Velg riktig brød!

Hei og god fredag! Håper alle har fått en fin start på helgen. I dag vil jeg tipse dere litt om hvordan man skal velge riktig brød og andre kornprodukter. En viktig huskeregel er at både brød, pasta og ris alltid bør være grovt/fullkorn. Aldri velg de hvite/fine variantene. Et unntak for meg personlig er når jeg spiser sushi, da spiser jeg vanlig hvit ris. 

Når du skal velge brød er det viktig at du velger så grovt som mulig. Velg brød med høyt innhold av fiber og fullkorn, og lavt innhold av fett, sukker og salt. Et veldig godt hjelpemiddel for valg av riktig brød produkter er "Brødskala`n". Denne finner du på de aller fleste brød som kjøpes i vanlige matbutikker.

 Det anbefales at man velger enten "grovt" eller "ekstra grovt" på skalaen. Grovt inneholder 50- 75% sammalt mel og hele korn. Ekstra grovt inneholder 75- 100% sammalt mel og hele korn. På bildet over ser du eksempler på hvordan skalaen ser ut. 

Helsedirektoratet anbefaler at man bør spise ca 70- 90 g sammalt mel eller fullkorn per dag. Dette tilsvarer for eksempel 4 skiver brød som er merket med "ekstra grovt" på brødskalaen eller 1 tallerken havregrøt pluss en porsjon fullkornspasta. På bildet under ser du et eksempel på en type brød som er merket med "ekstra grovt". 

 
Grove kornprodukter er kalorifattige, men mettende og kan hjelpe deg å holde vekten i motsetning til hvite/fine kornprodukter. De hvite/fine produktene har lav næringsverdi. Fiberinnholdet er høyt i grove kornprodukter og dette vil bidra til blant annet god fordøyelse og sterkt immunforsvar. Sammalt mel og hele korn inneholder en stor mengde ulike antioksidanter, vitaminer og mineraler som kan bidra til å bekjempe en rekke sykdommer som for eksempel hjerte- og karsykdom og kreft. 

Håper dette var til hjelp for dere som har vært usikre på hvilke typer brød man bør velge. Ha en fin helg! 

- Natalie 

4 kommentarer

Lisa Bergersen

20.11.2015 kl.20:52

Bra innlegg. Jeg velger selv alltid grovt eller ekstra grovt! :)

Ha en fin kveld.

Kenneth Ringnes

20.11.2015 kl.22:21

God helg til deg og dine 😊

Maria Erken Høili

21.11.2015 kl.07:24

Kenneth Ringnes: God helg ;)

Maria Erken Høili

21.11.2015 kl.07:25

Nox: Bra;) da har du skjønt det;)

Skriv en ny kommentar

hits