skulle drevet pelsdyroppdrett på en mer riktig måte ville det måtte investere store summer i større og bedre bur med uteområde, noe som man forstår ikke ville vært bærekraftig/økonomisk siden de allerede i dag er avhengig av støtte fra staten for å drive.

Dermed er det på tide skattepengene våre går til noe annet enn å støtte drift av dyreplageri.

Anbefaler deg å lese mer om pelsdyroppdrett og sette deg bedre inn i pelsdyrenes situasjon.

Du er så langt utenfor boksen at du faktisk er helt på jordet. Du sammenlikner pelsdyroppdrett med lidelsene til dyr brukt i matproduksjon, men hvor ofte spiser du mink eller revekjøtt? Oppdretten av disse dyra er altså helt meningsløs - og hvis du ikke ser at de aller fleste oppdrettere har tragiske forhold for dyra er du like dum som du er blond. Ja, vi spiser kjøtt og også de dyra lider - men at da også andre dyr kan lide så du kan ha på deg en pelskåpe er vel tidenes logiske brist. Du kan jo forsøke å provosere deg bort fra den.

Toppel opp, Sonja!

Oppsummering: hun vil provosere til endring men bryr seg ikke hva folk syntes

Du sier at det å være veganer og pelsmotstander er ekstremt? Så det er ekstremt å støtte dyrs rettigheter? Spise sunn plantebasert mat? Å føle empati for andre dyr enn kun kjæledyrene sine? Det er vel heller ekstremt å støtte en industri som er kjent for å ha en helt forjævlig dyrevelferd, som dreper tusenvis av dyr kun for å lage en jakke?

En annen ting, alle som er i mot pels er ikke veganere eller vegetarianere. Jeg har mange venner som er i mot pels og som går i fakkeltog som verken er veganere eller vegetarianere. Personlig synes jeg folk verken skal utnytte pelsdyr eller "mat"dyr. Men det er uansett bedre å ta avstand fra en industri, enn å støtte begge, og da er den første man må starte med pelsindustrien.

Hva er det som får deg til å tenke at et kjæledyr har større rett til å leve et verdig liv enn en rev eller en mink? De føler akkurat like mye smerte og redsel som en katt eller hund!

Astrid Marie: Jeg sier ikke at jeg ikke synes det er jævlig, langt ifra. Jeg ønsker en endring, det er derfor jeg skriver om dette. Hvordan kan man gjøre mennesker mer ydmyke og forståelsesfulle for dyrs rettigheter og frihet? Jeg har troen på at om man har ting nært på vil man få et annet syn en om man ser en film. Jeg bryr meg mer om husdyr fordi jeg er oppvokst med dette tett på. Det er en helt naturlig reaksjon. Jeg ønsker virkelig å endre denne industrien, men det må gjøres på en annen måte en å stenge dritt etter folk.

Ikke bare er dette ufattelig dårlig skrevet, men det er også totalt på jordet.

Du elsker IKKE dyr hvis du går med pels. Har du sett dokumentaren om norske pelsdyrfarmer? Ingen som er glad i dyr ville forsvart slik grusom mishandling om dyr.

Pelsdyrhold KAN ALDRI få god dyrevelferd uansett hvor mange kontroller det er. Det sier seg selv at vandrende rovdyr ikke hører hjemme i et nettingbur. Minken blir stappa inn i bur med andre mink selv om de egentlig skal være alene, i tillegg er de ment for å svømme en del. Rever er ment for å vandre flere kilometer om dagen.

Ville du puttet hunden din i bur 24/7? Nei, antakeligvis ikke. Kanskje du da innser hvor ille det er å putte enda villere dyr i bur også?

At du trenger å måtte "ta og føle" på noen for å føle empati med de bekrefter bare hvor lite empati du har, og hvor egosentrisk du faktisk er.

Andrea: Samma trollet. Herregud du er virkelig gal i hode, nå har du vært igjennom alle navnene i hele Norge snart. Lider du av schizofreni eller er du bare en psykopat?

Stå på! Pels er mange som er imot, men de tenker ikke på matindustrien som er helt syk og heller ikke på ull industrien, der vi importerer ull fra australia... For å si det sånn er det på lik linje med pels/mat industrien. Jeg elsker dyr og, men bruker framdeles pels, grunnen er fordi at uansett hva man kjøper er det enten barn som sliter dag ut dag inn å lager ellers mishandles dyr i alle former for at vi skal ha kjøtt, pels, ull osv.. Så VELDIG mange dobbeltmoralske her som sitter med kler fra H&M som blir laget av barn under 10.. Ler litt. Du Maria går med pels om du vil. FERDIG DISKUTERT! haha

hei

hvorfor ikke heller opplyse folk som bare ser en fin jakke at det er bedre alternativer og at de er bedre mennesker om de velger bedre dyrevelferd ?. skjønner ikke hvorfor det er bra å frem provesere med at du går foran med det eksempelet at du selv velger å støtte næringen med å kjøpe deg pels?

sonja: Grunnen er Sonja at det ikke når frem med milde budskap. Jeg ønsker endring her som på veldig mange andre områder. Jeg tar konstruktiv kritikk og bemerker hva du sier.

Fikk lyst til å sakse inn et noen setninger, og en lenke til en PDF fra UIO:

To tilnærminger til miljøetikk

? Ikke-antroposentristen: ?Naturen har egenverdi - trærne, plantene, dyrene har en verdi som er uavhengig av våre interesser.?

? Antroposentristen: ?Jeg er skeptisk ? naturens eneste verdi er den verdien den har for meg, som ressurs for meg.?

? Ikke-antroposentristen: ?Nei, du tar feil. Hvis du ser godt etter så får du øye på naturens egenverdi, og da vil du bli motivert til å beskytte og bevare naturen.?

? Antroposentristen: ?Jeg er allerede motivert til å beskytte og bevare naturen, men ikke fordi den har egenverdi. Jeg ønsker å

beskytte og bevare naturen fordi det har verdi for meg ? og for fremtidige generasjoner av mennesker.?

Lenken (om du har tid/lyst/interesse): http://www.uio.no/studier/emner/jus/ikrs/KRIM4920/v10/undervisningsmateriale/Etiske%20perspektiver%20p%20dyr%20og%20miljo.pdf

Daniel, Når jeg leser innlegget ditt tenker jeg på Luis CK.

Her er noe han har reflektert over.

Of course, of course slavery is the worst thing that ever happened. Of course it is, every time it?s happened. Black people in America, Jews in Egypt, every time a whole race of people has been enslaved, it?s a terrible, horrible thing, of course, but maybe. Maybe every incredible human achievement in history was done with slaves. Every single thing where you go, ?how did they build those pyramids?? They just threw human death and suffering at them until they were finished.

How did we traverse the nation with the railroad so quickly? We just threw Chinese people in caves and blew ?em up and didn?t give a shit what happened to them. There?s no end to what you can do when you don?t get of a fuck about particular people. You can do anything. That?s where human greatness comes from, is that we?re shitty people that we fuck others over.

Even today, how do we have this amazing microtechnology? Because the factory where they?re making these, they jump off the fucking roof, because it?s a nightmare in there. You really have a choice. You can have candles and horses and be a little kinder to each other or let someone suffer immeasurably far away, just so you can leave a mean comment on YouTube while you?re taking a shit.

Daniel Miller.

Mat og næring er et primærbehov, det er noe vi trenger for å leve.

Klær er man nødt til å ha for å bli sosialt akseptert, men også for å holde varmen.

Vi trenger ikke lenger pelsen for å holde varmen og overleve, så hvordan i alle verden klarer du å sidestille pelsnæringen med mat og tekstil industrien?

Ja, det er problemer her også, men jeg har besøkt flere fabrikker i India og Kina hvor forholdene er utrolig bra, faktisk langt bedre enn forhold jeg hadde ved diverse arbeidssteder i Norge.

Jeg har fortsatt til gode å se en solskinnshistorie fra pelsdyrindustrien

Lars: Har ikke du noe jobb? Fulltidsjobb med å taksere andre mennesker. Du skjønner vel at jeg ser serveren din? 2 måneder har du brukt på å plage meg nå. Du er faktisk med på å bidra til økt trafikk på bloggen. Er ikke det litt mot sin hensikt?

Men Maria, i stedet for å bruke tid på pjatt som om noen har en fulltidsjobb (din er vel å bruke arven), så svar da heller på argumentene vi kommer med over her - spiser du ofte rev eller minkkjøtt? Hvorfor er ikke slik oppdrett totalt meningsløs? Ja, andre dyr lider for matproduksjon, er da din logiske slutning at da kan andre dyr lide så du har en fin pelskåpe? Smart dame.

Shakalakka: Du har samme server også. Hva er ditt navn da?:)

Jeg har brukt to måneder på å plage deg? Vel, da har jeg minimum to måneders hukommelsestap fordi dette er den første gangen jeg noensinne har kommentert et innlegg skrevet av deg. Så jeg aner ikke hva du tror du ser

Lars: Så oppgi ditt fulle navn, fordi du har samme server som jeg får på den psykopaten som har plaget meg i 2 mnd.

Server? Hva snakker du om? Hvis blog-plattformen din ikke klarer å differensiere brukere basert på annet enn "server" tror jeg du/de har et problem. Antagelig kommer alle fra Nettavisen fra samme adresse. Jeg heter Erik. Du heter Maria og klarer tydeligvis aldri å svare på konkrete spørsmål/argument. Bra blogg.

Shakalakka: Erik hva? Ikke skap deg

Samme server hadde tydeligvis også shakalakka.

Virker som denne bloggingen går litt til hode på deg og at du begynner å bli paranoid.

Mine innlegg er ikke noe angrep på deg i det heletatt som person, men på dine meninger i denne saken. Dette er også den første gang jeg kommenterer en av dine innlegg så det å kalle meg psykopat er litt i overkant.

Lars: Slutt da. Jeg kontakter en som var villig til å hjelpe meg, Det koster litt, men nå er det verdt det. Du kaster bort tiden min. Så nå gleder jeg meg til å ta med meg avisen å komme på besøk til deg. Vi ses.

Tommel opp Lars. Går tydeligvis litt over styr når man ikke har motargumenter..

Jeg er glad jeg ikke takket for meg, men ble. Dette er den desidert morsomste bloggen jeg har lest. Har vi sporet litt av tema her nå? :-)

Øyvind: Ja, ikke sant. Beklager, men jeg er så dritt lei dette menneske som plager meg til daglig, både på face under falske navn og på bloggen her. Men han skaper debatt det skal ha ha. Morsomt for alle andre.

Hvis du ikke vil ha anonyme kommentarer er vel kanskje ikke denne plattformen for deg..? Så får du heller begynne å moderere selv, slik at bare pro-pelsdyroppdrettere får legge inn kommentarer. Er vel strengt tatt bare du som "skaper debatt" om anonyme som angivelig terroriserer deg - for å unnlate å svare på spørsmåla som angår blogginnlegget, så denne avsporinga står du greit for selv. Klapp, klapp.

Shakalakka: Skjerp deg nå, du har et problem, gå å oppsøk lege. Jeg har tilbyr meg å betale i tillegg fordi du trenger virkelig hjelp.

Øyvind, det syns vel komisk nok, men det ville være bedre om bloggeren håndterer sjikane og uakseptabel oppførsel som en administrator, evt med anmeldelse. Å ta det inn i bloggen reduserer dessverre integriteten kraftig. Antar at bloggeren neppe vil besvare mine innlegg, så da takker jeg for meg. Anbefaler forøvrig andre til å oppsøke fora hvor dyrevelferd, og miljøetikk diskuteres på en konstruktiv måte. Viktige tema, uansett lommebok.

Anders: Problemet er at dette menneske jobber i Nav systemet og dermed har tilgang til masse forskjellige ip adresser, men alt går i samme sluk. En hoved server. Jeg kan blokkere ip, men om man skifter hver dag blir det umulig. Jeg vil gjerne diskutere og få tilbakemeldinger.

