hits

Meg, deg eller de?

Heisann:)Tenkte og snakke litt om oppfattelses posisjoner i dag:)

Om du blir bevist på dette er det noe du kan bruke hver eneste dag for å bli en bedre partner, kollega, mamma, pappa, søster, bror og venn osv osv....

Oppfattelses posisjoner handler grunnleggende om hvordan du ser og kommuniserer med verden rundt deg , om hvordan du ser på deg selv og hvordan du blir oppfattet av mottaker.

Dette er det kraftigste verktøyet vi har og utrolig viktig og bli bevist på.Vi har flere,men 3 grunnleggende posisjoner:

1ste posisjon- Alltid meg, ut fra egne øyne, mine sanser, mine ord. Eget (emosjonell) Personene med dette perspektivet er sterkt forbundet med det som er viktig for dem. De ser på verden utifra sitt eget perspektiv, deres verdier, deres følelser og overbevisninger. Dette perspektivet er viktig for gjennomslagskraft. De har liten forståelse for andres meninger og følelser, siden de kun er i seg selv.

2dre posisjon- Ut fra annen persons sko, ser hører og opplever fra dette stedet. svært nyttig som foreldre,kollega, i alle relasjoner.Partner(empatisk) personer med dette perspektivet kan sette seg inn i en annens situasjon, de forstår andre mennesker godt. Om man bare sitter med dette perspektivet er faren for "burn out" stor. Denne preferansen er viktig for service sektoren og kunderelasjoner. De tenker lite på seg selv siden de er i en annen person en seg selv.

3dje- posisjon- ut fra fugleperspektiv, sett utenfra, nøytral observatør. Ser seg selv og andre utenfra. Observatør (rasjonell) Personer med dette perspektivet kan lett passere seg selv inn i en observatør rolle, de er emosjonell dissosiert og holder et kaldt overblikk. Denne preferansen er viktig i analytisk orienterte stillinger. Utenfor seg selv og andre ikke følelselser, gode til å se årsakene til problemstillinger.

Dette forteller svært mye om deg som person, om stress mestring, relasjons orientering og konflikthåndtering. Noen personer er bare i i en posisjon, noen i to, og noen har mulighet og innsikt til å veksle mellom alle 3 posisjonene.

Klarer du og plassere deg selv inn i 1 eller flere av posisjonene? Om du er i alle 3 er det fantastisk, om du bare er i 1 eller 2 kan du bli flinkere nå som du er bevisst på det og jobbe med det du mangler.

Dette er utrolig viktig i hverdagen både i jobb og privatlivet:)


Kos dere i dag så kommer det litt kosthold og trening etterhvert.

Klem fra Maria

 

2 kommentarer

Du har jo brukt tid på masse utdanning, men jeg foreslår at du tar et kurs i norsk rettskriving. Det er et velment forslag.

mvh

Så lenge man forstår hva det står, så er det vel det viktigste;) rettekontroll er viktig;) H:

Skriv en ny kommentar