Pust dypt inn gjennom nesen og pust rolig ut gjennom munn og kom inn på tema igjen. ;-) Skjønner det er plagsom om det går så lang tid. Ikke lett tema du har valgt i dag. Vi har selv et par kåper vi ikke får brukt. Det er for risikabelt.

Øyvind: Ja, må bare beklage. Kokt litt over. Hvorfor mener du det er for risikabelt?

Så jeg skal få avisbesøk? Høres ut som noe en person som ikke bryr seg om hva folk syntes ville gjort.

Samtidig som å dikte opp en historie om at jeg har plaget deg i noen måneder på bakgrunn av en "server". Vel, jeg har ingenting å skjule så er kjipt hvis du bruker penger på dette.

Hvis noen plager deg håper jeg du finner han eller henne. Jeg skal i alle fall holde meg langt unna dine kommentarfelt fra nå av. Kjipt at du overreagerer fordi noen er uenige med deg når du til og med sier selv at du prøver å provosere

Lars: Vi ses Lars. Vet du sitter i NAV og plager folk i jobbetiden din. Jeg er ikke så god til å lyve og finner meg heller ikke i sånn dritt som det her.

Anders: Vi jobber alle forskjellig og alt endrer seg over tid. Ting går seg til og vi får alle erfaring etter å ha vært ute. Den som intet gjør feiler heller ikke. Jeg dømmer ikke.

http://www.dagsavisen.no/innenriks/bitteliten-miljøversting-1.350485 til den som tror at syntetiske produkter er bra... syntetiske klær dreper havet...

Hvis det Lars har skrevet under denne bloggen faller under sjikane tror jeg virkelig du legger lista for lavt. Du skal selvfølgelig ikke bli sjikanert, men han har da ikke skrevet noe som er overtramp?!

Shakalakka: Må være kjedelig for deg å motarbeide meg hver dag uten å klare å nå målet ditt?

Shakalakka: Jeg kan godt legge ut ip igjen om du vil?

Det hadde vært trist om kåpene ble ødelagt av noen med sterke meninger. De har vært i familien en stund og er litt spesielle. Det er vel også et annet snitt vil jeg tro. :-)

Øyvind: Det er sjelden man møter på noen som ødelegger de på gaten. Jeg har aldri opplevd noe og gått med pels i mange år. Det er fortsatt et fritt land. En så lenge.

Du kaller personer som kommer med skarpe innlegg, uenige i dine meninger, for nett-troll. Man er ikke et troll fordi man er uenig. Ser ikke helt hva som gjør Andrea til nett troll fordi hun skriver et skarpt innlegg. Dersom det er tilfelle at hun har kommentert på bloggen din i to måneder, gjør det henne heller ikke til et troll. Er det ikke et pluss å ha faste følgere som blogger? Dette fremstår som paranoid (og ikke minst hårsår).

Marte: Det handler om trakassering over tid. Dette menneske er sykt i hode, har laget seg 100 forskjellige identiteter men alt går til samme arbeidsplass. Dette menneske er svært skadelig, ikke for meg, men for andre unge som kanskje ikke klarer å stenge ute all negativiteten.

Kjør på. Er første gang jeg er innom, men må si det er underholdende. Du har jo helt på egen hånd gått way off topic, og klarer ikke svare på hva denne posten faktisk handler om. I stedet skal det drøftes om du blir sjikanert og fra hvilken IP. Jaja, god avledingsmanøver.

Selv synes jeg pels er fint, men jeg er klar over hvordan dyr blir behandlet, men sånn er verden alle tar sine egne valg selv om det kanskje ikke er etisk riktig

Hvorfor driver du å truer mennesker i kommentarfeltet på din egen blogg med bunnløse anklager?

Jeg personlig syntes dette er veldig uprofesjonelt av en person som vil bli sett på som en seriøs blogger opptatt av samfunn, helse og selvrefleksjon.

Du henger ut folk... jeg har nå blitt beskyldt for å ha plaget deg i flere måneder, at jeg har løyet og at jeg er psykopat?

Newsflash: har aldri snakket med deg før, aldri kommentert noen av dine saker før i dag og kommer heller ikke til å gi deg mere oppmerksomhet.

Lykke til

Dette er kåper man ikke kan gå i butikken å kjøpe. De har vært i familien og skaffet til veie av familie. Jeg kjenner hele historien og de har nesten blitt borte et par ganger. Så da blir det brukt i helt spesielle anledninger.

Hei, Maria!

Jeg må for det første si at jeg blir helt rystet av å se hvor fiendtlig holdning enkelte får med en gang dette temaet kommer på banen. Det har gått så langt med denne pelsdyrdebatten at vi nå er delt opp i "oss" og "dere", hvor flertallet sitter på topp og ser ned på de andre.

For det andre så forstår jeg veldig godt hva du mener og vil frem til her! Jeg er også veldig glad i pels, og jeg syns det er veldig fint.. Dessverre så har det gått så langt nå at jeg knapt tør å gå med det, på grunn av folk som må slenge med leppen, eller stille spørsmål, argumenterer, eller i verste fall stjeler og ødelegger for å få frem sitt poeng. Hvor ble det av respekten? Jeg liker heller ikke måten disse dyrene blir behandlet, jeg blir kvalm av å se på det... Likevel så tar ikke det fra meg det synet jeg har om at jeg syns pelskåper/jakker er fint! Jeg syns folk må begynne å vise mer respekt og ikke rakke ned på folk og fortelle dem at de er dårlige mennesker fordi de bruker pels.. Da har de ikke mye mellom ørene! For hva vet vet de om hvor godt eller vondt menneske du er? De kjenner deg ikke.. Jeg kjenner deg ikke.. Men jeg får medfølelse for deg pga vi deler samme syn på dette temaet! Men om så dyrene hadde fått bedre levevilkår, ville det hatt noe å si for motstanderne egentlig? Man spiser ikke rev uansett, så om de løper rundt fritt(noe jeg syns hadde vært veldig flott) eller sitter i bur hele livet, så er revene på farmene til kun for ett formål; pelsen.. og det er jo der folk har ett problem. Fordi vi ikke TRENGER det, er det heller ingen grunn til å ha det. Og det er med pels som med VELDIG mange andre ting. Det blir en evig runddans dette her. Men stå på! Vi kan gjøre noe for å forbedre vilkårene for disse dyrene, samt sette et godt eksempel for andre land, men slutt å vær stygge med oss som faktisk ønsker å bruke pels. Vis respekt. Vi har alle forskjellige meninger, og det er ok.

Lisa: Takk;) Min agenda er å ta et oppgjør med samfunnet vårt for å avdekke sannheter , bak fasaden skuler det seg mye, både moralen uvitenhet og intensjoner. La oss heller begynne å være åpne;) Dett skaper endring og vekst;)

Hei

Maria

Eg e selv imot ekte pels på klær og syns selv at man ikke skal bruke ekte pels på klær, synes dyrene må få slippe å lide i tette og trange bur bare fordi at vi skal bli glade for at de får kjøpt seg dyre jakker med ekte dyrepels

Ha en fin dag og ha en nydelig uke 😊

Det virker ikke som du har tilstrekkelig med informasjon on dette temaet til å kan utalle deg på en forsvalig måte. Sko og vesker av skinn er en ting, det skinnet disse materialene er lagd av er ku-skinn. Når kua slaktes bruker man alt på kua, skinner går til sko og vesker og kjøttet går til mat. Dette er ikke tilfellet i pelsindustrien. I pelindustrien holder man mink og rever og kaniner fanget, dreper dem og kaster resten av innmaten. Altså man dreper dyreliv KUN pga pelsen deres.

Jeg er selv veganer, noen vil kanskje annse meg som ekstrem men det er her folk trenger å åpne øynense sine. Er det mer ekstremt å ikke støtte pelsindustien, eller å la 5 kaniner dø for èn jakke.

Er det mer ekstremt å kjøpe sminke som ikke er testet på dyr, eller sminke som har blitt sprytet inn i øynene på dyr, så at man kanskje endelig finner en ny formula som kan gi øyenvippene volum.

Er det mere ekstremt å spise en plantebasert kost, i stede for å la mange resurser som går på tross av dyreliv, miljø, vann, forurensing, press på bonder, regnskog og ikke minst menneskeliv (resursene det tar for å lage 1kilo kjøtt, kan mette 20 personer via en plantekost).. Mitt perspektiv er klart helt annerledes en ditt. For meg er det ingen tvil over hvem som egentlig er ekstrimisten her, selv om det er jeg som strider i mot det normale.

Husk, selv om noe er en årelang tradisjon betyr det ikke at det er etisk rett.

Med din tankegang så kan man ikke gjøre noe godt fordi andre områder også er ille, det blir veldig bak mål, syns nå jeg.

Du skriver "Så man kan ikke bare ta en bit av det å føle seg som et godt menneske"- Ingen kan redde verden alene, men om alle gjør litt, bidrar på de måtene de kan/ønsker så hjelper det. Som flere har kommentert er man ikke ekstrem om man tar avstand fra pelsindustrien, det er en unødvendig næring hvor dyr lider for din forfengelighet. Jeg skjønner at du har bestemt deg for at du vil være en som bruker pels og at ingens argumenter, uansett hvor gode de er, vil få deg til å endre mening, det er veldig synd. At du kjøper pels vel vitende om at dyr har hatt det vondt for at du skal føle deg pen får være ditt valg. Du er den ekstreme her, ikke de som tar avstand fra pels. Du som på død og liv må bruke pels og "kjempe deres kamp".

Og om poenget med innlegget var at folk må være i kontakt med dyret for å føle empati for det så tror jeg det verken stemmer, og det kom ikke veldig godt frem heller...

Nå er det ikke bare i Norge det produseres pels og skinn.

Hvis du tar deg tid til å se litt på de horrible tilstandene det er der det produseres skinn f.eks. Pakistan og India og for ikke å snakke om Kina, den som ikke blir kvalm av dette må mangle store mengder empati etter min mening. Det av skinn som blir brukt i sko, belter, hansker og vesker osv.kommer som regel fra denne industrien. Verre tortur av dyr skal du lete lenge etter. Dyr i Norge har det som regel bedre en det pga div lover om dyrehold, men jeg mener at så lenge det er etterspørsel etter skinn/pels så vil aldri lidelsene ta slutt. Tenk på dette neste gang du tar på deg et par skinnhansker...hvilken hund kom de fra??

Robert Moseby

Robert Moseby

-Er det urimelig å ha en grense mellom matproduserende husdyr og dyr som avles kun for pels?

Jeg mener det er en etisk grense, og det springer egentlig ut fra eldgamle jaktregler der man anså det som uetisk å ta livet av et dyr uten å benytte seg av hele dyret. Dette går så langt tilbake som urbefolkningen i de fleste verdensdeler.

Man fikk mat, klær og verktøy ved å utnytte hele dyret.

Det er vanskelig å argumentere for at pelsdyrnæringen er til for annet enn mote, da ingenting annet brukes av dyret og vi har flere alternativer til klær som ikke krever livet til et dyr og ser like stilig ut om det er målet.

Nytteverdien er etter min mening lik null.

-Er det gjennomførbart, sundt, og ønskelig å gjøre vegetarianere av alle på jorda?

Nei, det er ikke gjennomførbart da verdens befolkning er så stor at vi ikke har områder store nok til å produsere så mye grøntfor på, og som et ekstra paradoks ville vi bli direkte konkurrenter til dyra vi mener vi skal ta vare på ved å bli vegetarianere. Globalt blir vi også fler og fler for hvert år som går. Det er også en utopi å tro at vi alle vil konvertere, selv om det finnes forkjempere som åpenbart ikke ser den fulle konsekvensen av sine deologier.

-Kan vi klare oss med mindre kjøtt i dietten?

Ja, det virker fornuftig og overkommelig. Norge produserte i 2015 600 tonn mer sauekjøtt enn markedet ville ha, samtidig som denne spesielle næringa fikk mer i støtte og erstatninger enn de brutto produserte for. Dette er selvfølgelig spinnvilt.

Hver familie kaster i snitt over 15% kjøttprodukter.

Det er her potensiale til vesentlig reduksjon.

Det som er etisk riktig er at kjøttdyra bruker vi også pelsen og skinnet til noe fornuftig slik at det er en god utnyttelse av dyret og det har en forståelig og faktisk nytteverdi.

-Hva har forskning og kontroller nasjonalt av forhold påvist av forskjeller mellom matproduserende dyr og pelsnæringen?

Selv om vi fra tid til annen leser om tragedier fra bønder som miskjøter dyr, så er det heldigvis langt imellom de åpenbart horrible sakene, og kjøttproduksjonen i Norge er under svært godt regulerte former der dyrenes velferd stadig blir bedre og tross alt er på et akseptabelt nivå.

Unntakene er etter mitt syn høns og pelsdyr.

De står hele livet på nettinggulv i svært trange bur og har klare stress og atferdsproblemer.

Du nevner evolusjon Høili, der du ser for deg en tilpasning over tid,, så da blir mitt spørsmål: Hva slags evolusjonsresultat gir disse forholdene? Må også minne om hva slags tidsperspektiver vi snakker om når vi tar tak i begrepet evolusjon.

Da regjeringen både avslo en økning av burstørrelse og tilgang til "luftegård" med fast underlag i friluft for pelsdyr var ikke min avgjørelse vanskelig å ta.

Pelsdyravl er en luksusartikkel og dyra vanskjøttes og holdes under inhumane forhold.

Kontroller og stikkprøver, samt undercover videoer viser direkte brutalitet og råskap både når dyra lever og når de insemineres og avlives, og selv med den fokusen det har vært på næringen fortsetter man å finne svært kritikkverdige forhold hele tiden. Næringen har ingen nytte og er rå.

N.d.g. høns, så må det også for matfugl en vesentlig forandring til for at det kan sies at Dyrevelferdslovens intensjoner oppfylles.

https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2009-06-19-97

Spesielt § 3-8-9 og 12 følges ikke for pelsdyr og fugl, og det er en skam for en nasjon som Norge og dyra..

Christian Chatelle

Christian Chatelle

Bare digger svaret du ga til Nina kl 08.52 Maria :)

Ingrid: Skinn lages av ku, men også av truede dyrearter. Om man forfekter skinn over pels må man være ytterst varsom. Skinn og lær har en helt annen etisk problemstilling og er minst like alvorlig.Det er fort gjort å komme hjem med en ulovlig veske eller direkte etisk forkastelige sko.

Hei😊

Liker ikke pels, syns ikke noe om å bruke det pga som nevnt over med dyremishandling osv.

Er ikke veganer, spiser gjerne kjøtt.

Tror ikke at å endre synet til de som går med pels fører noe frem, en må heller fokusere på pelgårdene.

Endten avvikling eller strenger krav og kontroller til dyrehold.

Syns det blir litt teit med all negativiteten (begge veier) i kommentar feltet, går utifra at de fleste her inne er voksne.

En kan fint være uenig uten å ryke i tottene på hverandre.

En vinner ingen over til sitt lag ved å være ufin.

Ha en strålende dag.

Robert: det er fullt og helt overkommelig å produsere nok vegansk mat til hele verden. Tenk på hvor mye jorde som går til å dyrke mat til dyr. Dyrene skal mates daglig, i flere år, for litt kjøtt fra et dyr i gjengjeld. I alt kornet som blir brukt til dyr kunne heller blitt brukt til brød osv til oss mennesker. Faktisk ville verdensulen blitt betraktilig mindre dersom hele verden hadde blitt vegansk. resursene som skal til for å produsere et pund kjøtt, kan mette 10 mennesker. I tilleg sparer man 5.000.000 liter vann i året ved å spise vegans mat. Noe å tenke på

Du vil ha en endring med slutt på blant annet pelsindustrien, men stiller opp i pels og går god for det?

Dette er selvfølgelig en bait for å få klikk, og ingenting annet. Innholdet i innlegget ditt og kommentarene viser også at det å kombinere en "rosablogg" og mene noe om ting som faktisk betyr noe ikke lar seg gjøre. Fortsett å snakke om mote og sminke, du.

Du drar alle under én kam her. Ikke alle pelsmotstandere er veganere. Jeg mener bare at det blir helt feil å fange for eksempel ville coyoter i bjørnefeller, for så og la dem stå der i opptil flere dager uten mat og vann, og med foten brukket og fastklemt. Dette er nemlig virkeligheten. Og om dyret dør før selskapene finner det, så blir det ikke brukt til pels. Da har hele dyret gått til spile, og det var et drap med null vinning. Så har du de faktiske farmene. Mange tenker at i Norge så er dyrevelferdsloven så god at det ikke er noe problem for dyrene. Men faktumet er at de fleste plassene er det ikke noe bedre enn i Kina (Se NRKs dokumentarserie "Pels"). Dyrene er syke og har store sår og bitemerker fra hverandre, fordi de har så liten plass i burene at de går fra vettet. De får heller ikke nok mat, så da endre de opp med å spise hverandre i stedet. Om dyret er så sykt at det ikke kan brukes til pels, eller at det rett og slett er for lite eller pelsen ikke pen nok, blir det ikke nødvendigvis tatt med til veterinær for avliving. Det blir ikke skutt eller slått i hjel slik at det dør fortest mulig heller. Det blir gjerne gasset i hjel. Det blir holdt foran eksosrøret på en bil, eller puttet i en beholder hvor det blir fylt på giftig gass. Dette er tortur for dyret. Vil du virkelig støtte dette? Vil du virkelig stå inne for dette, og vise at dette er OK? For det er nemlig akkurat det du gjør når du bruker pels. Du uttrykker at du syns det er greit å torturere medskapninger, levende vesner med følelser og en akkurat like stor rett til å leve et godt liv som det du har. Og for hva da, egentlig? At du vil se pen og rik ut?

Tenk over det.

Her er det mange som ikke svarer på det hun spør om. Hun spør om hjelp til å tenke utenfor boksen. Kjenner jeg blir litt provosert av hvor intense mange av dere er og så sneversynte. Jeg er ganske sikker på at mange av dere driver med dobbelmoral når det kommer til pelsdyr-industrien. Hva hører under denne industrien og ikke? Er det noen som vet dette 100%. Vinterskoene dere går med? Dunjakkene med "pels"krage, ekte eller uekte? Hva spiser dere? Og å påstå at noen ikke kan være glad i dyr selv om man bruker pels? Hvilket grunnlag kan dere si det på? Kjenner dere personene personlig? Jeg er veldig ambivalent til temaet selv. Og håpet at ved å lese igjennom svarene her kunne bli litt klokere. Men, føler jeg leser det samme oppgulpet overalt når denne diskusjonen kommer opp. Syns vinklingen til HI var veldig bra, for jeg tror "mannen i gata" faktisk er nysgjerrige på dette også. Men, folk tørr jo ikke si sine meninger fordi de blir sett ned på og kalt alt mulig rart fordi de stiller spørsmålstegn ved ting. Vi alle er vel enige om at noen pelsdyrfarmer aldri burde eksistert. Vi alle gremmer oss over bildene som blir vist. Håper noen som har litt innsikt og noen gode innspill kan være saklige og svare på HI sitt innlegg.

Anonym 14:43. Det er ikke fullt så enkelt. Dyr beiter på mark som ikke lar seg dyrke. Mennesket trenger sine kalorier hver dag. For å kompensere det med utfall av kjøtt må vi spise veldig mye mer som krever mer dyrket mark. Selv vitenskapsmenn og andre sliter med å regne på om den påstanden din er helt riktig.

Takk Maria for at du belyser hvordan samfunnet er, hvordan dobbeltmoralismen råder og hvordan de som roper høyest blir hørt. At en gruppe mennesker skal sitte å bestemme hva andre skal kle seg med er uhørt. At andre mennesker skal bestemme hva som er luksus eller ei er også uhørt. For noen er det nødvendig og viktig å kle seg varmt ved for eksempel sykdom. For noen er det luksus å ha stor og flott båt på sjøen. For andre kan det være luksus å ha tak over hodet for en natt. De som påstår at pels er et luksusprodukt på bekostning av dyrene bør tenke litt.. Så lenge dyrene har riktig tilsyn og får godt stell bryr de seg neppe om at de blir et klesplagg eller blir stappet inn i munnen på oss folk. Hadde sauen kunne snakket spørs det jo om den hadde likt å bli spist. Dyrene (ikke vi mennesker heller for den saks skyld) vet ikke hva som skjer eller hvor vi kommer/hva vi blir til den dagen vi dør. Hva folk velger å spise, veganer eller ei bør være opp til hver enkelt. Ikke påtving andre mennesker din egen tro/visjon. Med det strenge kontrollsystemet som er i det norske landbruk, å spesielt i norsk pelsdyrproduksjon blir dyrene godt ivaretatt. At enkelthendelser skjer vil det alltid gjøre. Når det gjelder pels har både media og andre lett for å ta alle under en og samme kam. Det er skam! Og alle dere som med sikkerhet vet hvordan dyrene blir behandlet, hvor mange av dere kan si at dere har vært på en gård, snakket med bonden og sett med egne øyne hvordan de egentlig har det?

Jeg er litt usikker på hvilken boks det er du ønsker vi skal tenke utenom.

Det er ikke til å komme fra at pels er fantastisk, og at det har sine fordeler om man tenker naturprodukt vs produksjon av syntetisk materiale. Men det forutsetter at man høster det direkte fra naturen, kun i den grad man har behov for til eget bruk. I likhet med kjøtt. Men; så kommer begrensningene: Definer *behov*. Herunder også behov for kjøtt og skinn. Hva trenger vi, og hva er ren luksus? Om vi ønsker å være moralske vesener bør vi ta et blikk på oss selv og våre såkalte *behov*. Og ikke minst på hvordan de oppfylles: I hvilken grad har vi rett til å pine andre medskapninger for å dekke reelle behov (om vi i det hele tatt har det!). Og enda verre; har vi rett til å la andre skapninger lide for at vi skal fråtse. Hvor du trekker dine grenser får bli opp til deg. Det er DU som skal svare for DEG. Og så kan vi diskutere hvordan vi kan få våre behov dekket, med minimal lidelse for andre.

Hei Maria.

Så fint at du selv innser at det er dobbeltmoralsk av deg å bruke pels.

Det er mange argumenter mot pelsoppdrett, og jeg ser at disse har blitt utførlig redegjort for i andre kommentarer.

Helt uavhengig av statistikk, ekstremisme og veganisme er det for meg én personlig grunn til å ikke bruke pels: Det ser skikkelig dumt ut!

I 2016 må man være totalt ignorant eller blottet for empati for å rettferdiggjøre bruk av pels av estetiske grunner. Jeg klarer ikke se at det er fint. Ikke litt en gang. Jeg ser bare lidelse og egoisme når jeg ser et pelsplagg. Det reflekterer derfor dårlig på den personen bak plagget. Førsteinntrykket vil gi meg en formening om at dette er en hensynsløs, egoistisk person som jeg ikke kan stole på dømmekraften til.

Det er kanskje urettferdig å tillegge en vilt fremmed person slike dårlige egenskaper uten å vite mer om vedkommende enn at h*n bruker pels, men det er sånn jeg føler det.

Jeg trenger ikke skaffe meg kjæle-rev for å føle sterkt for pelsdyrene. Jeg har hund, men jeg tror ikke det hadde vært annerledes om jeg ikke hadde hatt det.

Det er min personlige mening.

En rar skrue denne bloggeren eller hva enn hun kaller seg. Først spør hun etter debatt og endring så klikker hun på alle som er uenige i at pels er noe svineri, ikke vil hun svare på spørsmål heller og går så langt som å sammenligne avfallskinn med pelsoppdrett. Hva er egentlig opplegget og hvem i guds navn er dette egentlig annet enn en bortskjemt jente som har arvet penger? Eneste grunnen til at hun er en Z-kjendis er arv, tristere blir det ikke. Skam deg!

Ditt argument att andra djur utanför pälsindustrin också far illa är rent ut sagt dumt. Skulle det på något sätt rättfärdiga ett fel med ett annat fel? Nej, oavsett hur onödig köttindustrin är gör den inte pälsindustrin bättre.... Om du vill ha päls för att du tycker det vackert är det en sak, men blanda då inte in att du är djurvän, för det innebär att du ger fullständigt f i djurs lidande bara du får känna dig fin!

Ser ikke grunnen til å bruke pels. Er bare for å være hipp og kul. Det finnes massevis av klær som er like bra som pels. De fleste rike personer skal alltid ha de mest eksotiske materialer, bare fordi det går på status å ha det.

Bruk pelsen din! Det gjør jeg :-)

Min er 50 år gammel,arvet og nei jeg vet ikke hvordan dyret hadde det. Men jeg håper jo at det hadde det bra. Akkurat slik som alle som kjøper klær fra billige kjedebutikker sikkert også håper at barna/voksne som laget plagget blir behandlet på en human måte og rettferdig lønn, arbeidstider, beskyttelse mot fargestoffer o.l.

Hadde dette hylekoret blant dyrevernere engasjert seg like mye og kanskje mer på andre i samfunnet som ikke har det bra, kunne jeg gjerne forstått noe av drittslengingen til de som bruker pels. Men med kun drittslenging, taler dere for døve ører når det gjelder meg.

Anbefaler deg å se dokumentaren "Pels".

Ikke alle som demonstrerer mot pels er veganere, men antakelig så er det lettere å bortforklare sine ønsker om å støtte lidelse med at alle andre er så ekstreme, så da kan jeg likevel støtte dette.

Heldigvis hjelper det å protestere, for mange mennesker klarer å ta innover seg hva de støtter uten å måtte ha dyret i hus og bli kjent med de. At du ikke evner det, sier nok litt mer om dine egne evner til å sette deg inn i andre arters lidelser.

Beklager, men du elsker ikke dyr. Du elsker antakelig bare noen dyr, og så synes du det er greit at andre dyr lider for at du skal føle deg fin. :)

Monica Iversen

Monica Iversen

Er mange kommentarer allerede her og jeg har ikke lest alt. Men ditt innlegg står rett ved siden av et annet blogginnlegg på med advarsel om sterke bilder.. Orker ikke åpne og lese en gang for da får jeg bare vondt. Men det er mer enn godt nok argument for meg til å styre unna pels. Det drives ikke forsvarlig Norge idag og bransjen er for feig til å ta imot kritikk. Og det baserer jeg på at Norges pelsdyrslag utestenger folk fra egen fb side når man på en konstruktiv måte prøver å argumenterer og de vil heller ikke svare på mail. Ikke mye åpenhet der. Derfor : nei takk til pels!

Det er mange her som mener at pels er unødvendig. Men det er vel mye i verden vi kunne klart oss uten? Og hvor mange av dere som er imot pels har faktisk vært i en pelsdyrfarm og sett det i virkeligheten? Det går mange stygge bilder og videoer rundt, og de som driver med pelsoppdrett syntes såklart disse er ugreie og at dette er dyremisshandling! De fortsetter fordi de vet hvordan det er i farmene i Norge. Folk i Norge er ganske optimistiske om de mener at andre land legger ned fordi Norge gjør det..

Hei alle. Nå ble det mye kommentarer og reaksjoner og jeg klarer ikke svare alle.
Jeg skal redegjøre for hvorfor jeg legger ut et slik innlegg. For det første irriterer jeg meg grenseløst over at folk lever på en dobbel moral, derfor er det sunt at jeg vekker sinne i dere, sinne fører noe med seg nemlig handling. Jeg mener at den riktige veien å gå for å få gjennomført dyrevelferd er å lage krig noe jeg ser det hadde blitt i denne forbindelse. Jeg foreslår nærhet til dyrene og forståelse. Jeg er oppvokst som bonde og har et nært forhold til både, hester, kuer, sauer, grise, alpakka, høner, hunder og katter. Jeg har selv drevet med oppdrett av chinchilla, kakaduer, kaniner og nymfeparakitter, har jobbet 5 år i dyrebutikk og kan si at jeg har over snitte et god forhold til dyra. Jeg kjøper kun øko produkter, uten, bol eller antibiotika, aldri kjøpt egg fra burhøner eller andelever. Fordi dette strider mot mine verdier. Jeg har store problemer med at mange bønner som driver effektivt landbruk har dyrene gående på riller og i små trange bur, egghøner har det helt jævlig i små trange bur og blir gasset når de er 2 år for da blir de mindre effektive. Opprettsdyr som er førstegangsfødene klemmer gjerne ut livmoren når de føder og får en kule i hue istedenfor å ringe dyrlege. Ender blir ført slange ned i magen slik at de skal få fettlever og får aldri mulighet til å spise selv, Melkekuene har svære kjøttsår på pattene fordi de blir melket i hjel. Hva kaller dere dette? Akseptabelt? Ikke tro at oppdrettslaksen har plass å svømme på heller, de ligger oppå hverandre i ternene. Når jeg går i butikken for å handle koster frittgående kylling mest, så leste jeg i dag på den nye prior pakken, vi har hatt litt bedre plass en , kategori billig prior som har hatt det helt jævlig i trange bur med bolefor for å vokse fortere før de blir slaktet. Det er ingenting av dette som er greit, ingen dyr burde leve under disse forhold, uansett om man skal spise de eller ikke. Jeg har et ønske om at dere som er så sinna kan se helheten i at det er sminke, parfymer,kremer, øyevipper, malerpensler, gensere, sko, vesker uendelige produkt som er laget av dyr som har lidd. Hva kan vi gjøre med dette?

Hei!

Blir litt forvirra, men er du for pelsdyroppdrett i Norge, eller er du ikke..? Ser du skriver i flere kommentarer her at du verken eter det eller det, men bruker pelsen?

Jeg er for pelsdyroppdrett i Norge, fordi Våre dyr har det veldig bra.

Janne: Jeg har kjøpt og brukt pels i mange år, men ønsker å slutte i grunn fordi det føles feil. Men jeg vil at folk skal forstå at de kan ikke bare være imot pelsdyr fordi det er trendy og være imot pels. Om man skal ta ansvar for dyr og kalle seg dyrevenn må man feie for døra si og skaffe seg kunnskap om hva som skjer rundt ellers, eller blir det hele bare patetisk. Vi må endre hele dyrenæringen inklusiv matnæringen for at det skal være forsvarlig å kalle seg noe annet en en med dobbelmoral: Er du ikke enig?

Hvorfor må du bruke pels? Er ikke for å holde seg varm, for det kan hvilken som helst jakke gjøre.

Solfrid: Jeg må ingen ting. Jeg gjør fordi jeg har lyst. Handler om at jeg ikke har et forhold til disse dyrene, jeg har aldri kjøpt pels fra eksempelvis Kina fordi jeg vet hva slags forhold de lider under der. Men fra kontrollerte farmer i Norden.

Morder.

Hei Maria!

Jeg bor på en gård og der er det veldig mye egenprodusert mat og da mest grønnsaker, men vi slakter jo også. Synes tankegangen din er veldig riktig! Mennesker trenger ikke så mye kjøtt, og hvertfall ikke kjøttet som er fra butikkene. Ekstreme mengder salt og kyllinger som har en veldig kort leve tid pga de er proppet fulle med alt mulig for å blir størst mulig på kortest tid. Og det må vel være like ille?!

En rev vil jeg nok personlig ikke ha som husdyr, men jeg har minkpels som jeg har arvet fra bestemoren min og synes det ikke er en jakke som er finere. Men jeg forstår hva du mener med det å gjøre det mer personlig.

En gård i nærheten har mink, og de har det veldig bra! De lever ut sin tid til de naturlig dør og så blir pelsen deres laget om senere. De har fått mat og har vært både bonden og jenta sine kjæledyr så lenge de lever. Jeg har selv vært med en sommer å mate de, ordnet med og gjort sånn at de har det bra! Så det du sier er en veldig bra tanke og når det blir gjort på den måten jeg skriver over så ser jeg ikke feilen i å ha pels. Men jeg hadde vært fryktelig naiv om jeg ikke tenkte at andre ikke gjør det på samme måte, og det hadde selvfølgelig himmel på jord om alle som vil lage pelskåper, skinnsko ect. Hadde gjort det sånn. Så jeg synes det er flott at du tenker utenfor boksen og deler dette for det for det kan kanskje få andre mennesker til å gjøre det samme!

Trygve Kristiansen

Trygve Kristiansen

Du elsker dyr sier du. Helt ubegripelig at du da går med pels som er dyrenes kledning. Stormanns galskap og like å vise at en har penger ligger til grunn her. Skam deg!!!

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10153739880672072&id=64704837071&ref=m_notif¬if_t=feed_comment&_rdr Her er matvare industrien åpne på eget ansvar .

Hei

Jeg følger tankegangen din. Mange føler seg usikre på å bruke minkjakken eller sølvrevlua si. Hva handler det om, tenker jeg.

Det brukes store bokstaver og ropes høyt om hvor forferdelig dyrene i pelsdyrnæringa har det. Sies det mange nok ganger blir det fort en sannhet. Tar man bilder ut av sammenhenger og og tilføyer tilpassede historier (slik man tror) kan budskapet også "dokumenteres". Det er ikke lett å stå imot et sånnt press.

Hva om man hadde mer kunnskap om pelsdyrnæringa? Vi har lett for å frykte og være skeptiske til det som er ukjent. Hvem eier sannheten? Pelsdyrbønder i hele Norge ønsker at folk skal komme på besøk. Det arrangeres åpne gårder og mange tar imot besøk når det måtte være nettopp for at folk flest skal kunne se med selvsyn og skal få stille spørsmål. Anbefaler flest mulig til å benytte sjansen.

Selv er jeg småbruker med sans for det økologiske. Jeg er skremt over soyaforbruket vårt og ønsker et mer bærekraftig landbruk. Norsk sjølforsyning må opp, men det må vi gjøre med norske ressurser. Norsk pelsdyrnæring er en viktig brikke i et helhetlig landbruk. I min ungdomstid var jeg engasjert i Natur og Ungdom, og jeg har med meg verdier fra den tida. Mink hører naturlig til i vår drift sammen med mange flere dyrearter. Alle våre dyr har samme krav til god dyrevelferd og jeg er trygg på at det har de. Jeg bærer flott pels med stolthet og nyter herlig, god mat fra landbruket.

Du er faen meg dønn lik Marta Alise. Dere blogger om det samme jævelskapet. Hun går også med pels... eneste som skiller dere er at du er lys og hun er mørk.. skulle vært sperret inne i ett bur begge to!! Dere elsker å provosere, spesielt du!!!!!!!! Enten tar du etter henne ellers tar hun etter deg. IKKE VET JEG!!!

Jeg mistenker deg mer og mer for å være et troll med en blogg.

Dine dårlige forsøk på og skape diskusjon om aktuelle temaer viser bare dine borderline narrsasistiske trekk. Du spør hva folk synes bare for å argumentere mot de og provosere frem ulike meninger akkurat som et troll. Det du spør om er innlysende, selfølgelig er det ikke mulig at folk skal få samme tankegang ang. pels og kjøtt. Samtidig er det innlysende at veganere og pelsmotstandere er bedre mennesker enn oss andre som bruker pels og spiser kjøtt og bidrar til en uendelig smerte hos dyr. Så legg ned denne vitsen av en blogg som du bruker for å nære ditt behov for oppmerksomhet og ta deg en hamburger:)

WOW! Her var det mye usaklig.

Denne dobbeltmoralen finnes over alt..

ser du ikke husker hvor info om ekstrem forurensning kommer fra, sjekk Cowspiracy. Laget av Leonardo Dicaprio. Du finner den på Netflix. I den finner du nok av argumenter som kan "ta" 80% av de kommentarene som folk legger igjen her.

En annen ting jeg ser her er at folk snakker om at det blir helt feil å sammenligne med villdyr. Helt ærlig, tror folk at hunder, katter, hester eller andre dyr ble født i en hule med mennesket? Nei. Alle dyr er villdyr, vi har bare "tvunget" dem til å bli husdyr.

Til alle veganske dyreelskere med husdyr eller hest. Ikke vær en dyreplager! Slipp dem tilbake i naturen hvor de kommer fra!! Tuller😂

1) En urett forsvarer ikke en annen!

2) Vi må jobbe for bedre dyrevelferd i alle ledd!

3) Jeg har forståelse for at folk flest synes det er vanskelig å unngå alt fra dyr, men vi kan starte med å legge ned pelsdyrnæringen fordi det er HØYST UNØDVENDIG Å PYNTE SEG med dyrs lidelser!

4) Alle bør spise mer vegetarisk - det er best for deg selv, miljøet og dyrene!

5) Det værste er ikke dobbeltmoralen - det værste er å konsekvent ignorere!

Espen Sørlie

Espen Sørlie

Synes du at et dyr trenger å dø for at du skal kunne pynte deg?

Pelsindutrien e veldig miljøskadelig itilegg til grusom og brutal.

Industrien forurenser 4 ganger mer enn fuskepels, og 7 ganger mer enn ull. Dette fører med seg giftige kjemikalier og luftforurensing.

De aller fleste vet i 2015 at pelsdyroppdrett er grov dyremishandling. Flere av dem som anvender pels vil sikkert påstå at de er glad i dyr, eller at de har husdyr som hund eller katt. En dyrevenn som de helt sikkert ikke kunne tenke seg å lage pelskrage av...

Det de ikke vet er at pelsen de bruker kan komme fra en hund eller en katt.

Hunder og katter flås levende for å lage pelsklær som selges blant annet i Norge.

Katter kveles langsomt i Filippinene, schæferhunder flås levende i Kina.

Pels er hverken nødvendig eller kult, det er heller flaut og jævlig tacky!!

Fur is for beautiful animals and ugly people! Amen

"Jeg er glad i mine dyr. Akkurat som jeg er glad i mine barn. Man blir ikke automatisk glad i andres barn eller dyr av den grunn." Så du syns at andre barn en dine egne kan bli mishandlet? Fordi du ikke er glad i dem? Samme som du syns at andre dyr en dine egne kan bli mishandlet.

En ting til... "Jeg har kjøpt og brukt pels i mange år, men ønsker å slutte i grunn fordi det føles feil. Men jeg vil at folk skal forstå at de kan ikke bare være imot pelsdyr fordi det er trendy og være imot pels. "

Hva er bedre enn at det er en trend å være imot pels? Det behøvs INGEN krav til å være imot pels. Det er bare helt fantastisk at det kan bli en trend!

Vi kan godt fortsette å leve på livsløgne vår om det er for ubehagelig å gå litt i seg selv. Jeg kjemper for øko næringen i Norge. Synes mange av matdyrene våre lever under helt jævlige forhold. Dere må ikke tro de har det noe bedre en pelsdyrene. Men det er ikke like viktig? Jeg er ikke redd for å gå bak fasaden heller ei redd for å innrømme at jeg ikke er perfekt. Men dette var jo ordentlig trangsynte holdninger fra mange. Noen har evnen til å reflektere, men det er ikke forbeholdt mangfoldet her. At det er klart at man blir påvirket når man har ting tettere på kroppen er helt sikkert. Å tørre å feile er en viktig del av det å drive med innovasjon. Det er på tide med et oppgjør på flere nivå en et enveiskjørt trangsynt et. Noen må ta skuddet, så skyt meg gjerne, men jeg håper da for dere skyld at dere har deres egens samvittighet ren.

ESPEN SØRLIE:

Nå er det en gang slik at det er ikke plass til 2 inne i pelsen, så da må dyret ut!

Ikke glem at pels har veldig mange farlige kjemikaler som kan skade deg da

http://www.abcnyheter.no/livet/2015/02/07/217369/giftige-kjemikalier-funnet-i-pelsen-pa-flere-barneklaer

Kilde hvis du trenger

Det er enkelt å være pelsmotstander og moralisere over andres valg.

Det krever ingenting annet enn å la vær kjøpe pels

Spør de samme menneske om de vet hvordan klærne deres er produsert og de "spiller dumme"

De samme menneske kler seg mer enn gjerne opp i klær laget av fattige barn som arbeider under slaverilignende forhold. NULL PROBLEM med det.

OM de skulle gjøre noe med sine egne klesvalg ville det innebære at de faktisk måtte ofre noe i moralens navn.

Det velger de å ikke gjøre...eller de later som de ikke vet hvordan klærne deres er laget.

Det er ikke bare du som sliter med dobbelmoral unge dame.

Det gjør også pelsmotastanderne.

Forskjellen er at de later som de ikke er dobbelmoralister...du innrømmer det.

Det setter jo deg ett hakk over pelsmotstanderne hva moral angår.

Tror ikke du skal ta alle disse kommentarene så høytidelig.

Jeg tror den egentlig motivasjonen deres til å ta bryet med å skrive en kommentar, er at de misunner det livet du lever, og at du er en flott dame som virkelig kler pels.

Ta og se på en hvilken som helst utenlands reklame som skal illustrere lux, klasse og stil? .. ja da finner du ofte bilder av damer med pels. Pels har alltid, og vil alltid være et uttrykk for stil og klasse.

At personer som har levd mesteparten av livet i grilldress ikke favner om pels, er vel ikke overraskende.

Hei Maria

Konstruktiv tilbakemelding: Lær deg å skrive norsk! "Om ikke mennesker føler meg egene sanser vil det være nytteløst å forandre situasjonen. "

Ikke konstruktiv tilbakemelding: Jeg håper du dør av hudkreft!!!

Det overrasker meg at folk enda støtter en næring som ukentlig blir tatt i å bryte loven for dyrevelferd. Allerede i 2001 fikk hele næringen beskjed om at om ikke den generelle velferden for dyrene ble hevet, så skulle det bli forbudt med pelsdyrfarmer i Norge. Etter det har ingenting skjedd. Dyrene lider fortsatt, i større grad enn andre avlsdyr. Dette er snakk om rovdyr, ikke husdyr som ku, gris osv. Rovdyr har helt andre naturlige instinkter enn husdyr, og har et større behov for jakt, løping og aktivitet. Dette får de IKKE utløp for i et 1x1 meter stort bur. Sist jeg sjekket står heller hverken ku, gris eller sau i nettingbur. Det gjør samtlige avlsdyr i pelsdyrnæringen. Hadde du sett et menneske sette hunden sin i bur for resten av livet sitt, hadde du ikke da reagert med avsky? Hvorfor skal ikke det samme gjelde pelsdyr? Intet dyr i verden fortjener en sånn sjebne, hverken hund, gris eller sølvrev.

Og det er merkelig at du generaliserer alle pelsdyrmotstandere. De fleste pelsdyrmotstanderne er ikke vegetarianere eller veganere. Man er heldigvis bare opplyst nok om forholdene pelsdyrene lever i, og synes ikke det er akseptabelt. Dessuten er det ekstremt vanskelig og ikke minst dyrt å leve som veganer i Norge. Det som derimot IKKE er vanskelig er å styre unna pels. Pels er dyrt, uetisk og det finnes nøyaktige kopier i falsk pels som er mye rimeligere. Jeg unnskylder på ingen måte kjøttnæringen i Norge på noen måte, og synes absolutt at dyrevelferden også der trenger et kraftig tak, men man har virkelig ingen god unnskyldning for å kjøpe pels nå som vi er i 2016, og jeg er virkelig glad for at det er ansett som kvalmt og stakkarslig å gå med pels i de fleste deler av dagens samfunn. Det er et skritt i riktig retning!

Og det argumentet om at pelsdyrmotstandere er "sjalu" må være det dummeste jeg har hørt. Flere kjendiser, som blant annet Pamela Anderson, Angelina Jolie, Khloe Kardashian og Paul McCartney, er kjente motstandere av pels. Jeg velger å tro at disse har mer enn nok råd til en pelsdyrkåpe til noen hundre tusener om de ville hatt det. Heldigvis finnes det mennesker som velger etikk og moral foran egoisme og kynisme.

Tror det i større grad må handle om opplysning, enten det gjelder pels eller kjøtt. Mange tror dyrene i Norge har det tilstrekkelig før slakting, men det er dessverre altfor sjeldent tilfelle, sammme med pelsdyrnæringen.

Om man ikke kan utvikle empati for dyrene kan man begynne med å opplyse seg selv, og tenke på den neste generasjonen mennesker. Kjøttindustrien ødelegger miljøet, og er hovedgrunnen til hogst i regnskogen. Mesteparten av mat som blir produsert i verden går faktisk ikke til mennesker som behøver det, men til kyr og andre dyr som skal spises av andre rike mennesker. Dette er dessverre utrolig skadelig for omgivelsene våre, og kan få konsekvenser for våre barn. All maten som blir skapt for husdyr kunne man brukt til å mette hele verdens befolkning.(!)

Jeg velger selv å spise vegansk så mye jeg får til, men ser selvfølgelig at det ikke er aktuelt for alle, selv om det er det beste for miljøet. Det handler om en bevisstgjøring av våre handlinger, og hva det har å si for våre barn.

Bra du skaper en debatt om et viktig tema, og fint at du ser problematikken i å like dyr å bruke pels! :-)

Ha en fin kveld.

En som e fan av dæ 💋

En som e fan av dæ 💋

æ heia på dæ, Maria :) <3 stå på, fortsatt å være dæ selv, det e d som telles.

PS: samboer e heldig som har dæ 😇 sov godt!

Heldigvis er det slik at vi trenger ikke føle noe for rever slik vi føler for hunder for å se at pelsopodrett er galt. Jeg er så imot pelsopodrett. Men har aldring følt en dritt for en rev. Og sånn er det for oss fleste. Derfor er de fleste mot pelsopodrett. På lik linje som motstander mot elfenben. Selv im jeg aldring har følt noe for en elefant.

Dette har ikke noe med følelser å gjøre. Men rett og slett sunn fornuft.

Dyr sjal ikke sitte i bur. Eller måtte dø for unødvendige ting til oss mennesker.

En kan ikke rettferdiggjøre galskapen pelsopodrett med at det er mye galt i annen dyrehold. Det blir som at alle må slutte å eie hunder siden noen idioter mishandler sine.

Fy faen, det finnes da ingen grunn for å kle seg i ett mishandlet dyr! Hva feiler det deg?!

Skammer meg på dine vegne.

Sammenlignbart med å være glad i barn, men være for barnearbeid . Du kan ikke ha sett hvordan dyrene lever...

Helt forferdelig. Jeg trodde de eneste som brukte pels i dag var gamle mennekser, eller i sibir.

Hvorfor fortsetter du til det kjedsommelige å poengtere at meningen med innlegget er å skape endring, når du selv ikke er klar til å endre deg? Du kan ikke forvente at noen skal endre noe som helst om du ikke kan gå foran som et eksempel innen pelsdebatten.

Har også lest en del av svarene dine på kommentarer, og må si jeg virkelig sliter med å forstå meg på deg. Du kunne tjent en del på å tydeliggjøre hva du faktisk ønsker å endre, så du slipper å fremstå ene og alene som en pelsforkjemper. Du kan ikke rettferdiggjøre èt onde med å vise til andre "mindre onder".

Hei Maria,

Hvor viktig er det for deg å kunne gå med pels?

Hvis du liker dyr, men fortsatt vil gå med pels virker det som pels er ganske viktig for deg.

Du nevner også noen andre produkter fra dyr. Skinn, kjøtt, malepensel, osv.

Så vidt jeg vet trenger man ikke drepe dyr for å lage malepensler. Vi kan sette opp noen kategorier:

* Produkt fra levende dyr (ull, hår, melk, osv)

* Produkt fra slakta dyr (pels, skinn, kjøtt, osv)

For hver av disse kan vi skille på produkter som er til for pynt/behag, og produkter som er til for overlevelse.

Det er litt vanskelig å si hva som ville skjedd dersom vi for eksempel stoppet all kjøttproduksjon. Sannsynligvis ville det blitt mangel på mat og økning i arbeidsledighet.

Det kan godt hende vi hadde klart oss med langt mindre kjøtt enn hva vi har i dag, men jeg tviler på at det er lurt å slutte helt med kjøtt.

Skinn kommer delvis fra dyr som også brukes til annen produksjon. Fra kua får vi melk, kjøtt og skinn (og sikkert andre ting). Det er store dyr som produserer relativt mye.

Pelsfarmer holder dyr utelukkende for å produsere pels, og mange av dyrene er små i forhold til en ku, så det går med flere dyr for samme mengde produkt.

De fleste produkter fra slakta dyr kan vi i prinsipp slutte med. Ting som skinn og spesielt pels. I alle fall der hvor gode alternativer er lett tilgjengelig, slik det er i Norge.

Da gjenstår et verdispørsmål. Hvor viktig er det for deg å kunne gå med pels?

Hvor mye er et (eller flere) dyrs liv verdt sammenlignet med hva du får igjen for å gå med pels (eller ha pels hengende i skapet, som gjelder mesteparten av tiden)?

Ingen andre enn deg selv kan svare på det. Verdisyn er subjektivt.

Spør du meg så finnes det ikke noe mer verdt enn et liv. Dagen jeg går med pels er dagen jeg ville fryse ihjel uten.

Jeg har lest bloggen din sporadisk siden jeg så deg på TV 2! Men etter å ha fått med meg at du syns det er ok å bruke pels?? Så skal jeg ALDRI lese noe du skriver igjen! Sånne som deg burde tvinges til å se lidelsen dyrene må gjennom for å skaffe deg og likesinnede pelsklær!! Mistet ALL respekt for deg der!!!

Det er latterlig åpenbart hva du prøver på.

Håper du har husket å kjøpe såpe til det deilige oppmerksomhetsbadet du tar deg. Gi beskjed om 15 minutter når du er ferdig, og klar for å get real.

Æsj.

Likte forresten den mest ironiske tittelen ever.

Stakkars DEG som LIDER av en dobbeltmoral!

Det overrasker meg at du tydelig har greie på litt av hvert av de negative aspektene ved kjøtt- og pelsproduksjon, men fortsatt syns det er ok å gå med pels selv.

Du legger frem argumenter for pelsmoten som ?hvor realistisk er det at alle skal tenke som veganere?.

Du får det til å virke som at fordi en del av pelsmotstanderne også er imot dyrehushold, så er det umulig for folk som ikke dropper kjøttet på tallerkenen å bry seg om andre produksjoner der dyr er involvert. Jeg syns også du legger en negativ klang om det å være veganer, noe som heller burde blitt sett opp på og hyllet for det det er verdt. Dette er mennesker som legger sine egne lyster og vaner på hyllen for å for eksempel støtte dyrenes velferd og redde klodens utvikling.

Du legger også frem noe ala ?det hjelper ikke å be folk gjøre noe, de må se det med sine egne øyne?.

Da spør jeg deg; hvor realistisk er det at alle verdens mennesker skal se pelsindustriens verste side med egne øyne?

Prøver du å si at en person skal få boltre seg i pels og skinn, fordi han eller henne selv ikke fysisk har besøkt en pelsfarm? Er man da plutselig ?unnskyldt?? Jeg er helt enig i at ja; mennesker har lett for å lukke øynene for det som er vondt og har vanskelig for å endre på vanene sine fordi noen forteller dem at de bidrar til noe ugreit. Men det betyr da ikke at det blir noe mer akseptabelt å kle seg i dyrenes hårvekst.

Det hadde vært spennende å høre hvilke gleder pelsbruken gir deg (og andre brukere). Jeg vil tørre å påstå at listen ville vært minimal ved siden av argumentene mot pelsindustrien. Av og til må man faktisk bare bite i det sure eplet og legge bort sine egne behov for bli sett, føle seg bra eller hvilke andre gleder du/dere mener det gir. Dette fordi det har en stor kostnad; levende uskyldige vesener blir holdt i fangenskap, lever et uverdig liv og til slutt bli drept. Burde ikke bare den lille informasjonen være nok til å la være? Det må da være et av de enkleste valgene å ta da man ikke trenger å utføre noen som helst radikal endring i livet. Alt man trenger å gjøre er helt simpelt å la være å kjøpe pelskåpa (som ikke burde være svært uunngåelig, da de som regel koster en god del mer enn lommerusk).

Jeg er glad du løfter debatten opp nok en gang, men ikke hvilken retning du ønsker å dra den i. Jeg ser 12 år gamle jenter bruke pelsjakker til flere tusen kroner og kjenner jeg blir direkte engstelig over at det vokser opp nok en generasjon med så stor uvitenhet og/eller etisk innstilling. Vi blir nødt til å ta et standpunkt og det basert på hva vi vet om pelsindustriens drift og nytteverdi. Innerst inne vet nok folk flest hva som er rett og hva som er galt, men dessverre er det blitt ?upopulært? å være den som takker nei til kjøtt, pels og skinn. La oss for siste gang snu på det.

Jeg lider av samme type dobbeltmoral. Fordi jeg er også glad i levende vesener, men koser meg når båtflyktninger drukner.

Jeg har gått i tog for å demonstrere mot pelsdyrnæringen. protesterer mot den økonomiske støtten som blir gitt fra state og at de ikke kan gå inn for en avvikling av denne torturen.

Dette er ene og alene fordi det er tortur. De sitter dag ut dag inn, i trange små bur der de bare kan vagge seg rundt på netting. Om dyrene hadde hatt det helt supert og ikke måtte lide, så vet jeg ikke om jeg hadde engasjert meg i så stor grad, men all denne lidelsen. :(

Hvordan kan noen gå rundt i en pels å føle seg helt fantastisk, når man vet at det har gått med mange liv som har måttet leve hele sitt liv i helvete før de blir slaktet og flådd.

Hvordan kan du i det heletatt forsvare det? (Selv tenker jeg at du skriver dette, fordi det vil gi mye engasjement og mange klikk på siden din, så du får litt mer inn på konto, men det viser jo like mye kynisme, tjene penger på andres lidelser.)

Du snakker om alt det andre. Ja, det er enormt mye annet som også foregår i forhold til dyr.

Det er derfor viktig å stå på slik at alle de dyrene vi utnytter har det bra.

Jeg spiser kjøtt, drikker melk, spiser egg og har til og med en saueskinsjakke. Så det du sa om at alle som demonstrere er ekstremister og veganere er bare tull.

Men jeg prøver derimot å kjøpe animalske produkter fra dyr som har hatt det bra.

Men jo mer og mer landbruksnæringen skal gjøres om til en storindustri, jo værre blir det.

Så jeg merker at jeg er på god vei til å begynne få en for stor bismak av å konsumere produkter som ikke kommer fra steder der det er god dyrevelferd.

På mange måter så er det vel også en måte å ta vare på seg selv og sin egen helse.

De dyrene som i dag avles opp på gårder der de har det bra som mulig, gjør også mye med det produktet du konsumerer. Det har mindre sykdom og de blir foret på mat som er natturlig for de, noe som også påvirker det vi får i oss av vitaminer,mineraler og legemiddler.

Men det hjelper å protestere. Se hva som skjedde når folk nesten sluttet å kjøpe kylling, eller fiskenæringen merket at folk begynte bli for skeptiske til produktene dems. Nå var det riktignok fordi folk startet å bli engstlig for om det var skadelig for dem selv å spise produktet. Vel, det er ikke direkte sunt med mat som kommer fra de industrierte driftsmetodene. Mye forskning som viser det. Så det kan man nå vertfall benytte om man ønsker å få folk til å velge mat fra steder med omtanke.

Om vi skulle fått storaktører fra USA inn her, så ville det blitt værre. Der har jo folk som har mistet barn eller blitt uføre pga sykdom de er påført pga en ernering dyrene blir gitt som er helt feil. Se på kuer. De blir foret opp på kraftfor som har et hovedinnhold av mais. Det fører til en veldig annerledes bakteriekultur i magen på de. Ecolie kommer det mye ut av slikt. Men prøver noen å gjøre noe med de, blir de bare truet til taushet.

Så ille er det ikke i Norge enda noe vi får håpe vi slipper.

Pels derimot, det går kun på enkeltmenneskers empati overfor dyr som ikke blir sett eller hørt der de sitter og lider i stillhet, kun for at noen skal gå å fjonge seg forde DE vil bli sett.

Om man ønsker at noe skal bli endret, så må man starte med seg selv.

Jeg ser frem til du kommer med en ny blogg, der du kler deg naken med pelsen liggende ved din side, og fremmer dit endelige oppgjør med deg selv og dine holdninger.

For det virker nå som du har en holdning der du bare lukker øynene så merker du ikke til pelsdyrenes lidelse alikevel.

Eneste du merker, kan vel være blikkene du får. Det er ganske mange som går å ser på mennesker med bels og tenker for et tragiskt menneske.

Gjør det selv. Der de dingler rundt med pelskrage, dusk på lua, eller hva det måtte være.

Så har du selvsagt de som synes du er sexy og deilig i den. Men det er vel de du passer best med.

Men en dag så vil jeg tro vi ser tilbake på menneskeheten og rister på hode over hvor barbariske vi en gang var. Skal se det popper opp et pelsbilde av deg under historieleksjonene over groteske gammel mote.

Arg. Likte deg som person helt til nå. Nå mista du all respekt jeg hadde for deg slik jeg mistet all respekt for sandra borch også! Begynte å følge med på bloggen din for fire dager siden. Lest alle innlegg. Mange gode innlegg men dette var ikke ett av dem. Motbydelig, forkastelig, forJæævelig... Der gikk grensa. Lykke til videre!

Er naivt og egoistisk å bruke pels. Er ingen grunn for å gå med pels, vi lever ikke i vikingtiden der man ikke hadde ressurser til å skape god fjuskeples. Det er penger som støtter en negativ virksomhet som går ut på å dra av huden på et dyr, og kaster resten i søppelet. Er det skinn, blir hele kua brukt, som f.eks mat. Å bruke pels er kun for sin egen status, og for å heve seg selv på rangstigen innenfor moteverden og motebevisste. Dette er på samme linje med tenåringene som kjøper seg "Canada Goose" jakker. De søker etter å bli akseptert av andre og være "en av de kule".

Hei. Gøy å våkne i dag, neida. Jeg skal forsøke å holde meg saklig selv om det er veldig lett for at det koker over med all denne negativitet. Jeg ønsker å være et ekte menneske, det var derfor jeg begynte å blogge. Jeg ønsket å utfordre samfunnet og gi adgang til at det var greit å snakke om ting bak fasaden også. Ingen er mennesker er rene. Dette kan skyldes uvitenhet, kunnskapsmangel, manglende empati og forståelse, eller at man ikke har evnen av å gå i seg selv som menneske å reflektere. Det er noen av dere som klarer å holde sinne inne selv om dere brenner for saken og dere får applaus fra meg. Jeg vet hvor vanskelig det er å stå å se på urett. Det finnes ikke noen lov mot å bruke pels i Norge, akkurat som det ikke finnes noen lov mot husdyrhold. De dyr som blir vanskjøttet blir oppdaget og de som drifter blir fratatt muligheten. Det finnes retningslinjer i alle dyredrifter men er det strenge nok? Det er mange som påstår at vi ikke kan leve uten masseproduksjon av kjøtt, dette er totalt feil og en ussel unnskyldning for at man må ha den burgeren, for egen nytelse. Jeg har ikke kjøpt pelsplagg på flere år, men har en del som jeg har kjøpt oppgjennom årene, mye av uvitenhet. Fordi jeg stolte på systemet. Jeg stoler ikke lenger på systemet, det er derfor jeg utfordrer til slike debatter. Jeg ønsker at dere skal se løsninger kontra hat. Det er det få som evner. Å gå og hyle å skrike og hate setter dere i samme kategori som de som stater kriger , og dere hadde sikkert banka meg om dere hadde fått mulighet. Men hva hjelper det liksom? Konstruktiv kommunikasjon med et mål om en løsning må vel være en mer lukurativt vei å gå? Hvor mange av dere har skrevet brev til regjeringen? Hvor mange av dere er det som kjemper for denne saken hver dag? Om man ønsker en endring så må man ha handling, det hjelper ikke angripe meg som person, det er mye mer lønnsomt å få meg på lag. Underlig at dere ikke skjønner dette? Det omhandler selvfølgelig ikke alle her, men mange. Takk til dere som støtter meg i prosessen også, jeg ser dere:)

Hei. Jeg vil bare anbefale alle til å lese furisdead.com. Se også videoen til Pink innpå der. Den rystet meg helt inn i sjela, føler fortsatt en veldig tristhet og tomhet hver gang jeg tenker på den..

Det er bra det blir diskusjon blant flest mulige man kan nå ut til om slike viktige emner. Mange av oss vet dessverre ikke, og vet heller ikke hvor man kan finne gode og pålitelige kilder. PETA er en organisasjon jeg finner vel verdt å støtte, for meg ser det ut til at de har godt dokumenterte faktaopplysninger.

Ingen av oss er feilfrie, men man kan ihvertfall forsøke å bli mest mulig opplyst og ta informerte valg deretter.

Ha en fin dag, Maria !

Anbjørg:
Takk, det skal jeg gjøre.
Ha en fin dag du også.

Å flå dyr for pelsen deres påfører dem unødvendig smerte og lidelse. Det er absolutt ingen gode argumenter for å gå med pels. Og ja, jeg mener vi bør slutte å spise kjøtt og bruke dyreprodukter generelt. De har egne liv og vi har ingen rett til å ta det fra dem. Det er uansett ikke nødvendig å spise kjøtt og bruke dyreprodukter for å overleve, og det er bevist at veganere og vegetarianere lever lengre enn kjøttetere. Synes vi skal sette dyrevelferden over vår egen forfengelighet!

Elisabeth: Da kan vi kjempe mot samme mål.

Sina Staes Janevska

Sina Staes Janevska

kjære Maria, mikro fiber er så mye varmere enn pels :) ikke noe hard debatt, plizz, men bruk mikro fiber, varmere klær finnes ikke :)

Hvis du velger å bruke pels så kjemper du i alle fall ikke mot samme mål som meg..

Elisabeth: Det er nettopp slike instillinger som dette som er skadelig i kampen mot dyrevelferd . Prøv å skifte strategi så kommer du mye lenger.

Enda en tomtønnet rosablogger. BLÆÆÆÆÆÆÆ:

Liker bloggen din :)

Liker bloggen din :)

Hejsa Maria.

Jeg vil ikke deltage i denne debatten da jeg ikke har noen holdninger til pelsbrug...

Selv går jeg ikke i ægte pels men spiser kød (så dobbeltmoralsk er jeg måske)

Jeg er derimod meget glad for din blog da jeg syns du skriver om en del viktige temaer..

Det jeg derimod reagerer på er at din blog hele tiden er linket til i "pilotfrue's" blog..

Har i et samarbejde?

Jeg støtter ikke hendes blog og hendes meninger om forbilleder (hvor hun direkte skriver at Lene Alexandra er et dårlig forbillede pga hendes fitnesmål MEN at hun selv er et godt forbillede når hun reklamerer for botox og fillere)....

Så ville blive meget skuffet om i to samarbejdet da jeg syns dine holdninger og meninger er meget kloge.. Men pilotftue's holdninger og meninger er helt hjernedøde...

:)

Liker bloggen din: Hei, takk for det:) Det er vanlig at bloggere svarer hverandre. Altså skaper debatt. Jeg vet ikke hva Pilotfrue står for som menneske. Så kan ikke ta noen stilling til om jeg støtter henne eller ikke. Når det gjelder den fitness debatten fikk jeg den med meg. Jeg er aktiv selv med en relativ lav fettprosent som er naturlig for meg. Jeg leste ikke bloggen hennes da men så det var mye rundt denne debatten i media. Jeg er bruker også botox og fillers, så det blir litt vanskelig å gjemme bort den. Men trener også. Alle må få gjøre som de vil, bare de er gamle nok til å ta riktige avgjørelser.

Feig er du også, turte ikke engang å vise hva jeg

skrev. Lev bra i fantasiverdenen din, din selvopptatte

person. Stakkars folk som deg !!Vi storler alle som

ser det du skriver, du er pengegrisk, det er det hele.

Sykt !

ingrid: Oi da? Hva tenker du på nå? Jeg sletter sjelden noe, om det er tatt bort må du ha skrevet noe veldig grovt. Men det overrasker meg ikke med den innstillingen der. Fantasiverden lever jeg ikke i, men du burde faktisk oppsøke hjelp med en slik holdning og aggresjon. Ha en fin dag.

Den dagen jeg tar en Nlp coach seriøst blir ikke å komme, om du vil bli tatt seriøst skaff deg en ordentlig utdannelse, noe jeg tviler på du er i intelligentmessig istand til:)

Katrine: I alle dager? Hva er det som feiler deg? Hva har det du sier med saken min å gjøre?

Er det skadelig å ha en innstilling som tilsier at for å avvikle pelsindustrien så må folk slutte å bruke pels? Jeg synes det er bra hvis du er imot pels, men da skjønner jeg ikke hvorfor i all verden du går med pels?

Jeg prøver ikke å være frekk her, og jeg er helt for at folk skal få si sin mening. Men jeg skjønner bare ikke logikken din

Absolutt ingenting, du er en rik småbarnsmor som sikkert kjeder seg halvt ihjel i hverdagen og derfor har du opprettet en blogg så du kan få sårt tiltrengt oppmerksomhet ved å blogge om aktuelle temaer du mest sannsynlig har null peilig på. Det sinnsyke med dette er at det er i en avis!

Katrine: Milde måne. Jeg har jobbet hele livet mitt. Så jeg forstår faktisk ikke logikken i det du sier.

Pelsdyroppdrett er ikke mulig å drive på en kommersiell måte uten at det medfører omfatende dyreplageri. I tilegg til dette er pelsdyroppdrett rett og slett ikke nødvendig i dagens samfunn. Det at levende individer skal måtte lide for at noen mennesker skal kunne kjøpe seg luksusartikler som pels går selvsagt imot det som oppfattes som moral hos ethvert enkeltmenneske med hjerte på rett sted. Å ha et såpass antroposentrisk verdenssyn at man ser på sin egen verdi som guddommelig er ikke bare egosentrisk, men også ødeleggende for en bærekraftig utvikling av verdier.

Du har likevel rett i at det er nytteløst å påtvinge egne verdier på andre ved å bruke følelser som virkemiddel, men for å sitere A. Kielland "Du får handle ut ifra din egen samvittighet". Se NRK sin dokumentar Pels, Earthlings, Skin Trade, og eventuelt les et par av Tonje Kvammes gamle blogginnlegg. Dersom du har mage og samvittighet til å støtte industrien ikke la noen stoppe deg, men ikke vær jenta som lukker øyene og som ønsker at alt det vonde skal gå vekk uten å selv løfte en finger.

Alt i alt så er kunnskap et godt utgangspunkt for moralsk utvikling. Dersom du mener du har faktaene til å kunne bevise at ville dyr har godt av et liv i fangenskap og deretter bli skrelt av pels og hud, så bruk dette til å bevise moralistene tar feil. Jeg har til gode å se noen som har klart å oppnå dette så langt, men som ekstremistene sier "Be the change".

Interessant at du svarer på kommentarene, veldig positivt! Jeg har av den grunn ikke lest alle kommentarene, men jeg har lest innlegget ditt samt linken du la til ang. en Joakim Nilsen som ønsker å selge rever som kjæledyr. Pluss noen av svarene dine. Du kan jo ikke si du elsker dyr når du er for å langtidsavle som du selv skriver, et villdyr og rovdyr - for å ha det som et kjæledyr? Før du stiller spm. om min holdning til kjøtt og kjæledyr så vil jeg bare legge til at jeg ikke spiser kjøtt, jeg syntes ingenting om dyr i bur og har problemer med avl av hund og katt grunnet store misdannelser/overflod av dyr som ikke har steder å bo osv (dyr fra kennel/omplassering synes jeg derimot er en fin ting). Likevel kjenner jeg mange som elsker dyr like mye om ikke mer enn meg. Du kan virkelig ikke si du elsker dyr med din holdning? Du er kanskje til tider glad i dem, syntes de er søte - men den holdningen at du er et menneske, mer verdt enn andre levende vesner, fordi..? Uansett, å argumentere for pelsbruk og linke til en hjernedød nettavis sin sak som ikke engang handler om pels, foruten rev som blir avla frem for at menneske skal ha noe søtt i hjemmet sitt, uten mulighet til å kunne si "NEI, vi vil være fri!" som vi begge vet de skriker inni burene sine - det syntes jeg oppsummerer ganske greit hvor lite gjennomtenkt innlegget ditt er. Jeg spiser også kortreist mat, jeg holder øyne oppe for butikker som driver med barnearbeid og prøver å være bidra til en bedre verden. Dobbeltmoral har du ikke, du har mer en dårlig moral mtp dyr.

Tenk deg selv å måtte sitte i en fengselscelle fra du var født til du skulle dø og i tillegg konstant være redd og utilpass, det blir en grei sammenligning.

Av alle næringer jeg kommer på er pelsdyrnæringen den værste av alle, rett ut forkastelig.

Etter innslag om pelsdyrfarmer og da i særs tilfeller med mishandling av dyrene er jeg dårlig i mange dager i ettertid.

kyrre fjeldvik

kyrre fjeldvik

Pels er helt ok, varmt, gdt og fornuftig, forutsatt at dyra som hadde den på først, hadde et greit liv, og ble avlivet på humant vis.

Mye pels kommer fra ville dyr som vi jegere fanger eller skyter i naturen. Det er det naturligste i verden, og det er snakk om å utnytte ressursene, samt forvalte viltstammene.

Det finnes ikke pelsdyroppdrettere som ønsker å la dyra lide. Det sier seg selv at dårlig stelte dyr får dårlig pels, som dermed oppnår dårlige priser. Antall avvik i pelsdyrnæringen er mikroskopiske, men blåses opp som det skulle være en gjeng med dyreplagere. Det er ikke riktig. Bransjen gjør sitt beste, men selvsagt finnes det avvik der som alle andre steder.

For en del år siden var det selfangsten som var det store å aksjonere mot. Selfangsten tok så godt som slutt, mange arbeidsplasser forsvant, folk ble mobbet og angrepet for å ha på seg varme klær og støvler av selskinn, selstammer eksploderte i størrelse og dyra sultet i hjel. Det siste gjorde ikke noe for "vernerne", for de hadde allerede funnet noe nytt de skulle "verne", og ga blanke i hele selen.

Det er enkelt å forlede hundretusener av mennesker, og særlig de som knapt har peiling på hva det dreier seg om, men som utelukkende lar seg styre av følelser.

I dag er det pels. Og rovdyr. Ulven f eks. Verdens mest utbredte rovdyr, hinsides langt unna å være i nærheten av å være utrydningstruet. Men folk lar seg lure,og får raserianfall når en norsk butikk stiller ut en utstoppet ulv som er felt i en av verdens mest ulverike områder. En slik historie raste i fjor.

Jeg kaller dette en form for galskap. Beviset på at det er lett å la seg manipulere.

Sterke krefter arbeider også her i Norge for å stoppe kjøttspising. Det er faktisk de samme folka som nå aksjonerer mot pels. Kanskje det blir det neste? I så fall, lykke til.

kyrre fjeldvik: Takk for lang og utfyllende forklaring;)

Her var det mange som lider av Disney-syndromet og menneskeliggjør dyr og tillegger dem menneskers sosiale konstruksjoner som etikk, moral og følelser.

Ser det argumenteres med at vi bør slutte å spise kjøtt fordi dyra har "rett til sitt eget liv". Hvordan ville den logikken fungert for rovdyr og andre dyr? Dette er eksklusivt menneskelige vrangforestillinger,

Det finnes ikke rettigheter eller rett og galt i naturen. Et dyrs "rett til et eget liv" er ren fantasi. Veldig mange dyr er en vandrende Happy Meal for rovdyr hele livet. Et lite pelsdyr lever farlig i naturen, og kan bli drept av et større dyr til enhver tid og av trivielle grunner. Ingen rovdyr legger så mye vekt på menneskelig tankegods som urettferdighet, motiv for drapet, eventuelle rettigheter pelsdyret skulle påberope seg eller om det rett og slett var dårlig gjort. Slikt tankegods strider mot all fornuft i naturen.

Forestillinger om et moralsk problem i forhold til å drepe dyr for matens skyld er helt absurd. En løve som dreper og spiser et byttedyr er det eneste naturlige og helt riktig. Mennesker er også rovdyr og spiller i bunn og grunn etter akkurat samme reglene. Det er ingen moralsk forskjell mellom løven og mennesket.

Dette er det vel nesten ingen som vet fåregår i matindustrien.

Aborted babies' tissue used in food...

https://www.youtube.com/watch?v=fxIgq9D2or4

Det med at 60% av forurensning kommer fra kjøttindustrien er nok ganske riktige tall. Jeg har lest at da er alt i kjeden regnet med, som transport av varene, utslipp av CO2 fra dyrene osv. Uansett forurenser kjøttindustrien mer enn utslipp fra transport verden over, har jeg også hørt. Dette går sikkert an å sjekke opp. Å spise kjøtt er unødvendig for mennesker, så er enig i at hvert menneske må ta egne valg og man kan ikke være perfekt på alle måter. Er imot pelsdyroppdrett på farmer, og bruker ikke pels. Men å respektere andres valg så lenge de er gjennomtenkt må man gjøre slenge de ikke bryter noen lov. Så kan vi som er motstandere gå i oss selv og gjøre en bedre jobb til loven er endret om det er hva vi ønsker.

Hvor er butikken du har tatt bilde av?

Å drepe dyr kun for pelsen er sløseri og burde blitt straffet.

Folk som ikke bryr seg for dyrets velferd og bare er ute etter pels pågrunn av mote burde skamme seg selv fordi de ikke tørr å kjenne på de følelsene som dyrene føler.

Dag Ove Johansen

Dag Ove Johansen

"Samfunn og refleksjon" står det som undertittel på bloggen. Lite refleksjon, spør du meg....

Jeg driver ikke med nettrolling, men for første gang i mitt liv kjenner jeg meg uhyre SINT på en blogger. Her i dette tilfelle viser du deg uhyre enkel i tankegangen din. Jeg hadde faktisk ristet hardt i deg om du sa dette til meg face to face, for dette er jo bare et innlegg som snakker dritt om demokrati, ytringsfrihet og mennesker som kjemper hardt om noens sak. Jeg er ikke veganer og er ikke veldig påpasselig på sminken, men jeg marsjerer virkelig mot pels og råder deg med så mange lesere å lese deg opp på ting før du bagatelliserer en politisk mening med "jeg bryr meg ikke og det er menneskelig".

Du har veldig mange orddelingsfeil, Maria Høili. Det heter ikke "kjøtt drift" eller "melke industri" og ikke "slakte prosess", som du skriver i din respons på kommentaren fra Nina.

Forøvrig mener jeg at dyrs velferd burde trumfe din egen forfengelighet. Hvorfor skal dyr lide for at du skal se "fin" ut? Jeg vil si at du har et sviktende moralsk kompass.

Blir kvalm av deg. Æsj

Jeg syns du bør skamme deg !

For et skrekkelig, lavpannet menneske denne bloggeren er.

Har merket meg navnet hennes, slik at jeg for all fremtid unngår å klikke på idiotiet som denne klikkhora serverer.

Oppfordrer andre til klikkboikott også.

Det må være kjekt å finansiere dyreplaging for å se ut som ei russisk bestemor.

Hvis du er imot pels, burde du bli vegitariater også. Er ikke glad i å lese blogger, da jeg syns det vanligvis bare er tull men folk er for opptatte at dyr ikke skal avlives for våres fortjeneste. Men det er sånn næringskjeden er. Fisk blir spist av større fisk, små dyr blir spist av større dyr. Folk tenker i små skala. Uten å avlive dyr så må vi finne på mange nye ideer for å holde varme, få i oss næring og div.

Fruenpålandet

Fruenpålandet

ads har rett. Søk på mikroplast. Jeg kjøper ikke fleece, det er resirkulerte plastposer som både inneholder tungmetaller (bl a kadmium og bly). Jeg går med pels - ekte pels. Jeg har vært på farmer som driver oppdrett av mink - jeg er ikke skremt. Jeg kunne godt gå med ulvepels også om jeg fikk tak i. Den er fantastisk varm. Politisk korrekt, nei ikke f, men flertallet har ikke alltid rett. Jeg tar ihvertfall vare på mine barn og på livet i havet. Det er mer bærekraftig. Og hvis noen lurte: joda, har høyere utdannelse enn folk flest og medlem i mensa. Jeg lar meg ikke diktere av gjengen på Grunerløkka:-D.

Maria Høili: Jeg vet ikke helt hvem du tror jeg er, men det er første gang jeg kommenterer på noen av innleggene dine, jeg så det på Nettavisen sin Facebook-side. Har aldri vært innom her før, og jeg er definitivt ikke et troll.

Husk at du kan sjekke IP-adresser på de som kommenterer innleggene dine. Iallefall kunne man det før da jeg brukte blogg.no. Da kan du se at jeg og hvem enn du snakker om har forskjellig IP-adresse.

Beklager å si det, men du fremstår dum som et brød. Egoistisk, naiv og med meget svekkede sjelsevner.

Fruenpålandet: lurer på om du har dyr? Tviler vel egentlig på det ..

Maria: Ja, jeg er oppvokst med dyr og er bonde selv .

Du skriver dette "Vi trenger heller ikke kjøtt for å overleve, vi kan fint overleve som veganere" Det finnes ikke nok dyrket mark på jorden til å gjøre alle til vegetarianere. 1 ku feks tar liten plass og gir veldig mye mat i forhold til arealet den bruker. Og d blir bare flere og flere menesker, så det er en myte at vi alle kan slutte å spise kjøtt

Jeg heier på deg Maria!

Altfor mange som vil spise masse kjøtt, men ser stygt på de som bruker pels. Det blir for dumt! Jeg spiser ikke kjøtt, men bruker pels. Så lei av hyklere med dobbeltmoral

Skingrende sinnsyk

Skingrende sinnsyk

Eneste pelskragen man trenger er den man trer ned på humørpinnen :)

Stakkers lille rike pike med høye tanker om seg selv.

Beklager, du er ikke glad i dyr når du samtidig fremmer produksjon og bruk av pels.

men jeg ser jo at du ikke tar til deg fornuft, så det er jo egentlig nytteløst å skrive noe her

Du burde se en film som heter Earthlings.

Du kan se den her: https://www.youtube.com/watch?v=PB_ZMiYy_OQ

Jeg er en av de få som har lest dette innlegget som faktisk har førstehåndserfaring med pelsdyr. Jeg har jobbet ved pelsfarm (mink) i fem år, og jeg kan med hånden på hjertet si at dette ikke er dyr som lider! Dokumentaren "pels" og andre dokumentarer som er laget på temaet, er falske propagandabaserte filmer som spiller på folks følelser med å forfalske fakta - og ved å lure å trikse for å få folk til å si ting som igjen blir tatt helt ut av sammenheng. Det er også dokumentert at pelsdyrmotstandere har brutt seg inn i friske farmer, og flyttet om på dyr som har stått i sykeavdelinger, etc. I en farm i Nord-Trøndelag ble det dokumentert at på grunn av innbrudd i farmen ble det bringt smitte inn, som gjorde at alle dyrene på farmen måtte slaktes. Ekstreme "dyrevernere" er i mine øyne dyrenes værste fiende, de går over stokk og stein for å felle uskyldige folk som prøver å få til et levebrød av en legitim bransje.

Og en ting til, det å bruke argumentet at de som jobber med slikt ikke er glad i dyr, faller på sin egen urimelighet. Jeg er jeger, og jeg er veldig glad i dyr. Har fuglehund, katter, høner, m.m. og er glad i hver enkelt av dem. Jeg har også en enorm respekt for dyrene som lever i det fri, og for produksjonsdyrene som lever på gårder, enten det er snakk om ku, sau, gris eller mink!

Husk en ting, sjekk fakta før du uttaler deg om ting - ikke stol blindt på populistiske "dyrevernere" som bor i betongjungelen..

Samme her, bruker pels som er kjøpt for flere tiår siden og elsker dyr. Støtter absolutt ikke pelsdyrnæringens mishandling av dyr, men slutter av den grunn ikke å bruke pelsene mine som er gamle. Ville nok tenkt meg to ganger før jeg kjøpte ny vel og merke. Skulle ønske pelsdyrnæringen ble tvunget til å ha frigåing i avlukket skogområde, håper det blir fremtiden istedet for å stenge alle pelsdyrfarmer. Flott å se at noen tør å stå frem og si hva en mener!

Vel .. Nå mistet jeg troen på menneskeheten for godt :))))

Du VET hva den hunden/minken/reven på hetta di har gått gjennom, du VET hva slags forhold de lever i. Likevel har du samvittighet nok til å gå rundt med et dyr som har hatt et helvete du ikke kunne sett ditt eget dyr gå gjennom? Kjenner jeg mister håpet for menneskeheten..

Anonym: Du som vet så mye, vet du hvordan våre matdyr blir prosessert?

Nei du elsker ikke dyr.... du bruker ikke pelsen/huden til noen du elsker. Kanskje en ide å google definisjonen av elske :)

Stine: Gjør det altså, du spiser nok dyr , elsker du de ikke da?

Det er veldig flott at folk er imot pels industri.. Det er for all del ikke noe man trenger. Greit, pels er gjerne mindre nodvendig enn mat (med tanke paa all dyreplageri som foregaar for at vi skal faa mat paa bordet), men skinn mobler er ikke "livs viktig" ei skinn vesker, eller alt mulig annet som er laget av skinn som vi flotter oss med.. Det er veldig mye dobbet moral syns jeg. Selv om det her er snakk om pels industrien, saa kan vel det direkte sammenlignes med all mulig annen industri hvor dyr benyttes for aa tilfredstille vaares menneskers ikke-livsviktige-behov.. Og dessuten, saa kan man helt fint leve uten kjott, om man virkelig skal stotte kampen for dyrs velferd! Om man virkelig elsker alle mulige dyr, saa synes jeg debatten blir veldig snever om man bare snakker om pels industrien.. Hilsen en dyre elsker

Heidi H: Det er jeg meget enig i. Kan ikke ha innvendinger på dette tilsvarert

Det er viktig å skille mishandling av dyr og selve pelsproduktet. Dette er ikke synonymt.

Du ser magisk ut i den pelskåpen. Kvinne med K!

Dessuten er det ikke bedre for dyr eller fauna å pumpe opp olje for å lage syntetiske tekstiler.

du syns kanskje ikke det hjelper å demonstrere og kaste maling, men du tenker veldig typisk sånn som privilegerte rikinger som bare har fått ferdige produkter levert på døra gjør. du skjønner ikke hvor dem kommer fra, og da forstår jeg godt at du ikke klarer å sette deg inn i hvorfor pels er ordentlig feil. du har da råd til en varm jakke uten pels du har jo ganske mange penger. så nei, du trenger heller ikke den pelsen. unødvendig skade på levende vesner er det du står for. det gjør at sånne drittunger som meg som går i demonstrasjonstog og hoier og skriker bare får enda mer lyst til å kaste maling på deg.

-prilla

Skriv en ny kommentar